VALIKKO

Inside Out – Mielen sopukoissa

Inside Out on mielenkiintoinen animaatio, joka sijoittuu nuoren 11-vuotiaan Rileyn päähän. Rileyn viisi tunnetta asuvat pääkallopaikalla, mistä käsin Ilo, Pelko, Viha, Inho ja Suru myös ne yrittävät sopeutua uuteen elämään ja uusiin paikkoihin uudessa kaupungissa.Mutkia matkaan tulee kun ydinmuistot katoavat ja niiden mukana pari tunnetta. Näiden on ehdittävä takaisin pääkallopaikalle ennen kuin Riley tekee peruuttamattomia tekoja.

Suurin osa animaatiosta tapahtuu Rileyn pääkopan sisällä, mutta se ei tee elokuvasta tylsää, pikemminkin päinvastoin. Tunneskaalan porukasta Ilolla ja Surulla vaikuttavat olevan suurimmat valkokangasajat, mutta muut ovat tuolloinkin kuitenkin myös läsnä ja vaikuttamassa Rileyn elämään. Elokuva osoittaakin, että kaikki tunteita tarvitaan. Onneksi ja onneksi Rileyllä on tunteita auttamassa iki-ihana mielikuvitusystävänsä Bing-Bong. Pään sisällä tapahtuvat puuhat eivät keskity vain tunneskaalan esittelyyn, vaan mukaan on saatu niin työ- kuin pitkäkestoisen muistin merkitystä niille. Ajatuksemme liikkuvat huippunopeudella asiasta toiseen ja tunteet yrittävät pysyä perässä parhaan kykynsä mukaan. Toiminta pään sisällä osoittaa, että elokuvan tekijät ovat oikeasti lukeneet psykologian läksynsä, eivätkä vain hollywoodlandian versiota siitä.

Aihe on mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen ja siitä kiitoksen saa osoittaa ohjaajan Mr. Pete Docterin suuntaan. Ja varmana nakkina elokuvan jälkeen voi pitää sitä, että vastaavaa tullaan varmasti näkemään valkokankaalla uudestaan jossakin muodossa. Inside Out onnistuu välttämään perinteisiä animaatioiden visuaalisia ja tarinallisia kliseitä ja tarjoaa jotain uutta ja mielenkiintoista katsojille. Ja nyt aikuinen voikin sitten vain lämmöllä ajatella, että onko nuoruudessa omassa päässä ollut menossa (no, aivan varmasti) samanlainen tunnemyrsky ja onko se siitä yhtään laantunut ikävuosien myötä (no, ei aivan taatusti).

Inside Out ei ole perinteinen fantasia tai sci-fi elokuva, mutta ei oikein muutakaan. Pään sisään tunnesoppaan kurkkaaminen on mielenkiintoista ja vaikka sille löytyy pohjaa todellisuudesta ei tämä ole oikein tosipohjainenkaan kokemus. Sen alkuperäisen tarinan kokoon kynäillyt Mr. Ronnie del Carmen on onnistunut luomaan jotain sellaista, että se yllättää myönteisesti. Elokuva tuntuu ja kuulostaa hyvin pixarimaiselta, sillä on tarjota jokaiselle jotakin. Huumoria niin perheen pikkuväelle kuin nuorisolaisillekin sekä klassikkoviitteitä pop-kulttuuriin. Sama vitsi naurattaa koko perhettä, joskin eri syistä. Tämä on taitolaji, jonka vain harvat hallitsevat.

Koko perheen elokuvamaisuudesta huolimatta jäin pohtimaan pikkuneidin (4-vee) viemistä elokuvaan. Leffa ei ole samalla lailla toiminnallinen kuin esimerkiksi Late Lammas tai Postimies Pate, vaan paljon aikaa kulutetaan tekemällä Rileytä iloikseksi. Siinä samalla tunteet toki yrittävät päästä takaisin pääkallopaikalle, mutta elokuvan toiminta vaikuttaa keskittyvän eniten ohjauspöydän takana olemiseen ja tunteiden omien tunteisen ilmaisuun. Ehkäpä itse odottaisin ihan pikkuväen kanssa ja pysyisin leffan ikärajassa K7:ssä. Mutta jokainen meistä on yksilöllinen ja tuntee yksilöllisesti, joten leffa voikin sopia hyvin myös neljävuotiaalle daamille S:lle ja sitä kautta jatkokeskusteluun tunteista ja niiden ilmaisemisesta.

IHANAwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Voiko tätä elokuvaa muuten kuvata. Pixarin 15sta animaation yllättää mielenkiintoisella tarinalla, joka taatusti koskettaa meitä jokaista. Meillähän ei varsinaisesti ole mitään kontrollia kokemistamme tunteista tai siitä, mitkä niistä saavat vallan syystä tai toisesta ja tämän Inside Out osoittaa hyvin. Yritystä tunne-elämän hallitsemiseen toki on, mutta se ei takaa sen onnistumista, mikä tulee myös elokuvan aikana osoitettua. Animaatio sopii sitten ihan kaikille, sillä meillä kaikille on tunteemme ja toimintamme niiden mukaan. Aihe on hyvin esitetty, rehellisesti mielenkiintoinen ja laittaa pohtimaan sitä, mitä omassa pääkopassa oikein tapahtuu.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa