VALIKKO

Jack Reacher

Jack-Reacher_UK-poster-PPP

Jack Reacher -elokuvassa kaupunkia ravistelee viiden sattumanvaraisen ihminen joutuminen sala-ampujan kohteiksi. Syylliseksi epäillään entistä armeijan tarkka-ampujaa James Barria (Joseph Sikora), joka kuitenkin tyytyy toteamaan, että virkavalta on vanginnut väärän miehen ja hän haluaa entisen sotapolisiin, nykyään varjoissa elävän, Jack Reacherin (Tom Cruise) tutkivan asiaa. Reacher sekaantuukin selvittämään sattumanvaraisia ampumiskohtauksia yhdessä nuoren lakinaisen Helen Rodin (Rosamund Pike) kanssa, eikä kaikki suju ihan käsikirjoituksen mukaan, sillä vastassa on megapahis Zed (Werber Herzog) juoksupoikieen, joista erityisesti kunnostautuu Charlie (Jay Courtney). Elokuva kertoo siitä, mitä kaikkea tarvitaan totuuden esiinkaivamiseen ja miten vaivalloista se oikeasti on.

Jack Reacher perustuu brittiläisen Mr. Jim Grantin alias Lee Childin luomaan hahmoon, joka aloitti omat maailmanpelastus-seikkailunsa vuonna 1997 (Killing Floor) ja jonka oikeudet myytiin elokuviksi saman tien. Sitä leffaa on vaan saanut odottaa rauhassa tähän asti. Jack Reacher kertomuksia on sen jälkeen ilmaantunut faneille luettavaksi noin 17 kirjan verran. Loppua Reacherin tarinoille ei vielä näy, eikä kirjoittaja sitä vielä osaa sille kuvitellakkaan. Mr. Grant kuitenkin toteaa, että jos Reacher poistuu tästä maailmasta, niin se on todennäköisesti uhrautumista jonkun suojeltavan hyväksi.

3938006132

Nyt nähty elokuva perustuu One Shot (2005) nimiseen teokseen taiteellisin vapauksin. Tosifaneille nämä taiteelliset vapaudet voivat aiheuttaa ongelmia Mr. Cruisen kohdalla, joka ei täytä fyysisesti Jack Reacherin mittoja. Kirjoissa Reacher kuvataan lähes 190 senttiseksi mieheksi, mihin mittaan Mr. Cruise ei pääse edes korkokenkien kanssa. Toisaalta kirjojen kirjoittaja Mr. Grant on todennut, että sen minkä Mr. Cruise menettää Reacherin pituuden saavuttamisessa, hän korvaa sen pysäyttämättömällä voimallaan. Jack Reacher, joka vaikuttaa valkokankaalla olevan yhdistelmä Sherlock Holmesia, Terminaattoria ja James Bondia uppoaa varmasti nuoriin ja varhaisaikuisiin miehiin (ja miksei myös naisiinkin). Ainakin minuun Mr. Cruise teki vaikutuksen, vaikka hahmo pakottikin välillä miettimään sitä, miten paljon hän toistaa Mission Impossiblen agenttia Ethan Huntia roolissaan. Yhtenäisyyksiltä ei voi välttyä, kun kuvasta vain jättää pois Huntin käyttämät tekniset vempaimet.

JACK REACHER

Elokuva toimii yllättävän hyvin, vaikka välillä aina pelkäsin, että Mr. Cruise ei ymmärrä antaa muillekin näyttelijöille valkokangastilaa. Tämä erityisesti siksi, että miehen oma yritys löytyy tuottajaportaasta. Maksavalla ihmisellä, kun tuntuu olevan päätösvalta, onneksi olin väärässä, ainakin osin. Toinen asia, jonka Mr. Cruise on onnistunut välttämään elokuvassa on juokseminen pahisten perässä. Lähes jokaiseen miehen elokuvaan kuuluva hölkkä on nyt saanut siirtyä syrjään yli 10 minuuttisen autotakaa-ajo kohtauksen alta. Kohtaus on toki massiivinen, vaikuttava ja kaikkea muuta sekä ylipitkä.

Jack-reacher

Muista näyttelijöistä on todettava, että elokuvassa menee kyllä jossakin määrin hukkaan taustalla pyörivät herrat Richard Jenkins (Alex Rodin) ja Robert Duvall (Cash). Molemmilla olisi niin paljon annettavaa valkokankaalle vakuuttavalla tavalla, että oikeasti harmittaa heidän alikäyttönsä. Mutta ehkä nuoremmille kukkopojille herroille Cruise ja Courtney on haluttu antaa enemmän tilaa. Naisten merkitystä elokuvassa pitää yllä Ms. Pike, joka näyttelee lähes koko ajan yllättynyt ilme kasvoillaan. Toivottavasti daamista ei ole tulossa kahden ilmeen naista: suu auki ja suu kiinni, vaan hän löytää enemmän itsestään seuraavissa elokuvissaan.

Jack+Reacher

Jack Reacher -elokuvan ohjaaja Mr. Christopher McQuarrie on tehnyt yhteistyötä Mr. Cruisen kanssa aiemminkin elokuvien Valkyrie (2008) ja Mission Impossible – Ghost Protocol (2011) yhteydessä. Hyvälaatuista toimintaa siis voi odottaa suhteellisen luotettavasti. Miehen meriittilistalta meinaan löytyy myös sellainenkin kyseenalainen ohjaustyö kuin The Tourist (2010). Mutta tätä kriitikoiden lyttäämää leffaa voi hyvinkin selittää useampi kokki ohjauspallilla. Ja nyt McQuarrie kyllä jatkaa hyvin kilpensä kiilloittamista, sillä niin taitavasti hän esittelee elokuvan katsojille hyvää ja tasalaatuista toimintaa alkumetreiltä lähtien.

JACK REACHER

Totuuden esiin kaivamistawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
uudessa Mr. Cruisen elokuvassa. Mies yllättää myönteisesti ja antaa itsestään vakuuttavan kuvan uuden hahmon takana. Tämä siitäkin huolimatta, että valkokankaalla vilahtelee hieman liikaa bondimaisia kohtauksia (laitettakoon tämä sitten vaikka brittikirjoittajan piikkiin) ja on-linereita. Jack Reacher – tappajan jäljillä rainan eduksi on laskettava se, että se toimii yksittäisenä leffana, ei jätä mahdollista jatkoa ilmaan roikkumaan ja saa odottamaan sitä seuraavaa Reacherin elokuvaa. Nalkissa siis ollaan, mitä voi ainakin yrittää parantaa lukemalla Mr. Grantin alias Childin kirjoja. Jännitysmomentista huolimatta elokuva on suhteellisen helppo katsoa, se vie mukanaan suhteellisen kiitettävästi koko ajan ja petaa valmista loppuratkaisua alusta asti. Sopivaa leffakamaa siis kaikille ikärajan ylittäneille. Elokuva-arvioinnin näkökulmasta on todettava, että Jack Reacher elokuvassa on ne jännittävät kohtansa, jotka kuitenkaan eivät jää katsojaa piinaamaan. Elokuva palvelee tarkoitustaan viihdyttävänä ja varmasti antaa faneille ja meille muille hyvän kokemuksen. Suosittelen ikärajan puitteissa tutustumista uuteen asioita kuntoon laittavaan hahmoon – Jack Reacheriin, joka sopii valkokankaalla pyörivään agentti/salapoliisikaartiin vallan mainiona lisäkkeenä, joskaan ei tarjoa sinne mitään vanhasta poikkeavaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

 

 

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa