VALIKKO

I Give It A Year – Vuoden se kestää

36216

I give it a year -elokuva esittelee karun totuuden ensimmäisestä avioliittovuodesta. Valkokankaalla meille tarjoavat siitä malliesimerkin Nat (Rose Byrne) ja Josh (Rafe Spall), jotka päätyivät naimisiin keskenään suhteellisen nopealla tuntemisen aikataululla huolimatta suhteellisen suurista keskinäisistä eroavaisuuksista. Mutta jos kipinää kerta löytyy – eikun naimisiin! Kipinä ei kuitenkaan pelkästään riitä siihen avioliiton satamassa pysymiseen, joten samalla kun nuoripari etsii apua terapeutilta heidän ystäväpiirinsä uskoo liiton kestävän vain vuoden. Asiaa ei yhtään auta myöskään se, että Josh alkaa viettää yhä enemmän aikaa entisen tyttöystävänsä Chloen (Anna Faris) kanssa ja Nat puolestaan heiluttee ripsiä ihastuttavan Guyn (Simon Baker) suuntaan. Mahtaako liitto kestää edes vuotta? Se selviää katsomalla elokuva.

Romanttinen pääpari sekä heidän elämäänsä sekaantuvat ihmiset on siis tällä saatu kirjattua ylös. Komediallinen puoli kaatuu leffassa meinaan enemmän heidän ystäviensä päälle, mistä pitävät huolen häissä bestmanina toiminut Joshin paras ystävä Dan (Stephen Merchant) sekä Natin mielipuolinen sisko Naomi (Minnie Driver). Joten jos ajatus tyttöhömpästä ei iske, niin nauti tästä ystäväpiiristä senkin edestä. Heiltä kun tuntuu tulevan ne parhaat kommentit parisuhteesta valkokankaalla ja kommentit ovat todellakin sitä laatua, että tässä alkaa melkein uskomaan järjestettyihin avioliittoihin. Samalla voi ihailla sitä, miten brittiläiset ovat tehneet avioliiton haasteellisuudesta oman versionsa, elokuvateattereissahan pyörii yhä samaa asiaa käsittelevä suomalainen vastine: 21 tapaa pilata avioliitto. Siinä esiteltyjä tapoja pystyy hyvin pongailemaan myös tästä elokuvasta.

20475633.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

I give it a year -elokuva todistaa myös onnistuneesti, että brittiläinen tyttöhömppä elokuva ei ole kuollut eikä kuopattu. Ohjaaja Mr. Dan Mazer on saanut aikaan taideteoksen, joka on nerokas, hauska ja välillä vain totaalisen yliampuva, ja siten ei voi kuin jättää katsojan hyvällä päälle leffasalista poistumisen jälkeen. Ensiohjaukselta ei voi oikeastaan odottaa paljon muuta, varsinkin kun Mr. Mazer on enemmän tunnettu yhteistyöstään Mr. Sacha Baron Cohenin kanssa käsikirjoituspuolella elokuvien Borat, Brüno ja The Dictator kohdalla. Eri asia on kuitenkin taas se, miten kauan katsoja muistaa jotain näkemästään leffastaan, mutta ainakaan ei tarvitse olla huolissaan samanlaisesta läpän heitosta ja mahdollisesta myötähäpeän tunteen kehittämisestä, mitä Mr. Cohenin elokuvien kohdalla voi suosiolla odottaa. Toisaalta ohjaaja on todennut, että Mr. Cohenin elokuvien kuvaamisen kohdalla tärkeintä oli löytää nopein poistumistie kuvauspaikalta ja varoa päällekäyviä vihaisia ihmisiä. Sitä pelkoa ei tämän elokuvan kohdalla ollut.

429404_243680982442187_459906839_n

Elokuvaa voi kiittää siitä, että se esittelee ihmiset omine ongelmineen. Valkokankaalla ei tavata niitä äärettömän virhettömiä ja taitavia ihmisiä, vaan jokaisella päähahmon alla heiluvissa henkilöissä on omat särmänsä, jotka tuovat elokuvaan lisää realiteetin makua (ja vie sitä pois hollywoodmaisuudesta). Joten brittiläiseen romanttiseen komediaan voi todellakin luottaa. Fanitusta olen aloittanut elokuvan Four Weddings and a Funeral (1994) myötä ja jatkanut sitä Nothing Hillin (1999) ja Bridget Jones’s Diary (2001) kautta Love, Actually (2003), Tamara Drewe (2010) ja Five Years Engagement (2012) leffaan. Ihana saada tähän listaan jatkoa, joka osoittaa, että tyttöhömpässä voi olla myös niitä kinkkisempiäkin juonenkäänteitä ja kaikki ei ole ihan valmiiksi pureskeltua alkusekunneilta. Tämä olkoon lohdutukseksi kaikille niille miehille, jotka joutuvat / pääsevät katsomaan elokuvaa velvollisuudentunnosta naispuolista ystäväänsä /vaimoaan  kohtaan.

i-give-it-a-year-2_0

Peruskauraawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
hömppäkomedian parissa, joka kuitenkin onnistuu jollakin tapaa yllättämään loppuratkaisullaan. Elokuva oli ihan kiitettävä katsella, aika kului nopeasti ja piiloviestit avioliiton auvoisuudesta tulivat hyvin selville elokuvan aikana. Hanskoja ei kannata heti heittää tiskiin tai ikkunasta ulos. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että vaikka I Give It A Year on oiva esimerkki brittiläisestä hömppäkomediasta, se kuitenkin peittoo amerikkalaiset vastineensa juonen vaihtelevuudella suhteellisen hyvin. Kiitos tästä. Tosin samaan hengenvetoon on todettava, että ei välttämättä ole kovinkaan paljon, mitä leffasta muistaa enää salista poistuttuaan. Elokuva on kuitenkin viihdyttävä, irroittelee muutamat naurut ja soisin sille runsaasti katsojia. Mikäli haluat heittää aivot narikkaa ja katsella mitä kaikkea se kuuluisa rakkaus saa aikaan, suosittelen leffaa. Ja sinne saliin pakotetuille tiedoksi, leffa on lyhyt ja tiivis. Kestä se kuin mies.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa