VALIKKO

Hot Tub Time Machine – Kasarikankkunen

Hot Tub Time Machine (Kasarikankkunen) on amerikkalainen komedia siitä, mitä tapahtuu kun joukko elämässään enemmän tai vähemmän epäonnistuneita “keski-ikäisiä” miehiä (ja yksi nuori aikuinen) kokoontuu yhteen tukireissulle ennen vanhaan kovassakin bilepaikan maineessa olleeseen laskettelukeskukseen. Vähän niin kuin malliin yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta sekä kaveria ei jätetä. Vuonna 2010 Los Angel:ssa Adam (John Cusack), Jacob (Clark Duke), Lou (Rob Corddry) ja Nick (Craig Robinson) kokoontuvat yhteen ja päättävät suunnata Kodiak Valleyn hiihtokeskukseen, missä tuli koettu nuorena paljon erilaisia muistoja ja näin piristää Lou’ta. Ja kuinkas sitten kävikään, parannettuaan maailmaan viinan ja poreammeen avulla, sällit heräävät vuonna 1986.

http://www.youtube.com/watch?v=4DCFPS58KYY

Vuosi 1986 on varmasti muistamisen arvoinen monesta muustakin syystä kuin aikamatkailun kohteesta. Koita kaivaa muististasi sellaisia ”historiallisia” asioita kuin avaruussukkula Challengerin räjähtäminen heti lähtönsä jälkeen, Ruotsin silloisen pääministerin Olof Palmen ampuminen (ampuja yhä vapaalla jalalla??) ja Tšernobylin ydinvoimalan poksahtaminen Ukrainassa. Viihdeteollisuuden puolella meitä villitsivät sellaiset kappaleet kuin kuin Falcon Rock Me Amadeus, Madonnan Papa don’t preach, Berlinin Take My Breath Away ja Europen The Final Countdown. Elokuvateattereissa vastaavasti pyöri sellaisia ”klassikoita” kuin TopGun, Crocodile Dundee, Karate Kid, Transformers, Alien ja Friday the 13th. (Ja nyt katsoo tulevia elokuvia, niin siellä taitaa olla uusintakierros menossa ainakin joidenkin edellä mainittujen filmien kohdalla). Joka tapauksessa, ilmeisesti ihan asiallinen vuosi palata taaksepäin, varsinkin kun Vapaudenpatsaskin täytti sata vuotta samana vuonna ja Michael Jackson oli yhä mustaihoinen.

Pohdittavaksi elokuvasta nousee, että jos olisi mahdollista palata menneisyyteensä / nuoruuteensa tällä tiedolla, mitä nyt on, niin muuttaisiko omaa toimintaansa vai ei. Koska jos sitä muuttaa, niin kohtalokin ja elämänkulku muuttuvat sen mukana tulevaisuudessa. Pidänkö siis nykyisestä minusta niin paljon, että kulkisin sittenkin sen saman reitin aikuisuuteen, vai tekisinkö kaiken toisin…. Elokuva Hot Tub Time Machine pohtii tätä omalta osaltaan, samoin kuin sitä, että 1986 miehillä oli vielä tukat päässä ja seksi oli vapaata – kaikki oli siis mahdollista. Joten eikun sitä tulevaisuutta muuttamaan ja omaa tulevaansa parantamaan.

Ja mitä tulee yleensä aikamatkailuun, ei voi kuin ihmetellä trendin näin voimakasta läsnäoloa tämän vuoden elokuvissa. Prince of Persia-leffassa liikuttiin ajassa tikarin avulla, tulevassa Shrek (Forever After) rainassa liikutaan myös ajassa edestakaisin ja nyt sitten vielä tämä poreamme. Tottahan se on, että hyvää kannattaa kierrättää ja uusia katsojia tulee lisää, joten sama teema käy uudestaan ja uudestaan ja uudestaan ja …..Mutta harvoin tuntuu osuvan näin yhteen monta eri aikamatkailuun liittyvää filmiä (ja vieläpä eri ikäryhmille suunnattuna). Aivan kuin elokuvastudioilla olisi avattu kirja, jossa vuoden 2009 – 2010 kohdalla luki teemana: aikamatkailu. Tämän teorian mukaan sitä voi melkein jäädä mielenkiinnolla odottamaan mikä mahtaa olla ensi vuoden teema?

Joka tapauksessa Hot Tub Time Machinen roolitus on onnistunut hyvin ja kaikki näyttelijät vaikuttavat tekevän hyvää työtä oman hahmonsa kohdalla. Mielestäni heidän ongelmiinsa on helppo samaistua anti-sankari- ja ystävyys kestää kaiken teemojen avulla. Hemmot ovat tavallisen tallaajan oloisia, joilla on arkisia ongelmia (niin nuorena kuin vanhoina). Vaikka komedian puolella joitakin kohtia on alleviivattu, niin se ei estä elokuvasta nauttimista. Pitkään aikaan en ole nauranut näin paljon elokuvissa. Ja se kertoo jo aika paljon. Toivon kovasti, että katsojat löytävät tämän elokuvan, sillä tässä on melkein klassikon aineksia kasassa.

Nauraa saawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja kunnolla. Elokuva lähtee nopeasti käyntiin ja vie toiminnan ytimeen. Samalla se välttää hyvin ne kakka-pissa vitsit, joilla yleisöä kosiskeltiin Cop Out-leffassa, tai sen ironisen yrittämisen mitä Youth in Revolt yritti tuoda esille. Minuun tämä osui ja upposi ja sain nauraa suurimman osan elokuvasta. Asiaan tietenkin voi vaikuttaa se, että täältä 20 vuoden takaa osaa jo katsella 1980-lukua ihan eri tavalla kuin nykyistä arkea elävä teini. Voi taivas, miten sitä ihmiset ovat oikeasti pukeutuneet silloin ja mitä silloin tehtiin. Ja miten sitä teinit (nuoret aikuiset) oikeasti käyttäytyivät – ihan kuin olisi katsellut välillä omaa historiaansa. Ja silloin kun pystyy nauramaan omille kohelluksilleen, voi nauraa parhaiten, eikö totta. Elokuvasta poistui hyvillä mielin, ja vaikka elokuvasta ei muistaisi mitään olennaista huomennna, niin ainakin muistaa tämän kivan olon. Se lienee kaikkein tärkeintä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

”Elokuvat ovat viihdettä, sanomat voi välittää lennätintoimisto.” – Samuel Goldwyn

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Komedia, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa