VALIKKO

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset

Kuvahaun tulos haulle heinähattu vilttitossu ja rubensin veljekset elokuva

Tässä kohtaa haluan esittää mitä kauniimmat kiitokset rakkaan kummitytsyni neiti 8-veen suuntaan, joka aikoinaan tutustutti minut tähän riemukkaaseen parivaljakkoon. Vaikka heidän kommelluksiaan on hauska lukea, niin silti luulen, että meillä on vielä hauskempaa polvi-satujen kanssa. Niistä kun saisi joskus aikaiseksi kirjoitettua ihan oikean kirjan….

Poliisikaksikko Rillirousku ja Isonapa haluavat lomalle. Siihen heille tarjoutuukin tilaisuus ja samalla mahdollisuus päästä vetämään henkeä Kattilakoskien lapsien Heinähatun ja Vilttitossun kommelluksien selvittelystä. Mutta kun myös Heinähattu ja Vilttitossu ovat päätyneet lomalla vanhempineen ja ihan siihen viereiseen mökkiin. Rillirousku ja Isonapa ovat tiukan paikan edessä, miten lomailla ilman, että paljastuvat lapsille. Yllättäen Kattilakoskien salaperäiset naapurit paljastuvat Rubensin veljeksiksi, joista toinen on maalari ja toinen säveltäjä. Heinähattu ja Vilttitossu tosin epäilevät, että kaikki ei ole ihan sitä miltä näyttää.

Elokuvan parisssa Ms. Anna Dahlman tekee ensiohjauksensa. Jälki on ihan sujuvaa, joten nyt Kattilakosken lapsille toivoisi lisää elokuvia valkokankaalle Onnelin ja Annelin sekä Risto Räppääjän tavoin. Tosin näiden lastenelokuvien sisällölliseen tasoon ja leffan sujuvuuteen on vielä matkaa. Tähän ajatukseen voi toki vaikuttaa se, että Rubensin veljeksiä on tullut luettua jo aika monta kertaa… Untuvikoille leffa on varmasti armollisempi kokemus. Tai sitten on vaan todettava, että Isonavan uusi asu tai Rillirouskun hyppely pöpelikköön eivät riitä koko leffaa kantamaan.

Tämä on tavallaan sääli, sillä sujuvia ja katsojia kunnioittavia lastenelokuvia ei ihan joka kiven alta löydy. Eikä leffa ainakaan paranna sitä esittämällä vahvoja stereotypioita lähes kaikesta mahdollisesta. Itse en muista moisia asioita kirjasta. Tai sitten olen vain niin pökäle-rökäle sanaston lumoissa, että moiset malliesimerkit ovat vilahtaneet siitä ohi. Enemmän aikuisena olisin huolissani leffan nais- ja miesroolimallien esittämästä kuviosta kuin Vilttitossun riehakkaasta luoneesta. Siinä missä leffa ei ihan onnistu olemaan onnistunut lastenelokuva, niin se kyllä yrittää sitä kunniakkaasti. Elokuva tarjoilee omat naurunsa, mutta ei osaa oikein päättää kenelle. Tekijöillä on selvästi ollut hauskaa, mutta sama ei ihan välty katsomon puolelle. Ehkäpä seuraava sisaruksia käsittele elokuva on antoisampi.

Heinähatun ja Vilttitossun takaa löytyvät daamit Sinikka ja Tiina Nopola. He vastaavat tarinoiden kirjoittamisesta dialogisena keskustelussa, jossa Tiina eläytyy Vilttitossun rooliin ja Sinikka Heinähatun. Valkokankaalla tämä ihastuttava Kattilakosken kaksikko on ollut valkokankaalla aiemminkin vuonna 2003 Ms. Kaisa Rastimon ohjaamassa Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvassa. Iästä riippumatta suosittelen lukemaan nämä. Kattilakosken perheen lapsien parissa viihtyy, samoin kuin ihastuttavan poliisikaksikon Rillirouskun ja Isonavan, puhumattakaan Alibullenin neideistä Helgasta ja Halisesta… Vaikka tarinoissa pyörivät lähinnä lapset, poliisit ja Alibullenin neidit niin kirjailijat ovat osoittaneet, että hyviin tarinoihin ei tarvita montaa ihmistä. Ainoastaan rajattomasti mielikuvitusta.

 • Heinähattu ja Vilttitossu (1989)
 • Heinähattu, Vilttitossu ja vauva (1990)
 • Heinähattu, Vilttitossu ja vaari (1991)
 • Heinähattu ja Vilttitossu loman tarpeessa (1992)
 • Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä (1993)
 • Heinähattu ja Vilttitossu rosvojahdissa (1995)
 • Heinähattu, Vilttitossu ja iso Elsa (1997)
 • Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö (1999)
 • Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset (2001)
 • Heinähattu, Vilttitossu ja tanssiva konstaapeli (2003)
 • Heinähattu, Vilttitossu ja kielletty kampela (2005)
 • Heinähatun ja Vilttitossun kaksitoista kuuta (2006)
 • Heinähattu, Vilttitossu ja Kalju-Koponen
 • Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen
 • Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina (2015)
Voihan pökälewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kun leffa oli tämmöinen rökäle. Suorastaan ihan suuri mökäle, joka tipahti puusta alas ja löi päänsä matkalla käpyyn tai kahteen. Siitä se sitten hökäili, että olen mikä lie tekele. Tai sitten kenties kekele, joka ei osaa olla pökäle tai edes kunnon rökäle. Leffa toimii ihan asiallisesti, se varmasti viihdyttää lapsikatsojia ainakin poliisikaksikon puolelta. Mutta jättää silti hieman tylsähkön loppumaun. Aiheesta olisi varmasti saanut paremmankinh lasten- tai koko perheen elokuvan. Suosittelen sitä kuitenkin kaikille Heinähatun ja Viltitosun ystäville. Itse palaan kirjojen pariin..
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Emily Shipway, Ella Kangas, Niina Lahtinen, Aku Hirviniemi, Janne Kataja, Krisse Salminen, Joonas Nordman, Pirjo Heikkilä

Kesto: 1 tunti 31 minuuttia

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa