VALIKKO

Hymyilevä mies – The Happiest Day In The Life Of Olli Mäki

Kuvahaun tulos haulle hymyilevä mies poster

Aikoinaan menestynyt nyrkkeilijä ja nyt valmentajaksi siirtynyt Elis Ask haluaa Olli Mäen nyrkkeilevän MM-ottelun Helsingissä hinnalla millä hyvänsä. Olli puolestaan haluaa riiailla Raija Jänkää. Edessä onkin tahtojen taistoa ja tunneilmaisun laajaa skaalaa Askin halutessa Ollin treenaavan, esiintyvän sponsoreille ja Ollin itse halutessa enemmän kehän ulkopuolelle kuin sen sisään.

Ohjaajan Mr. Juho Kuosmanen draamaelokuva voitti Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -palkinnon ensimmäisenä suomalaisena elokuvana. Hyvä Suomi ja hyvä suomalais-ruotsalais-saksalainen yhteistyö. Ohjaajan nimi kannattaakin pitää mielessä, sillä vaikka valkokankaalle ei saataisi kovinkaan messevää valtavirtaviihdettä, niin laadukasta leffaa mies ainakin pystyy tuottamaan. Ohjaaja on myös itse todennut, että kotimaisilla markkinoilla on kuitenkin onneksi kysyntää kotimaisille leffoille, nyt kun vielä keksittäisiin, miten saataisiin lisää jalansijaa ulkomaisilla markkinoilla.

Perinteisistä nyrkkeilyelokuvista poiketen ohjaaja Mr. Kuosmanen on halunnut pysytellä enemmän kulisseissa kuin itse toiminnan keskellä. Ja ehkäpä tämä on se koukuttava asia miehen leffassa. Itsekin pidän enemmän sen treenaamiseen seuraamisesta, arkipäivän kuvioiden selvittämisestä ja elämän kohtaamisesta kuin itse varsinaisesta ottelusta. Tämä voi myös selittää sitä, että paikoittain leffa tuntuu enemmän rakkauskertomukselta kuin varsinaiselta nyrkkeilyelokuvalta. Ohjaajan tavoitteena oli tehdä elokuva, joka katsojansa hymyilemään ja tässä kohtaa voin todeta miehen tässä onnistuneen.

Oikeassa elämässä Mr. Olli Mäki (1936 -) on entinen huippunyrkkeilijä. Nyrkkeilyuransa aikana hän on voittanut Euroopan mestaruuden sekä amatöörinä että ammattilaisena. Elokuva keskittyy erityisesti Mäki-Moore ammattilaisten MM-otteluun vuonna 1962. Ottelua oli seuraamassa massiivinen määrä innokkaita nyrkkeilyn ystäviä, jotka joutuivat pettymään Mäen tullessa tyrmätyksi Davey Mooren toimesta toisessa erässä. Ottelua on spekuloitu aikoinaan monesta eri näkökulmasta. Joidenkin mielestä Olli Mäki joutui urallaan liian varhain MM-otteluun. Miehellä oli takanaan vasta kymmenen ammattilaisottelua. Toisten mukaan Olli Mäki joutui liian nopeasti pudottamaan painoaan 60 kilosta 57 kiloon, mikä vaikutti kisakuntoon. Olipa syy mikä tahansa Olli Mäki todellakin oli onnellinen mies, sillä hän kihlasi valittunsa Raijan ottelupäivänä.

Rakkaus roihuaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
eri kentillä eri tavoin. Mutta ehkä enemmän kuin rakkaus nyrkkeilyyn tai tulevaan puolisoon Hymyilevä mies ottaa kantaa siihen esiripun kantamiseen, mitä meillä kaikilla välillä varmaankin on. Ihmisten odotukset itsestämme eivät välttämättä kulje käsi kädessä omien ajatustemme kanssa. Hymyilevä mies ainakin näyttää tämän todeksi. Jos rooli ei osu ja uppoa, on turha odottaa menestystä siinä. Elokuva itsessään on kuin sukeltaisi mustavalkoiseen menneisyyteen 1960-luvulle, onkin helppo ymmärtää sen saama hehkutus Cannesin elokuvajuhlilla. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka pohtivat omaa identiteettiään, ovat innostuneita nyrkkeilystä ja opettelevat sietämään pettymyksiä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa