VALIKKO

Ja Jussi-palkinnon vuonna 2016 saa….

Kotimaisen elokuvan parhaat on taas palkittu perinteisessä Jussi-gaalassa. Vuoden 2015 parhaasta elokuvasta kisasivat tänä vuonna Armi elää!, Toiset tytöt, Miekkailija, Häiriötekijä ja Big Game. Oma suosikkini oli ehdottimasti Big Game. Mutta on myös annettava tunnustusta Miekkailija-elokuvalle, joka lähes pääsi kisaamaan myös parhaan Oscarin ulkomaalaisesta elokuvasta. Listalta poissaolollaan loistavat osa viime vuoden katsotuimmista elokuvista, joita olivat Luokkakokous, Risto Räppääjä ja Sevillan Saituri, Kätilö sekä Onnellin ja Annelin talvi. Osoittaako tämä puolestaan se, että lapsia tai lapsenmielisiä ei löydy juryn takaa. Viime vuonna vuoden 2014 parhaaksi elokuvaksi valittiin He ovat paenneet -elokuva. Elokuvateattereissa sen näki 3095 katsojaa. Tämän vuoden parhaan elokuvan ehdokkaat ovat sentään saaneet saleihin enemmän katsojia. Tarkastellessa viime vuoden katsojalukuja: Toiset tytöt (2 148), Häiriötekijä (23 740), Armi elää (39 672 ), Miekkailija (61 239) ja Big Game (130 121), on pakko todeta olevan yllättymätön, jos Toiset tytöt korjaa voiton kotiin tämän trendin mukaan. Häiriötekijä kuitenkin yrittää varmasti laittaa kovasti kampoihin yhdeksän Jussi-ehdokkuuden avulla. Vähän katsojia ja yleisön suosikki -trendit ohitti tänä vuonna Jussi-gaalassa elokuva Miekkailija. Toivottavasti voitto tuo sille lisää katsojia niin kotimaissa kuin ulkomaillakin.

Yleisö kuitenkin esittää aina sen oman mielipiteensä ja se todellakin voi olla hyvin kaukana virallisista kriitikoista. Joten ketään ei varmaankaan yllätä, että Yleisö-Jussin nappasi tänä vuonna elokuva Luokkakokous. Elokuvan näki viime vuonna 505 376 katsojaa. Se, miten laadukas se sitten oli voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin sen viihdytysarvo oli hyvä.

Perinteisesti sitä parasta elokuvaa on tietenkin ohjannut se paras ohjaaja. Tittelistä kisasivat seuraavat herrat: Jörn Donner (Armi elää!), Jalmari Helander (Big Game) ja Aleksi Salmenperä (Häiriötekijä). Jussi-gaala on jokaiselle herralla jollakin tapaa tuttu. Mr. Donner sai vuonna 2014 Betoni-Jussin elämätyöstään elokuva-alan eteen. Mr. Helanderin ensimäinen elokuva Rare Exports (2010) puolestaan korjasi kotiinsa parhaan lavastuksen Jussin ja Mr. Salmenperän ensimmäinen elokuva Lapsia ja aikuisia (2004) sai seitsemän Jussi-ehdokkuutta ja niistä yhden voiton Ms. Minttu Mustakalliolle naissivuosasta. Jussi-pastaan takan reunukselle kiikutti tänä vuonna Mr. Aleksi Salmenperä (Häiriötekijä) – vihdoinkin! Tällä hetkellä valkokankailla on pyörimässä miehen uusin teos Talvivaarasta kertova Jättiläinen.

Parhaasta naispääosasta kisasivat daamit: Minna Haapkylä (Armi elää!), Krista Kosonen (Kätilö) ja Misa Lommi (Toiset tytöt). Palkintoa tavoittelevista daameista Jussi-patsaan on onnistunut itselleen aiemmin saamaan vain Ms. Minna Haapkylä elokuvista Rakkaudella Maire (naissivuosa, 1999) ja Kuulustelu (naispääosa, 2009). Kymmentä vuotta ei ole vielä kulunut edellisestä ehdokkuudesta, joten taikauskoiset voisivat väittää patsaan suuntaavan toiseen suuntaan tänä vuonna. Samaan aikaan Ms. Krista Kosonen on herättänyt kansainvälistä huomiota nappaamalla parhaan naisnäytteljän palkinnon Shanghain kansainvälisellä elokuvafestivaalilla Kätilö-elokuvasta. Jo joten voittaja ei varmasti yllätä ketään, sen ollessa Ms. Krista Kosonen (Kätilö).

Parasta naissivuosa tavoittelivat daamit Pirjo Lonka (Häiriötekijä), Mari Rantasila (Henkesi edestä) ja Anna-Leena Sipilä (Viikossa aikuiseksi). Muihin kisasiskoihin verrattuna Ms. Sipilä on ollut Jussi-ehdokkaana aiemminkin elokuvasta Pikkusisar (2000). Tänä vuonna toiset naiset näppejään nuolemaan kuitenkin jätti Ms. Rantasila (Henkesi edestä). Daami on varmasti suurelle yleisölle tunnettu myös Kotikatu-sarjasta sekä keskustelusta Ms. Rantasila vastaan Mr. Koivusalo Risto Räppääjän ohjauspuikoissa.

Herrojen puolella parasta miespääosa osaamistaan esittelivät Märt Avandi (Miekkailija), Tommi Korpela (Häiriötekijä) ja Jussi Vatanen (Napapiirin sankarit 2). Mr. Korpelalla on takkansa reunalla jo kaksi Jussi-pastasta parhaasta miespääosasta elokuvista Miehen työ (2007) ja Putoavia enkeleitä (2008). Mr. Vatanen puolestaan on ollut ehdokkaana parhaana miesnäyttelijänä elokuvasta Napapiirin sankarit (2001), joka mielestäni oli parempi suoritus kuin tässä elokuvassa. Voiton vei Mr. Tommi Korpela (Häiriötekijä), joka joutuu tekemään lisää tilaa takkansa päälle Jussi-patsaita varten.

Miessivuosassa puolestaan Jussia tavoittelivat herrat Eero Ritala (Häiriötekijä), Pirkka-Pekka Petelius (Kätilö) ja Kari Ketonen (Napapiirin Sankarit 2). Aiemmin kisoissa Jussi-pystin on kotiinsa korjannut Mr. Ritala parhaasta miespääosasta elokuvasta Kulman pojat. Mr. Ketonen on myös ollut ehdokkaana. Vuonna 2005 hän tavoitteli Jussi Pelikaanimies-elokuvan ääniroolista. Jussi-raadin kuitenkin vakuutti parhaiten Mr. Pirkka-Pekka Petelius (Kätilö). Ja kyllä olikin aikaa antaa tälle näyttelijälle tunnustusta Jussi-patsaan avulla. Valkokankaalla mies on nähtävissä tällä hetkellä elokuvissa Love Records ja Tappajan näköinen mies.

Parhaan dokumenttielokuvan Jussia tavoittelivat elokuvat Atomin paluu, Hyvästi Afrikka ja Ompelijatar. Raadin vakuutti parhaiten Ompelijatar, joka kertoo viimeisestä Suomessa maanpetoksesta kuolemaan tuomitusta Martta Koskisesta. Tämän dokumentin soisin tulevan vielä uudelle kierrokselle elokuvateattereihin.

Betoni-Jussin elämäntyöstä elokuvateollisuuden parissa sai Mr. Kari Sohlberg (1940 – ). Mies on tehnyt merkittävän työn muun muassa Mr. Spede Pasasen tuottamien elokuvien kuvaajana. Kaikkiaan hänen elokuvallisesta CV:stään löytyy yli 60 pitkää elokuvaa.

Näissä merkeissä toivottelen kaikille jälleen mielenkiintoisia elokuva-elämyksiä kotimaisten elokuvien parissa. Valkokankaalle on tänä vuonna singahtamassa reilut 20 elokuvaa. Näiden parista löytyy varmasti jokaiselle sitä jotakin. Ja ensi vuonna sitä voi sitten taas olla samaa tai reippaasti eri mieltä Jussi-raadin kanssa ehdokkaista ja voittajista.

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa