VALIKKO

Ihmeiden puisto

http://www.media-avain.fi/wp-content/uploads/2019/04/ihmeiden-puisto-juliste.jpg

Valkokankaalla tavataan iloinen ja kekseliäs June, joka yhdessä äitinsä kanssa luo mielikuvituksessaan Ihmeiden puiston. Äiti kuitenkin sairastuu vakavasti ja June yrittää kasvaa aikuiseksi sekä hylkää mielikuvituksensa ja leikkinsä keskittyen ”oikeisiin” asioihin. Eräänä päivänä hän löytää metsän keskeltä ränsistyneen huvipuiston, joka muistuttaa kovasti hänen luomustaan. Edessä onkin puiston pelastaminen yhdessä jäljellä olevan viisikon kanssa, ennen kuin kaikki imeytyvät harmaaseen massaan.

Suosittelen elokuvaa varauksessa perheen pienemmille. Leffa toki tarjoaa jonkinlaista myönteistä kokemusta ihmeiden puistosta ainakin loppuaan kohden. Mutta jos perheen pienimmät, jotka lähtevät tutustumaan ihmeelliseen puistoon joutuvat sen sijaan katsomaan tappaja pehmoleluja, niin keskustelut leffan jälkeen voivat olla enemmän kuin tarpeen. Ainakin omalla seuralaiselleni oli vähän vastaanottamisen vaikeuksia tässä kohtaan, joten leffan ikäraja K7 kannattaa ottaa todellakin todesta, eikä vain naureskella sille. Ja nyt on todettava, että Juha mä en anna sulle IKINÄ anteeksi niitä zombimaisia tappaja-teddykarhuja!!!!!! Mutta takaisin elokuvan pariin.

Visuaalisesti raina on kaunista katsottavaa, siinä on hurjasti tyylikkäitä yksityiskohtia ja pääporukka sulautuu hyvin yhteen. Jos vain leffa olisi enemmän lapsiystävällinen. Vaikuttaa siltä, että se ei ole oikein osannut päättää kohderyhmäänsä. Onko raina lapsille, jotka

  • pelkäävät vanhempansa menettämistä (check)
  • joutuvat selviämään yksin (check)
  • joutuvat kasvamaan liian nopeasti perheen aikuiseksi (check)
  • joutuvat kamppailemaan yksin synkkien / surullisten ajatusten kanssa (check)
  • jotka pääsevät käyttämään mielikuvistustaan hyvän ja mielenkiintoisen luomiseen (check)

Kuten listasta käy ilmi, kaatopiste ei todellakaan ole tuolla kivassa ja mukaansa tempaavassa ihmeiden puistossa. Ehkäpä animaatio tavoitteli jotain Inside Out -tyylistä tunneskaalan esittelyä. Mutta ainakin Inside Out -rainassa mukana oli Ilo, joka tässä porukassa päähahmon kohdalla kyllä loistaa pitkään poissaolollaan. Kotisoffapsykologin näkökulmasta katsottuna raina toki käsittelee pelkoa rakkaan ihmisen menettämisestä ja pyrkimyksestä ottaa vastuuta asioista, jotka ei vielä lapselle kuuluisi. June joutuu suremaan äitinsä sairastumista ja huolehtimaan isänsä selviytymisestä. Tällä huolehtimisella hän korvaa asioiden käsittelemisen. Ja onneksi leffan loppua kohden oppii ymmärtämään, että elämässä on mukana myös niitä harmaita sävyjä iloisuuden lisäksi. Mutta kun leffan pääsävy ja kesto on synkistelyssä, niin miksikään huviristeilyksi tätä kokemusta ei voi laskea.

Jos taas omaa taidon sulkea kaiken synkistelyn ja pehmoleluzombiarmeijat ulkopuolella eloonjäämistaistelussa niin leffa on ihan asiallista katsottavaa. Sillä on sanomansa kerrottavana ja joillekin se voi toki löytää suoraa tiensä. Itse päädyin nauttimaan visuaalisesta esityksestä, mielikuvituksen tuottamista uusista laitteista ja yhteisen ilon jakamisesta, mihin onneksi päästään leffan loppupuolella.

Juonellisesti ja hahmollisesti raina ei ehkä tarjoa paljonkaan uutta. Se on ADHD-kiitäväinen, hattaranhuttuinen ja enimmäkseen tilanteesta toiseen singahteleva teos, joka yrittää parhaansa. Vaikka sen hahmojen piirteet onkin koettu ja nähty jo useissa muissa animaatioissa, niin kaiken sekametelisopan keskellä se yrittää olla hyväsydäminen ja lämminhenkinen seikkailutarina.

Ei sitten ihan sitä mitä ajatteliwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Ihmeiden puiston traileri jättää mielenkiintoisen kuvan ihmeellisestä puistosta, johon olisi kiva päästä tutustumaan. Elokuva onkin sitten jotain muuta. Toki leffassa puistoon asti päästään, mutta se onkin enemmän kamppailua koettua surullisuutta vastaan ja eloonjäämisen kamppailua. Ei siis ihan sitä joyride kokemusta, mitä leffalta odotti. Onneksi leffalla on sentään onnellinen loppu. Suosittelen leffaa aikuisille ja perheen pienemmille turvallisen aikuisen seurassa. Raina on toki kaunista katsottavaa, mutta pääasiallisesti leffan kestossa aikaa vievä maailmanloppu meininki ei kauheasti naurata.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Kesto: 1 tunti 26 minuuttia

Osastot: Animaatio, Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa