VALIKKO

Inherent Vice

Inherent Vice sijoittuu 1970-luvun Los Angelesiin ja vie katsojansa suhteellisen kimuranttiin rikosdraamaan missä mikään ei ole sitä, miltä se näyttää. Elokuvaa vie eteenpäin yksityisetsivä Larry ’Doc’ Sportello (Joaquin Phoenix), joka palkataan etsimään kadonnutta Mickey Wolfmania. Mickeyn etsimisreissulla Doc törmää entisiin työpareihinsa, nykyisiin vihollisiinsa ja moneen muuhun asioita sotkevaan seikkaan. Loppu on yllättävä ja juonen lisäkuvaus saattaisi lukijan vain enemmän hämmennyksiin, joten suosittelen suosiolla leffasaliin suuntaamista.

Valkokankaalla nähdään Mr. Phoenixin lisäksi vakuuttavaa näyttelijäkaartia. Oman panoksensa elokuvan onnistumiselle ovat antaneet muun muassa herrat Josh Brolin, Owen Wilson, Benicio del Toro ja Martin Short. Naisista panostusta ovat antaneet muun muassa Reese Witherspoon ja Jena Malone.

Elokuva todellakin on ohjaaja-käsikirjoittaja Mr. Paul Thomas Andersonin näköinen. Valkokankaalla vilisee juonessa tiiviisti mukana olevia ihmisiä reippaasti yli oman tarpeen, mutta siitä huolimatta sitä pystyy seuraamaan kiitettävästi, sillä niillä kaikilla on jokin merkittävä yhteys toisiinsa. Samoin juoni on miehen elokuville tyypillisen kiemurainen, joten se todellakin selviää vain katsomalla. Hyviä esimerkkejä tästä ovat myös miehen aiemmat elokuvat Boogie Nights (1997), Magnolia (1999), Punch-Drunk Love (2002), There Will Be Blood (2007) ja Mestari (2012). Varmaa onkin se, että tästä tyylistä joko pitää tai sitten ei. Itseäni ihastuttaa siinä erityisesti se, että onnellista loppu ei voi taata perinteiseen hollywoodlandiamaiseen tyyliin. Sen sijaan painopistettä kyllä löytyy perinteisistä isä-lapsi-suihteista / mentori-oppilas-suhteista sekä rakkauden merkityksestä arkisessa elämässä.

Inheret Vice perustuu Mr. Thomas Pynchonin samannimiseen romaaniin vuodelta 2009. Kirjaa en ole lukenut, joten en uskalla sanoa mitään taiteellisten vapausten laajuudesta. Mutta varmaa on se, että mikäli miehen kirja on yhtä monitasoinen kuin itse elokuvakin, voi suosiolla odottaa Mr. Andersonin löytävän lisää innoitusta Mr. Pynchonin kirjallisuudesta. Mr. Pynchonin kirjalliseen tuotantoon kannattanee kuitenkin tutustua, sieltä löytää varmasti omaa mieltään kutkuttavia tuttavuuksia.

Hyvää yksityisetsivän arkeakowww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tai sitten vain osoitusta siitä, että mikään ei ole niin yksinkertaista kuin ensin luulisi. Inherent Vice on hieno ja mielenkiintoinen elokuva, joka pitää katsojan näpeissään loppuratkaisuun asti. Vaikka leffassa viljellään reippaasti irtonaisia sivujuonia, niin jollakin ihmeellisellä tavalla ne kaikki päätyvät yhteen vaikka niitä esiin vievät ihmiset eivät välttämättä tiedä mitään toistensa olemassaolosta. Näyttelijät tekevät uskottavaa työtä ja ohjaaja Mr. Anderson on enemmän kuin uskollinen omalle tyylilleen. Suosittelenkin Inherent Vice elokuvaa kaikille, jotka pitävät hieman monimutkaisemmasta juonesta, ohjaajan Mr. Andersonin töistä sekä niille, joita kiinnostaa visuaalinen aikamatka 1970-luvulle. Leffa täyttää kaikki viihdyttävyyden kriteerit ja sen tapahtumat muistaa myös salista poistumisen jälkeen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: ???, Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa