VALIKKO

Ice Age Collion Course – Jääkausi törmäyskurssilla

Vuonna 1987 perustettu animaatiostudio Blue Sky iski aikoinaan kultakimpaleeseen jääkaudella vaikuttavien hahmojen kautta. Vaikka firma on tuottanut valkokankaille myös muita animaatioita kuten Rio, Epic ja viimeisimpänä nyt Peanuts, niin Ice Age jatkaa voittokulkuaan heidän taalojen takojanaan. Se aloitti vuonna 2002 valkokankaiden ja katsojien sydämen valloituksen animaatiolla jurosta mammutista Manfredista, hölmöstä laiskiaisesta Sidistä ja kierosta sapelihammaskissasta Diegosta niin taidokkaasti, että loppua heidän seikkailuilleen ei vielä näy. Elokuvan mukana, mutta porukan ulkopuolella seikkaili myös erittäin huono-onninen maaorava Jyrsis (Scart), joka tavoittelee mahdotonta – viimeistä jäljellä olevaa tammenterhoa.

Ice Age: Collision Course on nyt Blue Sky Studioiden viiden puserrus tästä porukasta, joka on hieman kasvattanut laumansa kokoa vuosien mukana. Mukaan on saatu vanhoja tuttavuuksia entisistä elokuvista ja uusia tuttavuuksia sekä tietenkin Jyrsis, jonka onneton toiminta sysää paljon onnettomuuksia liikkeelle. Tammenterhon tavoittelu vie Jyrsiksen ulkoavaruuteen, missä hän onnistuu laukaisemaan meteoriittisuihkun, joka muuttaa maan päällä asuvien elämää lopullisesti. Pelastuakseen tuholta Manfredin perheineen ja laumoineen on lähdettävä liikkeelle kohti uusia seikkailuja maailman pelastamisen merkeissä.

Tämän lisäksi lauman johtaja Manny hermoilee yhdessä vaimonsa Ellien kanssa tyttärensä Kirsikan tulevasta sitoutumisesta Julianin kanssa. Diego ja Shira myöskin opettelevat omalla tahollaan parisuhdetaitoja. Sid puolestaan etsii yhä sinnikkäästi sitä parempaa ja vähemmän haisevaa puoliskoaan ja sellainen on potentiaalisesti näkyvissä ikinuoren Brooken nahoissa. Mutta onneksi kaiken tämän parisuhteellisuuden ulkopuolella valkokankaalla katsojia ihastuttavat myös Crash ja Eddie omalla uskollisella tyylillään, Sidin ikiviisas isoäiti ja Buck suoraan menneeltä kaudelta. Mukana tämän lauman elämään vaikuttamassa ovat tällä kertaa myös kolme dromaeosaurusta Gavin, Gertie ja Roger.

Ja nyt leffan jälkeen on kyllä sanottava, että leffan paras anti nousee peruslauman ulkopuolelta. Samalla se pakottaa pohtimaan sitä, onko erikoisen kokoonpanon aika siirtyä syrjään. Ja onko tässäkin käynyt samoin kuin Leijonakuninkaan Timon ja Bumban, Shrekin Aasin ja Finding Nemo Doryn kanssa. Sivuosista noustaa arvoon uskomattomaan ja jos leffan jälkeen kysyisi, mikä hahmo siinä säväytti eniten vastaus voisi löytyä Jyrsiksen (Scrat), Sidin, hänen isoäitinsä, Buckin tai Crashin ja Eddien leireistä. En kuitenkaan usko minkään näistä hahmoista pystyvän yksin kantamaan omaa elokuvaansa Kätyreiden (Minions) tavoin, mikä varmaan osoittaa sen, että laumassa on kuitenkin omat hyvät puolensa.

Ohjaajia Mike Thurmeier ja Galen T. Chu on kuitenkin kiitetttävä aikamoisen energiapakkauksen koossapitämisestä, joka tarjoilee samalla myös sitä tuttua peruskauraa ihastuttavien pahvipäiden parissa. Perustarina jaksaa kantaa katsojaa eteenpäin, mutta samalla niitä tuttuja nauruja ja hörötyksiä tarjoillaan ihastuttavien sivuhahmojen merkeissä riittävässä määrin. Leffa vihjailee myös potentiaalisesta Ice Age 6:sta, mutta aika näyttää miten kanssakoneet kilisevät tämän elokuvan kanssa. Äkillisesti veikkaisin, että hyvinkin äänekkäästi.

Niin myötä- kuin vastamäessäkinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
sitä jaksaa uskoa omiin suosikkeihinsa vuosi vuoden jälkeen, mikä varmasti omalla tahollaan takaa studiolle riittävästi rahaa uusien seikkailujen tekoon. Mutta nyt oikeasti alkaisi olla aika tulla niitä myönteisiä kokemuksia koko laumasta yleisen pullamössöilyn sijasta. Kuten kirjoitettu Ice Age pelastuu sivuhahmojensa avulla. Alkuperäisen lauman alfa-uroot eivät jaksa perhe- ja parisuhdeongelmineen säväyttää, vaan leffan huumori nousee muualta. Raina on kuitenkin niin suoraviivaisesti kirjoitettu, että se vie tarinaansa vaikka väkisin eteenpäin vahvojen sivuhahmojen avulla. Perinteisesti visuaalinen taso on myös huikea, kertomus riittävän (sopivan) jännittävä myös perheen pienemmille ja kenellekkään ei oikeasti käy kovin pahasti. Joten suosittelen meteoriittisuihkuun suuntaamista kaikille Ice Age -faneille ja muillekin, jotka haluavat saada rahojensa vastineeksi tuttua ja turvallisista kohellusviihdettä. Mikäli seuraava Ice Age tulee (olisi sinänsä mielenkiintoista tietää, mihin kauteen sen voisi sijoittaa), niin toivon tarinan olevan innokkaampi ja nykyistä huomattavasti jännittävämpi. Perheongelmat eivät ehkä ihan aukea pienemmille katsojille.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa