VALIKKO

Hope Springs – Lemmenlomalla

Hope Springs – Lemmenlomalla elokuvassa yli 30-vuotta naimisissa ollut pariskunta Kay (Meryl Streep) ja Arnold Soames (Tommy Lee Jones) päätyvät viikon kestävälle avioliiton pikaparannus tehokurssille. Parisuhdeterapiaa vetää avioliittoneuvoja tohtori Bernie Feld (Steve Carell), joka yrittää auttaa pariskuntaa selvittämään, onko heillä vielä keskinäistä kipinää makuuhuoneessa ja sen ulkopuolella. Mr. Jones sitten hoitaa sen vaivaantumisen ylittämisen koskien seksiä ja tunne-elämän ilmaisuja ihan meidän kaikkien puolesta, että me voimme sitten vain keskittyä nauttimaan elokuvasta, ilman teini-ikään kuuluvaa kikatusta.

Myös yli 40-vuotiaat harrastavat seksiä, alkaa olemaan valkokankaan seuraava mantra. Nuorten ja kauniiden / komeiden seikkailuja lakanoiden välissä on tarjolla paljon (mm. Friends With Benefits, No Strings Attached), joten vanhempi ikäluokka on selvästi lähtenyt vastaiskuun (mm. It’s Complicated, The Best of Exotic Marigold Hotel) ja hyvä niin, sillä edellisestä aihetta käsittelevästä elokuvasta Something’s Gotta Give – Jotain annettavaa (2003) on kulunut jo muutama vuosi. Toisaalta elokuvien tekijät pyrkivät parhaimmillaan havainnoimaan ympäröivää yhteisöä, joten ikääntyneiden seksielämä taitaa olla aika tapetilla tällä hetkellä. Aiheesta soisi kuitenkin puhuttavan lisää, joten olettaa voi, että elokuvatarjonnassakin sitä tulee vielä olemaan.

Elokuva on yllättävän onnistunut televisioon yleensä käsikirjoituksia tekevän Ms. Vanessa Taylorin tuotannoksi. Sillä on selkeä draaman kaarensa ja huippuhetkensä, joskin joissakin kohdissa elokuvaa siitä paistaa selvästi tv-tuttavuus läpi. Huippuhetkien hiomisesta varmaan osaltaan saa myös kiittää ohjaajaa Mr. David Frankelia (mm. The Devil Wears Prada – 2006, Marley & Me – 2008). Draaman kaaren keskellä on myös ihailtava aiheen saamista valkokankaalle. Voisi kuvitella, että elokuva ikääntyneiden seksistä tai sen puutteesta ei ihan aiheuta riemunkiljahduksia rahoittajien keskuudessa. Nuorten mielestä sitä ei ole olemassa, parisuhteessa pitkään olleet voivat tästä kuitenkin olla toista mieltä. Joka tapauksessa soisin kaikille hyvän intiimisuhteen rakkaaseen ihmiseen, iästä riippumatta. Ja jos tilanne on yhtä heikko kuin elokuvan pääparilla, niin toivottavasti leffa auttaa omalta osaltaan edes keskustelemaan aiheesta, tuo sen parantamiseen vinkkejä ja auttaa asiassa eteenpäin. Jostakinhan se on lähdettävä eteenpäin.

Jokainen meistä varmaankin haluaa omassa parisuhteessaan uskoa siihen hyvin onnelliseen loppuun. Ja elokuvassa sellaisen onnistumisesta annetaan hyvä esimerkki Kayn ja Arnoldin välillä. Näyttelijöiden välinen kemia on todella ihastuttavaa ja itsessään kantaisi elokuvaa ilman mitään suurempaa juonta. Pariskunnan etäisyyden katseleminen soffalla on jo sinänsä mielenkiintoista, mutta Ms. Streep ja Mr. Jones ovat kuitenkin ihan omaa luokkaansa tärkeiden tunteiden esille kaivamisessa. Elokuvan parhaat hetket mielestäni koetaankin tohtori Feldin vastaanotolla, missä pariskunta joutuu keskustelemaan seksuaalisista mieltymyksistään, fantasioistaan ja saa läheisyyttä edistäviä tehtäviä terapeutiltaan. Terapeutin vastaanotolla tulee myös hyvin ilmi ihmisten erilaisuus, sillä siinä missä Kay keskustelee kevyemmin orgasmista, suihinotosta tai masturbaatiosta, se tuottaa selvästi vaikeuksia Arnoldille. Tästä nouseekin elokuvan yllättävä viehätys. Sillä luulisin ihmisten menevän leffaan katsomaan Ms. Streepin suoritusta ja sitä kautta yllättyvän erittäin myönteisesti Mr. Jonesin työpanoksesta valkokankaalla, joka on riittävän rohea, ärisevä ja eleitä hyväksi käyttävä vakuuttamaan meidät miehen kommunikaatiotaidoista ja jotkut sanoisivat tunnevammaisuudesta.

Ikääntyneille ja meille muillekinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
mukavaa katseltavaa. Hope Springs on hauska, hyväntuulinen, lempeä ja rennosti etenevä leffa pitkän avioliiton tarinasta ja sen mahdollisesta lopusta. Nuorempien katsojien ei kuitenkaan pidä säihkähtää tätä 30+ jotain hääpäiväänsä viettävää paria, sillä jokainen meistä varmaakin haluaa nähdä onnellinen ja suloisen rakkaustarinan – näyttelijöiden iästä huolimatta. Elokuva Hope Springs on kuitenkin siitä ihana, että se ei välttämättä alleviivaa sitä, vaan osoittaa, että jokaisen meistä on kannettava se vastuu omasta parisuhteeseen ja sen hyvinvoinnista ja tässä kohtaa voi sitten (taas) alkaa keskustelemaan siitä, että miten miehen ja naisen tapa osoittaa rakkauttaan toiselle eroavat toisistaan aika paljon. Suosittelen elokuvaa mielellään muillekin kuin 55+ ikäisille, joita kanssani elokuvasaliin valui kiitettävä määrä. Elokuva arvioinnin näkökulmasta Lemmenlomalla leffan teema nimittäin koskettaa meitä jokaista, ilman fyysistä kosketusta on aika vaikea elää.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

”You can have the marriage you want.” – Dr. Feld

Arnold: Kuule, kyllä tämä keskusteleminen kannattaa

Kay: Ja nuo kotitehtävätkin ovat aika mielenkiintoisia

Arnold: Että nyt suunta vaan tuonne leffasaliin, sieltä voi saada vaikka vinkkejä omaan elämänsä

Kay: Niinpä, voin esimerkiksi suositella banaaneja…

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Hope Springs – Lemmenlomalla”

  1. Siru Nurmi sanoo:

    Tommy Lee Jones ei voisi olla maskuliinisempi kuin elokuvassa Man of the house seistessään naisten intiimitarvikehyllyn edessä ostoksilla. Siivekkeillä vai ilman?

    • Outi sanoo:

      Ja kuule ihan samaa maskuliinisuutta löytyy tästä leffasta. Miehen näyttelijäntaidoista kertoo myös se, että ’oikeassa elämässä’ hän on erittäin humoristinen ja rento tyyppi. Näinkin niuhan ja yksitotisen hemmon esittäminen vaatii sitä kuuluisaa taitoa. Tervetuloa osallistumaan kisaan samalla.

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa