VALIKKO

Ja Jussin vuonna 2014 saa….

 

Jussi-gaalan seuraaminen on aina yhtä jännittävää. Sen lisäksi, että pääsee seuraamaan kotimaisen elokuvan tähtihetkiä, tähtiosaajia ja arvostuksen antamista. Niin sitä voi vaikka vahingossa itsekin oppia jotain elokuvan tekemiseen liittyvistä asioista. Ja vaikka edelleen ymmärränkin eniten näistä näyttelijä-, ohjaus- ja itse elokuvasioista, niin onhan se mieltä avartaa oppia arvostamaan muun muassa myös leikkaajia, lavastajia, musiikista vastanneita ja muita alan ammattilaisia.

Tänä vuonna parhaasta elokuvasta kisasivat seuraavat viisi elokuvaa viime vuoden tuotannosta. Ja täytyy tunnustaa tässä kohtaa, että mielestäni noiden joukkoon / tilalle olisi mahtunut pari muuta ehdokasta, mutta kuten tunnettua elokuvia katsova kansa ja niitä työskeen arvioiva väki eivät välttämättä kohtaa toisiaan samassa lauseessa. Mutta onneksi aina on se yleisön oman suosikki, jolla on mahdollisuus nousta puskan takaa yllättämään kaikki. Mutta ne parhaan elokuvan ehdokkaat olivat:

Raatiin parhaimman vaikutuksen teki Betoniyö.  Itse olisin näistä suosinut elokuvaa Kerron sinulle kaiken, joka uskalsi ottaa hieman erilaisemman lähestymistavan valkokankaan massatarjontaan. Mielenkiintoista elokuvien kohdalla oli kuitenkin se, että niistä enemmistö edusti erilaista väkivallan ilmenemistä, vain Kerron sinulle kaiken -elokuvassa sillä ei ollut elokuvan kannalta merkittävää vaikutusta. Näiden nimettyjen elokuvien ulkopuolelle jäi kuitenkin yksi oma suosikkini, Kaikella rakkaudella, joka onneksi oli edes ehdolla parhaasta käsikirjoituksesta sekä kuvauksesta hirteinen elokuva Kekkonen tulee!. Mutta minne ovat jääneet muun muassa seuraavat elokuvat: Mieletön elokuu, Vuonna 85  ja Kaappari??? Eikö listaan todellakin olisi sopinut edes yksi synkkää mielenmaisemaa keventävä leffa?

Parhaan ohjauksen Jussista kisasivat herrat Aku Louhimies (8-pallo) ja Dome Karukoski (Leijonasydän) sekä daami Pirjo Honkasalo (Betoniyö). Tästä joukosta arvon herrat ovat olleet useammin viime aikoina Jussi-mittelöissä. Mr. Louhimies on saanut aiemmin parhaan ohjauksen Jussi-palkinnot elokuvistaan Paha maa (2005) ja Valkoinen kaupunki (2006). Mies oli myös parhaan ohjaajan ehdokkaana viime vuonna (Vuosaari), mutta hävisi Ms. Maarit Lallille (Kohta 18). Mr. Karukoski puolestaan tuntuu viime aikoina olleet Jussi-raadin suosikki. Vuonna 2009 hän voitti ohjaaja-Jussin elokuvallaan Tummien perhosten koti. Mies oli uudelleen ehdokkaana heti seuraavana vuonna 2010 elokuvalla Kielletty hedelmä, mutta hävisi tuolloin Mr. Klaus Härön elokuvalle Postia pappi Jaakobille. Vuonna 2011 Mr. Karukoski kuitenkin lähti Jussi-kisoista uudelleen parhaan ohjaajan pysti kainalossaan, Napapiirin sankarit vakuutti niin suuren yleisön kuin tuomaristonkin. Joukon ainoa nainen on myös kunnostautunut Jussi-ohjaaja. Ms. Honkasalon vuonna 1998 valmistunut elokuva vei kotiinsa kaikkiaan kahdeksan Jussi-palkintoa. Näiden tilastojen valossa voiton olisi pitänyt osua jommalle kummalle mies-ehdokkaalle, mutta raadin vakuutti Ms. Pirjo Honkasalo voittaen näin viidennen Jussinsa.

Raatiin parhaan naispääosan suorituksen teki Ms. Leea Kleemola (Kerron sinulle kaiken). Hänen taakseen jäivät daamit Jessica Grabowsky (8-pallo) ja Armi Toivanen (21 tapaa pilata avioliitto). Naisista viime vuosina raatia on vakuuttanut vain Ms. Jessica Grabowsky, joka oli edellisen kerran ehdokkaana vuonna 2012 parhaasta naispääosasta elokuvasta Missä kuljimme kerran. Tuolloin hän hävisi Ms. Elina Knihtille (Hyvä poika). Viime vuosien tilastojen valossa Ms. Grabowskyn olisi pitänyt korjata voitto kotiin, mutta toisaalta Ms. Kleemola oli vedonnut aiemminkin suomalaiseen filmiraatiin Neitoperho-elokuvassa (1997). Joten onnittelut daamille Jussi-voitosta.

Naissivuosassa vakuutti Ms. Matleena Kuusniemi (Tumman veden päällä), joka jätti taakseen daamit Amanda Oomsin (Oppipoika) ja  Anneli Karppisen (Betoniyö). Ms. Kuusniemelle Jussi-palkinto oli toinen, sillä hän on voittanut pystin aiemmin elokuvasta Paha maa (2006).

Miehistä puolestaan taidokkaimmin taitojaan näytteli Mr. Eero Aho (8-pallo). Hänen taakseen jäivät herrat Peter Franzén (Kerron sinulle kaiken), joka on ollut aiemmin miespääosan Jussi-ehdokkaana vuonna 2011 (Harjunpää ja pahan pappi) ja saanut myös miessivuosan Jussin  vuodelta 2010 Rööperi-elokuvasta sekä Martti Suosalo (Isänmaallinen mies). Mr. Suosalo on aiemmin voittanut kaksi miespääosan Jussi-palkintoa vuonna 1999 (Kulkuri ja Joutsen) ja 2001 (Rentun ruusu), sivuosa-Jussin mies on myös saanut kokoelmiinsa vuonna 1997 (Palkkasoturi). Jussi-palkinnon parhaasta miehisestä suorituksesta olisi näin tilastojen (??) mukaan pitänyt osua joko Mr. Franzénille tai Mr.  Suosalolle. Mutta raati päätti näin.

Miesivuosassa vakuutti puolestaan Mr. Jasper Pääkkönen (Leijonasydän), joka jätti taakseen herrat Pirkka-Pekka Peteliuksen (8-pallo) ja Jari Virmanin (Betoniyö) roolityöt.  Mr. Pääkköstä on myös palkittu Suomen rajojen ulkopuolella pitkäkestoisesta elokuva-urasta. 2011 – 2012 vuosina Mr. Pääkkönen on tullut lähinnä nähdyksi Vares-sarjassa, joten linjasta poikkeaminen oli myönteinen lisä miehen elokuvalliseen CV:n.

Näiden näkyvien roolitusten rinnalla on pakko miettiä sitä, että katsoiko valitsijaraati mitään muita kotimaisia elokuvia kuin edellä vilahdelleet elokuvat (8-pallo, Kerron sinulle kaiken, Leijonasydän, Betoniyö ja Tumman vetten päällä). Onneksi mukana Jussi-kisassa on kuitenkin näiden lisäksi edes Suomen Oscar-ehdokas ulkomaisen elokuvan kategoriaan Oppipoika sekä viime vuoden suosikkikomedia 21 tapaa pilata avioliitto. Elokuvia Suomen elokuvasäätiön mukaan julkaistiin viime vuonna 55 kappaletta verrattuna vuoden 2012 lukuun, jolloin kotimaisia tuotoksia esitettiin valkokankailla 89 kappaletta. Olisi kuitenkin luullut löytyvän laajempaa jakautumista pienentyneestä joukosta, vai pitääkö tässä epäillä, että (a) suurin osa niistä on susia tai (b) ne eivät ole vielä päässeet levitykseen ja siten olleet kelvollisia tämän vuoden kisaan. Suomalaiset elokuvissa kävijät kuitenkin katsoivat enemmän elokuvia kuin filmiraati. Yleisön suosikkielokuvaksi valittiin näissä juhlissa elokuva 21 tapaa pilata avioliitto. Tässä kohtaa kai sitten pitäisi sanoa, että kyllä kansa tietää, mitä se haluaa katsoa.

Mutta nyt näin tällä kertaa. Onneksi sentään dokumentti-osastolla saatiin jotain erilaista kehiin, missä pienet aiheet oli nostettu suuriksi teemoiksi valkokankaalla. Ehdokkaina olleista dokumenteista Alaska Highway, Laulu koti-ikävästä ja Soundbreaker tuomariston hurmasti vakuuttavimmin Mr. Mika Ronkaisen elokuva Laulu koti-ikävästä. Dokumentti vakuutti myös saamalla parhaan elokuvamusiikin Jussin. Ja täytyy kyllä tunnustaa, että elokuvassa sitä musiikkia suomalaisen ihmisen sieluntunnoista on vaikka muille jakaa. Månskensorkersten on todella Jussinsa ansainnut.

Mainitsemisen arvoista on tietenkin myös Filmiauran erikoispalkinto Betoni-Jussi, joka annettiin tänä vuonna Mr. Jörn Donnerille, joka on vaikuttanut kotimaisen elokuvan parissa jo 1950-luvulta lähtien. Onneksi olkoon. Tyypilliseen tapaansa mies oli myös hyvin ytimekäs kiitospuheessaan ja piti saamaansa Betoni-Jussia hautakiven esivaiheena, mutta kertoi  kuitenkin yhä jatkavansa elokuvien teon parissa sekä nauttivansa siinä työnilosta. Sitä työniloa toivon myös minä täältä bittilandiasta käsin kaikille elokuvien parissa töitä tekeville (sekä tietysti  myös kaikille muille).

 

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa