VALIKKO

Hotel Transylvania 3: Summer Vacation / Hotel Transylvania 3: A Monster Vacation – Hotel Transylvania: Monsterit matkalla – puhuttu suomeksi

http://www.elokuva.org/wp-content/uploads/hotel-transylvania-3-monsterit-matkalla-elokuva-juliste.jpg

Valkokankaalle on lentänyt Hotelli Transylvanian asukkaiden uusin elokuva. Teema lomailun parissa jatkuu, tosin tällä kertaa merellä. Draculan tytär Mavis on sitä mieltä, että hänen isänsä kaipaa lomaa hotellin pyörityksestä. Ja mikäpä sitä tarjoisi paremmin kuin perheristeily yhdessä kaikkien muiden hirviöiden kanssa kohti Bermudan kolmiota. Ajatus ei hurjasti Draculaa innosta, mutta kun laivan kapteenin Erickan kohdalla kuuluu ”ting” risteily saa täysin erilaisen luonteen. Ikävä kyllä Erickalla ja hänen konemaisella vaarillaan on vallan muita suunnitelmia, kuin lepostelua, Draculan ja muiden hirviöiden kohdalle.

Monsterien lomamatka on täynnä monstereiden faneille tuttuja vauhdikkaita takaa-ajoja, slapstick-huumoria ja virikkeellistä visuaalista tykitystä. Raina on lähes koko kestoltaan reippaan energinen ja pitää katsojan hyvin otteessaan. Voiko kesäleffalta pyytää paljon muuta? Ilmeisesti kriitikoiden mielestä voi, sillä yleensä katsojat ovat olleet tähän asti aika eri mieltä heidän kanssaan. Toisaalta katsojat kantavat kolikkonsa leffateatteriin, eivätkä kriitikoiden lompsaan, joten annetaan kriitikoiden pöhistä rauhassa. Joskin on myönnettävä, että hieman enemmän lihaa luiden päälle olisin toivonut… enkä vain näkymättömälle miehelle. Nyt juoni on suhteellisen suora, hahmojen esittelyä ei toki enää tarvita, mutta pieni panostus ei olisi ollut pahitteeksi. Se on kuitenkin anteeksi annettavaa, sillä katsoja tuskin ehtii sitä murehtia kaiken visuaalisen tykityksen kohdalla, joka ärsyttää nauruhermoja juuri riittävästi. Tosin tälläkin kertaa taisin olla se ainoa, joka hirnui siellä salissa vedet silmissä. Vanhoja tuttuja hahmoja hyödynnetään uusissa ympyröissä mielenkiintoisilla tavoilla, joka antaa niille aivan uusia ulottuvuuksia. Raina on suomeksi dubattu erinomaisin äänivalinnoin. Ja vaikka jaksankin napista originaalikielisten esitysten puolesta, niin kyllä tätä kotomaisinkin voimin kuuntelee. Vitsit kääntyivät suhteellisen hyvin ja löysivät vastineensa myös täältä helteisestä Suomesta.

Ohjauksesta on vastannut jälleen Mr. Genndy Tartakovsky, joka myös kynäili rainan kasaan yhdessä Michael McCullersin kanssa. Ja jotain miehet tekevät oikein, sillä raina oli mielestäni parempi kuin sen edeltäjänsä – vai kultaako aika tässä muistot?? Ohjaajan nimi kannattaa kuitenkin pitää mielessä, mikäli mielii katsoa hyvin tehtyjä ja vauhdikkaita animaatioita, jotka etenevät sujuvasti eteenpäin kaikkine optimaalisine kikkoineen. Toki vauhdilla mennään, vitsit ovat hyvin helteiseen kesään sopivia ja syvälle ei juuri missään päästä. Mutta haittaako tuo niin paljon. Kaiken sekamelskan keskeltä on kuitenkin pongailtavissa hyviä ihmissuhdemalleja, positiivista ajattelua ja mielikuvitusta rikastuttavia hahmoja. Eivätkä ne hirviötkään oikeasti ole niin pahoja, kuin pelotellaan vaan jokaisella meistä on ne omat ongelmansa ja ennakkoluulonsa erilaisuutta kohtaan. Tästä huolimatta voidaan tulla hyvin toimeen, kunhan vain tutustutaan kunnolla siihen uuteen tuttavuuteen. Kotisoffapsykologi kiittää ja kumartaa tässä kohtaa.

Tuttu porukka vauhdikkaalla lomallawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja nauttimassa perheen yhteisestä ajasta. Vaikka kaikki ei suju ihan suunnitelmien mukaan, niin lopussa ting saavutetaan. Monsterien lomareissu on visuaalisesti ja toiminnallisesti sekä on hauskaa ja nopeasti sujuvaa toimintaa. Leffan juoni ei ehkä ole niitä kaikkein syvällisempiä, mutta kyllä sieltä niitä hyviäkin asioita on pongailtavissa. Erityisesti toisen hyväksyminen sellaisena kuin on, tuntuu olevan vuoden teema animaatioissa. Ohjaaja on onnistunut työssään, sillä leffa välttää hyvin kaavamaisen hauskuuttamisen, vaikka mukana onkin tuttu porukka. Nyt se vain koheltaa uusissa ympyröissä. Leffa täyttää hyvin kesärainan edellytykset: hauskaa, huvittavaa ja nopeasti unohdettavaa. Perheen pienimmätkin varmaan selviävät tästä vanhempien kanssa, sillä suurempia säikytyskohtauksia leffassa ei ole, vaikka jännää välillä onkin. Ja on tässä niille vanhemmillekin ne omat juttunsa, jotka kyllä menevät ohitse sitten niiltä perheen pienemmiltä. Suosittelen rainaa kaikille ikärajan puitteissa ja muuten ikään katsomatta. Dracu ystävineen viihdyttää, kiihdyttää kohti lomamatkaa ja tarjoaa taatusti viihteellisen paketin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ääninäyttelijät: Jukka Rasila, Petrus Kähkönen, Krista Kosonen, Jarmo Koski, Yasmine Yamajako
Kesto: 1 tunti 37 minuuttia

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa