VALIKKO

How to Train Your Dragon 2 – Näin koulutat lohikäärmeesi 2

how-to-train-your-dragon-2-poster-full

Lohikäärmeen kouluttaminen -elokuva sijoittuu viisi vuotta sen jälkeen kun Hikotus ja hänen ystävänsä yhdessä Hampaaton-lohikäärmeen kanssa pelastivat Öystilän viikinkikylän ja saivat aikaa sujuvan yhteiselon lohikäärmeiden ja viikinkien välille. Tänä aikana viikinkien elämä on muuttunut aikamoisesti. Hikotus kehittelee romanssia Astridinin kanssa. Samalla hänen isänsä Aimo Mahtimurikka toivoisi poikansa aikuistuvan, mutta Astridin lisäksi Hikotus haaveilee uusien maailmojen valloittamisesta yhdessä Hampaaton-lohikäärmeensä kanssa. Yhdellä tälläisella reissulla hän törmää lohikäärmeitä metsästävään Erettiin joka yhdessä Dragonin kanssa muodostaa lohikäärmeistä omaa armeijaansa. Asiaa ei helpota myöskään uusi tuttavuus Valka, joka paljastuu Hikotuksen äidiksi ja lohikäärmeiden salaista suojelualuetta johtavaksi daamiksi. Paljon toimintaa, vastuun ottamista ja ihmissuhteissa kasvamista on siis jälleen kerran luvassa valkokankaalla. Katsojan kannalta huomattavaa on se, että Näin koulutat lohikäärmeesi 2 ei kertaa aiempaa ensimmäistä elokuvaa (Näin koulutat lohikäärmeesi) vaan jatkaa tarinaa reippaasti 5 vuotta tapahtuneen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan estä mukana roikkumista ja asioiden ymmärtämistä.

DreamWorks Animation studio on onnistunut yllättävän hyvin. Se on onnistunut pitämään ensimmäisen osan viehätyksen mukaanaan ja tuomaan silti mukanaan jotain uutta ja mielenkiintoista niin hahmoihin kuin maisemiinkin Tämä on aika hyvin animaation jatko-osalta. Siinä missä ensimmäinen osa taiteili kuolevaisuuden porteilla, tämä animaatio puolestaan osoittaa, että vaarallisilla teoilla on omat seurauksensa. Päähahmot joutuvat tekemään niin suuria uhrauksia, että Bambi tai Leijonakuningas vaikuttavat niiden rinnalla kevyiltä iltasaduilta. Tästä huolimatta ensimmäisessä osassa Hikotus oli myös suhteellisen iloinen hahmo, joka lähinnä opetti muille sitä miten vaikeuksista selvitään, niin nyt luvassa on todellakin sitä alleviivaamista elinikäisen oppimisen porteilla ja maailman pelastamisessa. Jatko-osana Näin koulutat lohikäärmeesi 2 on mielestäni ikävä kyllä lähempänä Kung Fu Panda 2:n – tasoa kuin esimerkiksi uusia ulottuvuuksia aikoinaan tarjonnut Toy Story 2:sta. Lisää tätä kaikkea on kuitenkin varmasti tulossa, sillä niin kiitettävästi Hikotuksen annetaan yhdessä Hampaattoman kanssa tutustua uusiin ihmisiin, maailmoihin ja ajastumalleihin.

DreamWorksAnimation studio jatkaa tulevaisuudessa turvallisilla vesillä valmiiden ideoiden ja yleisösuosikkien parissa. Jatkoa heidän tuotannostaan on odotettavissa ainakin Kung Fu Pandalle, Madagascarin pingviineille, Croodin perheelle sekä Hikotukselle lohikäärmeineen. Mutta näiden kaikkien mielenkiintoisten animaatioiden lisäksi haikaisin Wallace & Gormit animaation perään. Parivaljakon edellisestä elokuvasta (Wallace & Gormit: The Curse of the Were-Rabbit, 2005) on kulunut jo niiiiin monta vuotta. Mielenkiintoista olisi tietenkin nähdä hieman lisää Mr. Peabody ja Shermanin seikkailuja, joskin hieman hitaammassa valkokankaalla etenemisen tahdissa. Tai sitten todellakin keskittymisessä hieman vähempään määrään historiallisia tapahtumia.

Kaikenlaista pohdittavaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka yleensä kaatuu jatko-osien harteille ilman selvää lopputulosta sekoittaen soppaa entisestään erittäin runsashaaraisella juonistolla. Hikotus jahkailee tässä elokuvassa suuntaan ja toiseen, eikä oikein osaa päättää mitä todella haluaa. Vaikeuksia on myös hänen ystävillään. He eivät pysty tarjoilemaan ensimmäisessä osassa mukana ollutta huumoria samalla tasolla ja Hikotuksen tyttäystävä Astrid jää lähinnä soittelemaan siivellä. Tämä on sääli, sillä nuoresta viikinkineidosta olisi kyllä paljon rohkeutta annettavaksi tyttökatsojille malliksi. Mutta näiden asioiden ulkopuolella on tunnustettava, että elokuva on visuaalisesti vaikuttava ja koskettava ja välttää enimmäkseen valmista paatosta moraalisista pohdinnoista. Suosittelenkin elokuvaa kaikille Hikotuksen ja lohikäärmeiden ystäville. Tosifanit saavat varmasti animaatiosta lisää poltetta elämäänsä sillä niin vauhdikkaasti taivaalla singahdellaan edestakaisin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa
Kommentit

Vastaa