VALIKKO

Home – (Vihdoin) kotona, suomeksi puhuttuna

Elokuva alkaa ’pehmeällä laskulla’, jossa Böö-kansa valloittaa maapallon ja siirtää kaikki sen ihmiset Australiaan. Ja loput asiat, mitä Bööt eivät sitten ymmärrä he popsivat suuhunsa tai keräävät yhteen isoiksi palloiksi. Ei siis ihan pikkuihmisten kamaa. Maapallon valloituksen kuvaamisen lisäksi elokuva keskittyy äidin löytämiseen. Böön suorittaman ihmisten siirron mukana ilmaan hävisi myös Tippi-tytön äiti Lucy. Tippi on päättänyt löytää äitinsä ja tälle matkalle häntä tulee auttamaan hyvin epäonninen Böö-kansalainen Oho. Ohon karkureissun ja Tippyn etsintäreissu koostuu mielenkiintoisista kommelluksista, ystävyyden oivaltamisesta ja itsensä voittamisesta. Tässäpä tämä pääjuoni sitten onkin. Mukaan on tietenkin vielä saatu, luonnollisesti, maapallon tuhoutumisuhkaa ja moraalista tarinaa siitä, että toisten omaa ei saa ottaa.

Vaikka DreamWorks Animation –studion uusin animaatio ei ehkä aiheen yllätyksellisyydellä hurraa, niin visuaalisesti se on kaunista katsottavaa. Pienet sci-fistä kiinnostuneet ihmiset tuntevat sen varmasti omakseen, mutta ne joiden avaruustuntemus rajoittuu Planeetta Kosmokseen voivat kokea elokuvan hieman liian pelottavana. Sci-fi merkeissä rainaa on kiitettävä siitä, että tällä kertaa pääroolissa loistaa tyttö, joka hallitsee niin geometrian kuin seikkailun kuviot. Tämä on ihastuttavaa! Kiitos, kiitos, kiitos! Jotenkin edelleen vaikuttaa poikkeuksellisesta, että päärooli tällaisessa on annettu tytölle. Kiitos, kiitos, kiitos. Muutoin tahti leffassa on suhteellisen nopea, eikä se junnaile paikoillaan. Tämä tarkoittaa sitä, että elokuva ei myöskään anna aikaa suuremmalle ystävyyden kehittymiselle.

Animaatio on toteutettu taiteellisin vapauksin kirjasta The True Meaning of Smekday. Kirjaan kokoon kynäillyt Mr. Adam Rex lienee antanut asialle kuitenkin suostumuksensa. DreamWorks Animation ei ehkä tästä elokuvasta saa uutta sulkaa hattuunsa, mutta kyllä se silti katsomisen kestää. Ja jään sitten mielenkiinnolla odottamaan muita studion tulevia rainoja kuten Mumbai Musical:a ja B.O.O.: Bureau of Otherwordly Operations –animaatioita perinteisten jatko-osien rinnalle.

Matkalla itsenäiseksiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Vai pitäisikö sanoa matka oman sankaruuden löytämiseen. Maapallon valloittamisen, ihmisten kidnappaamisen ja road-trip –teeman lisäksi animaatio tarjoilee toki hauskoja hetkiä ja oman itsensä arvostamista. Jokainen meistä kelpaa sellaisena kuin on / älä arvostele toista kannen perusteella / jne –teemoja on tasaisesti esillä ja välillä sitä jääkin aikuisena miettimään, että mikä on elokuvan todellinen sanoma. Mutta olipa se sitten (piilo)moraalinen esitys tai jotain muuta, niin leffaa on kiitettävä tytön valinnasta pääosaan – kiitos. Ehkäpä se antaa leffan nähneille pikkuneideille uskoa siihen, että myös heistä voi tulla suuria seikkailijoita ja matematiikasta on oikeasti hyötyä. Suosittelen elokuvaa sen ikärajan puitteissa kaikille, mutta tätinä en veisi omia kummitytsyjäni sitä katsomaan, vaikka Ohon toitailut olivatkin mielenkiintoista katsottavaa. Maailmanvalloitukset, takaa-ajot ja avaruushirviöt saavat kyllä luovuttaa paikkansa Late Lampaan ja prinsessa-hömpötyksien edessä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa
Kommentit

Vastaa