VALIKKO

Joulumaa

Kuvahaun tulos haulle joulumaa elokuva

Helena yrittää selviytyä yksinäisestä joulusta. Se ei oikein ota onnistuakseen ja hänen ystävänsä Ulli houkuttelee daamin perinteiseen joulunviettoon maalle. Tarkoituksena olisi päästä lopullisesti eroon exästä Harrista, joka on jo vuoden roikkunut nuoremman naisen mukana. Ex-tempore matka viekin kaksikon maatilaummikoiden Tuuren ja Unnan nurkkiin. Sinne majoittuu myös vielä Oiva, joka sekoittaa pakkaa lopullisesti.

Leffassa kulkee tavallaan kaksi tarinaa rinnakkain. 50-vuotta lähestyvän Helenan elämänkriisi miehen lähdettyä menemään nuoremman naisen kanssa. Ja sitten Tuuren ja Unnan elämäntapa-yritys, johon vanhempi sukupolvi yrittää antaa omia neuvojaan. Tässä kaiken keskellä Tuure ja Unna yrittävät selvitä suhteestaan, samoin kuin Helena päästä irti exästään. Kumpikin ikäpolvi tekee vakuuttavaa esitystä omissa räpiköinneissään ja pohdinnoissaan. Elämä vie mukanaan, eikä aina ole sitä mitä itse siltä olisi toivonut.

Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta on vastannut Ms. Inari Niemi (mm. Kesäkaverit), joka jatkaa ystävysten irtiottoa hieman vanhemman sukupolven kanssa. Kesäkavereista poiketen tässä liikutaan pienemmissä piireissä ja vähemmällä porukalla, mutta se ei tahtia haittaa. Sillä valkokankaalla nähdään vakuuttava joukko taitavia näyttelijöitä, joita ohjaaja vie taidokkaasti eteenpäin. Hyvätkään näyttelijät eivät kuitenkaan täysin pysty pelastamaan välillä ontuvaa käsikirjoitusta. Nyt Helenan exä on lähinnä juonenkäänne, joka ei saanut ainakaan tätä daamia uskomaan itseensä. Loppu myös jää avoimeksi, mutta ehkä sen myötä jokainen voi uskoa Helenalle juuri sellaisen elämän kuin itse toivoisi.

Joka tapauksessa ohjaajalle on nostettava hattua siitä, että hän on yrittänyt kirjoittaa keskeisen roolin noin viisikymppiselle naiselle, joka ei harrasta mitään extremeä. Onko Ms. Niemi tässä sitten onnistunut tai ei jääköön katsojan päätettäväksi. Omassa päässäni Helenan osuus tarinasta ei nyt mitenkään erityisesti sieltä esiin pompannut. Sitäkin suurempaan rooliin sen sijaan nousee Unnin rooli. Valkokankaalla ei ole pitkään aikaan nähty näin uskottavaa kotiäidin, pienen lapsen äidin, elämää kaikkine väsymyksineen ja omine epäilyineen osaamisestaan. Pelkästään Unnin seuraamisesta joulun vieton merkeissä olisi varmasti saanut aikaiseksi mielenkiintoisen elokuvan.

Joulunpyhät ovat tunnetusti rankkaa aikaa yksinäisille, eronneille, karanneille, pariutuneille, lapsiperheille, lapsille, aikuisille, vanhuksille, ja niin edelleen (jäikö joku ryhmä mainitsematta). Siihen ladataan niin paljon odotuksia, joiden täyttämättä jääminen voi kaataa talon jos toisenkin. Joten super-stressaajien olisi ehkä hyvä irroitella Tuuren ja Unnan tahdissa ummikkona uusilla aluevaltauksilla. Joka tapauksessa, leffa ei märehdi liikaa tässä joulupyhien ahdistuksessa, vaan antaa jouluisen rauhan laskeutua kunnolla omine kommervinkkeineen maaseudun rauhaan. Kaikesta ihmissuhdedraama-yrityksistään Joulumaa ei kaadu miksikään hömppäleffaksi tai erityisemmin joululeffaksi. Siihen se olisi tarvinnut lisää henkilöhahmojen kehittelyä ja toiminnallisempaa juonta.

Elokuvassa toistuva Markku Aron biisi Etsin kunnes löydän sun kiteyttää omalla tavallaan Joulumaa tarinan paikoilleen. Me jokainen kaipaamme sitä viekussa olevaa ihmistä, tunnustamme sen sitten tai emme. Mutta rakkauden kaipuu, sitoutumisen vaikeus, oman elämänsä haltuun otto on oikeasti välillä aika vaikeaa. Joten sen mukana voi todellakin rallatella… etsin kunnes löydän sun…

Ja mieli hellä on jokaisenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tai ainakin jotain sinne päin. Joulumaa ei ehkä täytä kaikkia jouluisen leffan kriteereitä – se mieli, hellä ja lämpöinen. Mutta sopii silti kuin kuusi tupaan tähän vuoden aikaan. Se on arkinen tarina aikuisista, jotka etsivät omaa paikkaansa, yrittävät olla jotain muuta kuin oikeasti ovat ja kaiken sen keskellä joutuvat vielä selviytymään joulusta jollakin tapaa. Meillä jokaisella on ne joulusta selviytymiskeinomme ja Joulumaa esittelee niistä muutaman. Juonellisesti leffa ei kuusee kuroittele, mutta saa siitä huolimatta pakettinsa ajoissa jaeltua. Se tarjoilee arkista piinaa, herkullista irroittelua, joulun henkäyksiä ja valittua huumoria. Suosittelen sitä kaikille ikäraja huomioiden. Joulumaa ei ole mikään äksön pläjäys, mutta sitäkin enemmän se mutustelee joulun tuntumaa ja arjen asioita rauhallisessa maalaismaisemassa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Kesto: 1 tunti 32 minuuttia

Näyttelijät: Milka Ahlroth, Mari Rantasila, Tommi Korpela, Eero Ritala, Anna Paavilainen, Martti Suosalo, Julia Lappalainen

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa