VALIKKO

Into the Woods – Metsään

Musikaali Into the Woods esittelee useita eri syitä olla poikkeamatta siihen lähimetsään lähiaikoina. Teemallisesti elokuva keskittyy kertomaan leipurin (James Corden) ja hänen vaimonsa (Emily Blunt) toivetta saada oma lapsi. Se onnistuu naapurissa asuvan noidan (Meryl Streep) avulla, jos leipuri vaimoineen vaan toteuttaa noidan toiveet saada itselleen lumivalkoinen lehmä, verenpunainen viitta, kultainen kenkä ja maissintähkän väriset hiukset. Näiden noidan asettamien toiveiden kautta leipurin ja hänen vaimonsa tarinaan sekoittuvat mukaan Punahilkka (Lilla Campbell) ja susi (Johnny Depp), Jaakko (Daniel Huttlestone) pavunvarsineen, Tuhkimo (Anna Kendrick) prinssinsä (Chris Pine) ja Tähkäpää (MacKenzie Mauzy) oman prinssinsä (Billy Magnussen) kanssa.

Mukana on niin sekasotkuista seikkailua, että katsojaa auttaa, jos hän on lukenut satukirjansa hyvin ja hyväksyy sen tosiasian, että kaikki muuttuu siitä toiseen suuntaan. Into the Woods on aikuisille suunnattu satu, joka käsittelee syvällisempiä teemoja satuhahmojen takana. Kotisohvapsykologin näkökulmasta oman osuutensa saavat vastuun pakoilu, vastuun ottaminen ja sitä kautta kasvaminen, vanhempien ja lapsien väliset suhteet sekä toiveiden toteutuminen niihin liitttyvine seurauksineen. Sitä pitäisikin olla varovainen mitä oikein toivoo… I wish… I wish… I wish….

Näyttelijät tekevät hyvää työtä niin laulun lurituksien yhteydessä kuin roolihahmoissaankin. Tämä on aina mieluinen yllätys, vaikka on tunnustettava, että prinssien esittämän Agony-kilpalaulun kohdalla nauroin niin kovasti, että melkein tipuin penkiltä. Ehkäpä se paidan auki repäiseminen oli se viimeinen tikki, joka piti hekotusta sisällä. Tämä jätti myös pohtimaan sitä, että oliko elokuvaa / musikaalia tehty enemmän kieli poskessa kuin keskellä suuta. Aihetta oli selvästi lähestetty riittävällä vakavuudella, mutta sitten taas toisissa kohdissa kaikki selväjärkisyys ja vakavuus loisti poissaolollaan. Tuolloin olisi ihan yhtä hyvin voinut kuvitella näyttelijäporukan räjähtävän nauruun kaiken keikistelyn keskellä.

Musikaalille on kuitenkin nostettava hattua, sillä se on nyt vihdoinkin saatu valkokankaalle. Yritystä sinne etsittiin jo yli 20 vuotta sitten, jolloin ehdokkaita leipuriksi vaimoineen olivat muun muassa Goldie Hawn ja Robin Williams sekä noidaksi Cher. Suden viittaa soviteltiin Steve Martinin päälle ja Jaakon äitinä piti olla Roseanne Barr. 1990-luvun lopulla yritettiin uudestaan. Tällä kertaa koelukua ja lauluja esittivät muun muassa Billy Crystal, Meg Ryan ja Susan Sarandon. Ja nyt vihdoinkin ollaan täällä. Musikaaleja ei liikaa valkokankaalla nähdä, ne tuntuvat menevät ja tulevan, mutta on aina yhtä mukavaa niitä katsella ja kuunnella. Into the Woods -musikaalielokuva perustuu Mr. Stephen Sondheimin Broadwayllä pyörineeseen musikaaliin. Ohjauspuikoissa tahtia on löynyt Mr. Rob Marshall, joka kuitenkin jollakin tavalla onnistuu pitämään koko pakettia käsissään ja saamaan aikaan selvemmän kokonaisuuden kuin miehen edellinen alan teos: Nine.

Musikaalien lisäksi myös satumaailma saa hyvää jatkoa Into the Woods -leffasta. Valkokankaalla on nähty muun muassa ihastuttava The Princess Bride, Hannu & Kerttu, Lumikkia parissa yhteydessä, Punahilkkaa eri muodoissa, Jaakko ja pavunvartta, Tuhkimoa sekä tietenkin Ruususen pahis Maleficent. Enkä usko näiden tarinoiden vielä nähneen loppuaan. Satuja on paljon, Grimmin veljekset ovat olleet aikoinaan työteliäitä ja katsojia varmasti riittää mielenkiintoisille sovituksille. Ja onhan se oikeasti ihastuttavaa, että välillä tehdään selvästi aikuisille suunnattuja satuja, joissa ei aina tarvitse olla sitä pakollista ”very happy end” -teemaa.

Varo mitä toivotwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
sillä toteutuneen toiveen kanssa voi olla vaikeampi elää kuin pelkän toivekuvan. Into the Woods on mielenkiintoinen elokuva, joka on tasokkaasti toteutettu. Sen näyttelijäsuoritukset sopivat hyvin kohdalleen, tarjoavat riittävästi myönteistä elokuvakokemusta (katson varmaan puhki tuon Agony-videon) ja saavat katsojan miettimään, että mitenkäs se tietty satu oikeasti menikään. Elokuva huokuu myös perinnettä teatteriesitykselle, mitä olisi ehkä saanut hieman enemmän revitellä. Lavasteissa ja liikkumisvarassa on varmasti enemmän tilaa valkokankaan puolella kuin teatterissa. Mutta tällä kertaa näin. Suosittelen Into the Woods -elokuvaa kaikille satujen ystäville, jotka haluvat nähdä ja kuulla mitä satuhahmojen mielessä oikein oikeasti on mahtanut liikkua matkalla mummolaan tai torille lehmää myymään. Ja kuten sanottu, kannattaa olla varovainen sen kanssa mitä oikein toivoo....
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

https://www.youtube.com/watch?v=z58F9eDumZM

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Musikaali
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa