VALIKKO

Jack Reacher: Never Go Back – Jack Reacher: Paluu päämajaan

Kuvahaun tulos haulle jack reacher never go back film poster

Mr. Lee Childin kirjoittamassa jo 21:ssä Jack Reacher -kirjassa tämä entinen Yhdysvaltojen armeijan sotilapoliisi (entinen majuri) viehättää lukijoita kunnon kioskikirjallisuuden tavoin. Yleensä hän päätyy sattuman oikusta auttamaan niitä hädässä olevia, yleensä nyrkkien ja salapoliisityön avulla. Mutta miehen liikkumavapaus, asenne itsenäiseen elämään ilman käskyttämistä ja oikeuden tavoittelu ovat asioita, jotka saavat pitämään Reacheristä. Nyt nähty elokuva perustuu roisin taiteellisin vapauksin Mr. Lee Childin kahdeksanteentoista Jack Reacher -romaaniin Paluu päämajaan (2013). Kirjassa Reacher lähtee Virginiaan tapaamaan majuri Susan Turneria ja saa paikan päällä syytteen 16 vuotta vanhasta murhasta sekä isyyskanteen selvitettäväkseen. Edessä on pakomatka yhdessä Turnerin kanssa, tyttären löytäminen ja oikeuden loppuun saattaminen omin avuin. Valkokankaalla nähty suoritus tästä on jotain sinne päin, mitä kirjassa esitettiin. Joten jos kirja on lukematta, suosittelen ensin katsomaan elokuvan, että ei tarvitse huokailla ”ei se näin mene…..”

Valkokankaalla toki tavataan edelleen Jack Reacher, joka on tullut tapamaan majuri Susan Turneria, mutta joutuu tämän kanssa pakomatkalle tytär-ehdokkaansa kanssa ja siinä samalla selvittämään, miksi palkkamurhaajat ovat heidän perässään.

Ohjauksesta on vastannut Mr. Edward Zwick (mm. The Last Samurai, Blood Diamond, Love & Other Drugs, Pawn Sacrifice), joka palaa tekemään yhteistyötä Mr. Cruisen (The Last Samurai) kanssa. Uutta Jack Reacher elokuvaa ei sinänsä voi pitää jatko-osana vuoden 2012 rainalle Jack Reacher: Tappajan jäljillä, sillä jokainen Reacher-kirja ainakin on suhteellisen hyvin oma kokonaisuutensa. Sama pätee varmasti myös elokuviin, missä Reacheriä lukuunottamatta ei juuri muita toistuvia hahmoja näy tai kuulu.

Mutta nyt täytyy oikeasti purra hammasta yhteen taiteellisten vapauksien kohdalla. Elokuvan kannalta oli ihastuttavaa, että Mr. Tom Cruise jatkaa Jack Reacherin nahoissa. Tämän on täytynyt olla iso myönnytys Tompalta, joka on todennut, että ei tee muita jatko-osia kuin Mission Impossible -sarja edellyttää. Nyt kuitenkin Jack Reacher 2:n ja ehkäpä joskus jopa kolmonenkin kassakoneiden kilistessä taustalla. Joten kiitos samassa hahmossa pysymisestä. Kitinää ja ininää tuleekin sitten tästä hollywoodmaisesta siloittelusta, mutkien todella suoraksi vetämisestä ja tom-cruise-moodissa pysymisestä. Mr. Cruise pääsee tässä(kin) elokuvassa tekemään asioita, mistä hän pitää: juoksemaan, ajamaan autolla lujaa, esittelemään vatsalihaksiaan ja mätkimään pahiksia. Vain moottoripyörällä kaahaaminen uupuu. Ja lisäksi hän pääsee tekemään Reacheristä pehmon, joka muka haluaa olla saatavilla elokuvan loppumisenkin jälkeen. Aaaaaaaargh!!!!!

Minulla ei ole mitään perhekeskeisyyttä vastaan, mutta kaikki tuo lällyily sotii niin paljon sitä Jack Reacheriä ja hänen häviän verkon ulkopuolella olevaa asennettaan kohtaan, että oikeasti ahdistaa. Miksi, miksi, miksi tämä hahmo piti pilata tällaisella lällyilyllä ja keinotekoisella perheen yhdistämisprojektilla?!?!? Ja älkää nyt ymmärtäkö väärin, Jack Reacher takoo miehiä kasaan valkokankaalla kiivaaseen ja taidokkaaseen tahtiin. Eikö se olisi riittänyt hyväksi elokuvaksi vähän laadullisemman juonen kanssa? Nyt uusin Jack Reacher lainaa moodinsa Mission Impossible-elokuvista ilman erikoisvälineitä, eikä sitä kohta enää tällä menossa tunnista Jack Reacher-rainaksi. Eikä tässä paljon auta se, että Mr. Cruise oikeasti yrittää näytellä kovista, joka ei halua päästää pinnalle sisällä vellovia tunteitaan. Tosin tässä kohtaa on myönnettävä, että Mr. Cruise oikeasti varmasti yrittää parhaansa.

Paluu päämajaan tapahtuu elokuvan ehdoinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka on välillä aika kaukana sitä innoittaneesta kirjasta. Kirjaa ei todellakaan kannata lukea ennen leffakokemusta. Uusin Jack Reacher on täynnä perinteisiä toimintakliseitä, muutamia hyviä kohtauksia ja alfa-urosten nokittelua. Elokuvallisesti juoni on sukkelasti sujuvaa, riittävän pintapuolista ja toiminta vakuuttavaa. Leffa täyttäisi riemusta kirkuen kaikki kesäleffan kriteerit, ikävä kyllä nyt vain mennään syksyssä talvea kohden, jolloin jäin oikeasti odottamaan tähän elokuvan sitä reacherimäistä toimintaa ja ajattelutapaa varsinkin kun kirja on yksi sarjan keskustelevimmista. Mutta menköön nyt näin keinotekoisen perheen yhdistämisprojektin merkeissä. Kaiken sopan yhteen keittäminen sai minut myös pohtimaan sitä, että millainen tavoite ohjaajalla mahtoi olla tästä kaikesta. Osa siitä varmasti saavutettiin, mutta osa vaikuttaa jääneen puolitiehen. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka pitivät ensimmäisestä Jack Reacher -elokuvasta, ovat toiminnallisten pätkien ystäviä ja nauttivat Tom Cruisen näkemisestä elokuvasta. Jack Reacher hahmolle sydämensä menettäneet voivat palata sen kirjan pariin. Leffalle on kuitenkin annettava tunnustusta, että se on edeltäjäänsä hauskempi ja kevyvempi katsella. Tämä siitäkin huolimatta, se on ämpätty täyteen mätkimistä ilman riittävän hyvää syytä tai kunnon juonenkäänteitä. Mutta kuten kirjoitettu, jos Mr. Cruisen leffat kiinnostavat, kevyt juoni ei haittaa ja tykkäät kässäriin kirjoitetun säännöllisen mätkmisen katsomisesta Jack Reacher: Never Go Back lunastaa leffalippunsa. Jos taas toivot jotain pintaa syvempää ja selvempiä syitä toiminnalle lue se kirja.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Tom Cruise, Cobie Smulders, Patrick Heusinger, Aldis Hodge, Danika Yarosh, Holt McCallany

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa