VALIKKO

If I Stay – Jos vielä jään

Kaiken sen jälkeen ei olisi uskonut radion toimivan. Mutta se toimii. Auton sisukset ovat levällään pitkin piennarta. Satasta vastaan tulevan nelitonnisen kuorma-auton törmäys suoraan matkustajanpuoleiseen kylkeen vaikutti kuin atomipommi. Se raastoi ovet irti ja paiskasi matkustajan etupenkin ulos kuljettajan ikkunasta. Se heitti auton alustan tien yli ja repi moottorin hajalle kuin se olisi ollut hämähäkinseittiä. Se lennätti renkaat ja pölykapselit syvälle metsään. Se sytytti palamaan osia bensatankista, ja nyt pienet liekit nuolevat märkää tietä. Meteli oli hirveä. Se oli kirskuvaa sinfoniaa, pamausten kuoroa, räjähtelevää aariaa ja lopuksi surullista metallin läpytystä, kun lentävä teräs silpoi pehmeitä puita. Sitten hiljaisuus lukuun ottamatta Beethovenin sellosonaatti no 3:a, joka soi yhä. Autorado oli pysynyt kuin ihmeen kaupalla kytkettynä akkuun, ja niinpä vain Beethoven rikkoo enää helmikuisen aamun hiljaisuutta. – – Jos vielä jään.

17-vuotiaalla Mia Hallilla (Chloë Grace Moretz) menee hyvin. Hänellä on ihana perhe, rakastava muusikko poikaystävä Adam (Jamie Blackley) ja lupaava tulevaisuus musiikin opiskelussa Juliardissa, kunnes eräänä päivänä kaikki menee pieleen. Mia joutuu vanhempineen auto-onnettomuuteen ja jää perheensä ainoana henkiin. Edessä onkin koomapotilaana sen pohtiminen, että haluaako hän jäädä henkiin vai poistua rajan toiselle puolelle perheensä pariin. Koomaan joutumisen myötä Miasta tulee oman elämänsä tarkkailija. Sen aikana hän käy läpi omaa elämäänsä, ikäväänsä kuollutta perhettä ja rakkauttaan Adamia kohtaan. Näihin perustuen hän miettii syitä olla jäämättä eloon tai jäädä henkiin.

Elokuva perustuu samannimiseen novelliin vuodelta 2009. Kirjailija Ms. Gayle Forman on kynäillyt muitakin nuoria aikuisia koskettavia teoksia, joten elokuvalle sydämensä menettäneet voivat etsiä jotain seuraavista luettavakseen: You Can’t Get There from Here: A Year on the Fringes of a Shrinking World (2005) ; Sisters in Sanity (2007), Where She Went (2011), Just One Day (2013), Just One Year (2013) ja Just One Night (2014). Kirjoista Where She Went -opusta pidetään jatko-osana If I stay -teokselle.

Elämä on haavoittuvaistawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Ja Jos vielä jään -elokuva osoittaa sen hyvin. Mielenkiintoisesti esitetty koomapotilaan jahkaaminen perhesiteiden merkityksestä, ensirakkaudesta ja musiikin kaikkivoipaisesta voimasta saa kyynelkanavat aukemaan leffan aikana useampaan kertaa herkkähipiäisillä. Nessuja on siis hyvä varata mukaan aikamoinen kasa. Elokuva pohtii Miian elämäntarkoitusta tavalla, jota soisi meidän kaikkien aina välillä ottavan opiksi. Mikä todella on tärkeää ja miksi kannattaa elää. Suosittelen elokuvaa kaikille nuorten aikuisten elokuvista pitäville. Leffassa ei draaman kaarella leikitellä, erikoistehosteita ei esitellä, eikä juonikaan ei aina etene toivottua vauhtia. Siitä huolimatta If I Stay tarjoaa katsomisen arvoisen kokemuksen, jota olisi kyllä voinut syventääkin lisää Mian ajatusten kautta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Niille, jotka ovat kiinnostuneita siitä mitä kaikkia neurologisia sairauksia on valkokankaalla kuvattua suosittelen klikkaamaan tänne. Omat osuutensa ovat saaneet muun muassa Alzheimerin tauti, autismi, epilepsia, MS-tauti ja aivoinfarkti. If I Stay -elokuvan eräänlainen kuvaus koomapotilaan pään sisäisistä asioista sopii tänne hyvin.

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa