VALIKKO

Il était une forêt / Once Upon a Forest – Sademetsän tarina

 

Ranskalainen Mr. Luc Jacquet on päättänyt omistaa osan elämästään meidän sivistämiseen luonnon monimuotoisuudesta ja sen arvokkuudesta. Vuonna 2005 meillä oli mahdollisuus tarkastella Pingviinien matkaa – March of the Penguins, joka vakuutti myös Oscar-raadin ja voitti parhaan dokumentin palkinnon ja tällä kertaa sukellamme sadametsien sisälmyksiin. Näiden elokuvien jälkeen ketään ei varmaankaan yllätä, että ennen siirtymistä elokuvien pariin mies toimi biologina.

Sademetsässä meitä eteenpäin johdattaa ranskalainen botanisti Mr. Francis Hallé. Matka metsään ei ole yhtä tunteisiin vetoava tai juonellinen kuin Pingviinien marssi, mutta se ei tee sitä yhtään heikommaksi. Luvassa on kuitenkin tiivis matka luonto-ohjelman salaisuuksiin ja kaikki ´virtahevon päiväkirja´ – tyylistä luonto-ohjelmista pitävät nauttivat varmasti myös tästä dokumentista. Sademetsän salaisuuksia on avattu Amazonin viidakossa Perussa sekä Gabonin sademetsissä Afrikassa. Matka sinne on todella ainutlaatuinen ja mieltä avartava.

Kauniiden maisemien ja omantunnon kolkuttelun lisäksi matka sademetsään todellakin opettaa jotain uutta ja ihmeellistä puuston elämästä. Kaikki puunhalaajat saavat tästä lisää intoa elämäänsä ja me muut lisää ymmärrystä puiden toimintaa kohtaan. Ehkäpä tyypilliseen ranskalaiseen tapaan tämä kaikki on myös kuorrutettu vaikuttavalla Mr. Eric Neveuxin musiikilla. Tämä musiikilla hyöstäminen on kuitenkin tullut jo tutuksi meridokumenttien Oceans (2011) ja Sea Rex: Journey to a Prehistoric World (2011) myötä. On kuitenkin myös todettava, että kotimainen Metsän tarina (2013) pärjää hyvin Sademetsän tarinan rinnalla. Niille molemmille on paikkansa, sillä viime tarkastuksen mukaan takapihalla ei ihan vielä kasva subtrooppista kasvustoa Suomen vaihtelevasta ilmastosta huolimatta.

Elokuva kuuluu kunnianosoituksena herroille Jacquet ja Hallé, joista Mr. Hallé etsi monta vuotta taitavaa elokuvan tekijää, joka pystyisi vangitsemaan valkokankaalla esitettäväksi sademetsän salaisuudet. Yhteistyö on erittäin onnistunut ja on varmasti tuonut molemmille herroille tyydytystä tärkeän asian esille tuomisesta. Mr. Hallé toivoo Sademetsän salaisuuksien tuovan niille samanlaista huomiota kuin Mr. Jacques Cousteau toi aikoinaan meren pinnan alla oleville eläimille. Sademetsän tarinasta on hyvä alkaa, mutta maailman ihmismassojen liikuttamiseksi – ikävä kyllä – tarvittaisiin pitkää tarinaa televisiossa asian parantamiseksi. Miehet puhuvat ja esittävät kuitenkin asiaa. 2000-luvulla sademetsien tuhoutuminen on yksi suurimmista ympäristöongelmista ja jos dokumentti onnistuu muuttamaan edes vähän ihmisten asenteita, ollaan toivottavasti matkalla oikeaan suuntaan. Matkaa Merten salaisuuksien (The Cousteau Odyssey) tyyliseksi televisiodokumenttisarjaksi on kuitenkin vielä matkaa, mutta dokumentin jälkeen toivoo, että sademetsät saisivat kuitenkin tästä oman mahdollisuutensa.

Loistava ekosysteemiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka meidän jokaisen tulisi muistaa ja pohtia, miten voimme omalla käyttäytymisellämme edistää luonnon hyvinvointia ja sen monipuolisuutta. Sademetsän tarina toimii visuaalisesti erittäin hyvin isolla valkokankaalla ja massiivisine puineen se sinne myös kuuluu. Mukaan on myös saatu 'pakollista' opetusta metsän toiminnasta fotosynteeseineen, mutta ehkä enemmän yleisöihin tämä opetus toimisi, jos se todellakin saisi tilaa televiosta prime-time-aikaan pitkänä sarjana. Dokumentti sopii hyvin kaikille luonto- ja eläinohjelmista pitäville. Luonto itsessään on todella kaunis, eikä visualisointi petä myöskäään animaatioiden kohdallakaan. Lyhyeen aikaan on pyritty kertomaan metsän kiertokulkua (jonka vaatimaton kesto on noin 700 vuotta), mutta ikävä kyllä se napsii nyt vain paloja sieltä täältä. Silti uskoisin pikkubiologien aiheesta innostuvan ja sitä kautta suosittelen. Itse ainakin opin uusia ja mielenkiintoisia asioista metsän toiminnasta kauniiden maisemien lisäksi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Dokumentti, Leffat
Kommentit

Vastaa