VALIKKO

Hobbyhorse Revolution – Keppihevosten vallankumous

Kuvahaun tulos haulle Hobbyhorse Revolution poster

Hobbyhorse Revolution on mielenkiintoinen dokumentti. Se seuraa kolmea nuorta neitiä (Aisku, Elsa ja Alisa), jotka ovat menettäneet sydämensä keppihevosille (keppareille). Kaikille heistä tämä harrastus on tuonut jotain uutta ja mielenkiintoista elämään. Samalla se on tuonut heille harrastuksen, jota on vaikea lokeroida. Annettakoon kaikkien keppareiden ja niitä rakastavien ratsastaa rauhassa.

Ohjauksesta on vastannut Ms. Selma Vilhunen. Materiaalia ainakin tämän dokkarin tekemiseen on ollut saatavilla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana keppari-harrastus on levinnyt pienten lasten pihalla laukkaamisesta kohti Suomen mestaruuskisoja ja useita eri keppari(v)blogeja. Kepparit ovat harrastajilleen elämäntapa ja ohjaajaa onkin kiitettävä siitä, että Hobbyhorse Revolution -dokumentin kautta hän osoittaa, että kaiken ikäisillä on oikeus leikkiä. Tämä on oikeasti aika tärkeä huomio, sillä nuorisolaisuuteenhan kuuluu yleisesti se, että sitä on mielestään liian vanha leikkimään tai sitten sitä ei enää vaan kehtaa tehdä. Vaikka mieli tekisi, niin pokka ei välttämättä anna periksi, koska ulkopuoliset eivät tätä ole ymmärtävinään ja antavat sen myös kuulua. Dokumentti keppareiden avustuksella antaa oikeuden leikin maailmassa olemiseen. Omalla kohdallani se taitaa toteutua tällä hetkellä barbin vaatteiden tekemisen kautta (vetoan tässä kohtaa kahteen ihanaan neitiin 6- ja 8-vee). Ehkäpä tässä pitäisi siirtyä keppareiden tekemiseen, ennen kuin kaikki nurkat tursuaa barbinvaatteita. Onneksi missään ei kerrota, milloin leikkiminen pitäisi lopettaa. Ja nuoruuden tunnemyrskyssä seilaaville sanon, että leiki vaan, se rauhoittaa ja on ihan sallittua.

Cheer Up -dokumentin tavoin Hobbyhorse Revolution käsittelee nuoruutta, sen tunnemyrskyissä elämistä ja oman paikkansa löytämistä. Myös muita yhteneviä teemoja on löydettävisssä Cheer Up-rainaan. Joten jos sen sanoma kosketti, niin Hobbyhorse Revolution tekee varmasti samoin. Ohjaaja tuo onnistuneesti esille nuorten omat kokemukset ja elämykset keppareiden parista. Samoin esille on nostettu ulkopuolisten asenteet ja naljailut tästä ”lapsellisesta” harrastuksesta. Sitä niin soisi ihmisten olevan onnellisia omien harrastuksensa kanssa ja muiden pitävänsä naamavärkkinsä siinä kohtaa kiinni. Ei se ole keneltäkään pois, että toinen nauttii siitä mitä tekee (kunhan se on Suomen lain sallimisssa rajoissa). Olipa se sitten vaikka keppareiden treenaaminen Suomen mestaruuskisoihin tai pokemonien etsiminen puhelimen kanssa. Tämän dokumentin jälkeen sitä ainakin katsoo ihan eri lailla hevosurheilua, josta harrastajat varmastikin etsivät virikkeitä ja liikkeitä omiin koulu-, esteratsastus- ja vapaaohjelmiinsa. Dokumentin neitien liikkeitä katsellessa sitä on myönnettävä olevansa kateellinen tuosta sujuvuudesta, millä he oikein liikkuvat kepparinsa kanssa.

Ehkäpä tässä pitää ryhtyä noita hevosohjelmia katselemaan, sillä mummolan varastossa kesää odottavat Vänse, Lippu, Laukka ja Metsis. Ehkäpä näiden keppihevosten pariin pääsee ensi kesänä uusia tulokkaita ja mummo saa lepotaukoa Metsiksellä ratsamisesta. Sillä neitien 6- ja 8-vee vauhdissa ei meinaa tämä tätikään oikein pysyä, kun keppareilla mennään lujaa ympäri tonttia. Ehkäpä sitä pitäisi vedota siihen, että Lipulla ja Laukalla on vähän huono päivä ja ne vaan pukittelee koko ajan tai todeta, että nämä kepparit ovat sitten villihevosia ja saavat sellaisina pysyä.

Keppareista kiinnostuneet voivat klikkailla itsensä seuraaviin linkkeihin: Keppihevosblogeja, Keppihevosyhdistys, Keppihevosten Suomenmestaruuskisat  ja Kodin kuvalehti, tee itse oma keppihevonen.

Olkoon leikki sallittu kaiken ikäisillewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja kokoisille. Leikki ja luovuus kunniaan iästä ja sukupuolesta riippumatta. Tämän lisäksi Hobbyhorse Revolution kertoo kaveruudesta, yhteisöllisyydestä ja oman itsensä löytämisestä tavallisen arjen keskellä. Samalla se on myös kolmen teini-neidin koskettava kasvutarina yhteisössä, joka asettaa omia sosiaalisia paineitaan heille. Dokumentti palauttaa onnistuneesti aikuisenkin katsojan nuoruuden tunnemyrskyn muistoihin ja jättää lämpimän jälkihehkun. Suosittelen rainaa kaikille jotain asiaa harrastaville. Olipa tallissasi keppihevonen tai ei, niin leffa kyllä sopii nautittavaksi ja silmäykseksi nuorten elämään ja sen oman harrastuksesi arvossa pitämiseen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Dokumentti, Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Kommentit

Vastaa