VALIKKO

Hacksaw Ridge – Hacksaw harjanne

Kuvahaun tulos haulle hacksaw ridge poster

Hacksaw Ridge – elokuva keskittyy Yhdysvaltojen armeijan lääkintämiehen Desmond T. Dossin ympärillä. Hän oli harras kristitty, seitsemännen päivän adventisti, joka kieltäytyi kantamasta asetta sodassa. Aseettomuus sinänsä tuntuu pökkelöltä, mutta antoi kuitenkin Dossille mahdollisuuden osallistua taisteluihin oman uskonsa voimin. Tämä asenne ei kaikkia miellyttänyt, mutta tilanne muuttui Okianawan taistelussa vajaan kuukauden aikana (huhtikuun loppu – toukokuu loppu). Siellä käytiin Japanin ja Yhdysvaltojen välillä Tyynenmeren sodan viimeinen saaritaistelu ja samalla suurin maihinnousutaistelu.

Oikeassa elämässä Mr. Desmond Thomas Doss (1919– 2006) palveli Yhdysvaltojen armeijassa lääkintämiehenä toisen maailmansodan aikana sekä ansaitsi mitalinsa Okinawan taistelusta. Hän oli ensimmäinen kolmesta, jotka kieltäytyivät aseista ja saivat samalla omasta esimerkillisestä toiminnastaan taistelussa Medal of Honor -mitalin. Muita olivat lääkintämies Thomas W. Bennett (1947 – 1969) ja Joseph G. LaPointe, Jr. (1948– 1969), jotka kuolivat Vietnamin sodan tiimellyksessä. Lähes kaikki muut Medal of Honor -mitalin saaneista saivat sen tapettuaan jonkun toisen, ei pelastettuaan ihmishenkiä ilman ampumista.

Hollywoodlandialla ja elokuvien katsojilla vaikuttaa olevan heikko kohta herkkiin ja vaikuttaviin tositarinoihin supersankarirainojen rinnalla. En tunnusta olevani mikään sotaelokuvafani, mutta Hicksaw Ridge uppoaa siihen syvemmälle yhden ihmisen inhimillisen kutsumuksen vuoksi ja tekee siitä katsomisen arvoisen. Taistelut saavat toki oman osuutensa, mutta leffa keskittyy Mr. Dossin uskon vaikutukseen hänen elämäänsä. Elokuvassa on luonnollisesti käytetty taiteellista vapautta hyväksi, mutta uskon myös Mr. Dossin perinnön rohkeudestaan, päättäväisyydestään ja väkivallasta vetäytymisestä heijastuvan hyvin sellaisena, kuin hän sitä aikoinaan itse eli.

Aiheeseen liittyvä kuva

God, please help me get one more.”

Ohjauksesta on vastannut Mr. Mel Gibson, joka tekee näyttävää paluuta valkokankaan taitajaksi tämän elokuvan ja sen esitttämän realistisen väkivallan tulosten myötä. Hacksaw Ridge -elokuva perustuu Mr. Booton Herndonin kirjaan The Unlikeliest Hero (1967). Mr. Gibsonin aiempia ohjauksia ovat The Man Without a Face (1993), Braveheart (1995), The Passion of the Christ (2004) ja Apocalypto (2006). Mies vaikuttaa olevan tosissaan kameran kummallakin puolella. Mutta henkilökohtaisen elämän törttöilyt eivät ehkä vaikuta yhtä kovasti elokuvan menestykseen ohjaajan pallilta kuin päähahmon roolista. Joka tapauksessa ollaan Mr. Gibsonin yksityiselämästä mitä mieltä tahansa niin Hacksaw Rigde osoittaa hänen hallitsevan ne temput, joiden avulla katsoja naulataan penkkiin kiinni katse valkokankaalla. Elokuva kävisi hyvin intervalliharjoituksesta, sillä niin sopivasti se nostaa pulssia, lyö tunteita kehiin ja rakentaa intensiteettiä räjähtävine huippuineen. Elokuvan syvälliset teemat: isnmaallisuus, usko ja horjumaton omien uskomusten noudattaminen ovat tästä leffasta poimittavissa kuin mansikat kakusta. Näiden teemojen rinnalla juoksee omaa juoksuaan se perinteinen verellä vaahtoaminen ja muu siihen liittyvä ällötys yleensä repaleisten ihmisten ja heidän sisälmyksiensä merkeissä.

Hacksaw Ridge ei ole kuitenkaan vain sotaelokuva, vaan siinä on havaittavissa samanlaista väkivallan ja draaman sulavaa yhteensovittamista mitä löytyy myös elokuvista: Saving Private Ryan, Platoon tai Full Metal Jacket. Toinen maailmansota toki luihustelee nurkan takana, mutta Desmondille annetaan myös riittävästi aikaa oman näkemyksensä luomiseen. Ilman sitä aseista kieltäytymisen vimma ei olisi yhtä uskottavaa. Toimintaa odottavat joutuvat luimistelemaan korviaan lähes tunnin ajan ennen kuin Mr. Gibson päästää Okinawan helvetin valloilleen, mistä voi vain aikamoisen ihmeen avulla selvitä hengissä. Samalla se antaa katsojalle hyvin kaksialaisen näköalan siihen. Kaiken sekasorron, räjähtelevien ihmisten ja kaaoksen keskellä lääkintämies Desmond Doss työstää koneellisesti omaa osuuttaan ihmisten pelastamisessa.

Aiheeseen liittyvä kuva

Elokuvan edetessä voi liputtaa täysin rinnoin sen pääosassa olevalle Mr. Andrew Garfieldille. Fyysisesti mies on samanlainen kukkakeppi / maissinkorsi kuin esikuvansa, mutta näyttelijätaitojensa kanssa ihan omaa luokkaansa. Toki muutkin mukana olevat näyttelijät tekevät parhaansa, ovat omalla tavallana vakuuttavia. Mutta Mr. Garfield hengittää eloa tähän kaiken kuoleman kylvämisen keskelle. Mies toki saa oman osuutensa toiminnasta, mutta sitäkin vakuuttavampi on hänen sisäinen mylläkkänsä oikeana pitämän asian puolesta seisojana. Mr. Gardfield on tullut pitkän matkan  supersankarista ja hämiksen verkkojen heittelystä tähän pisteeseen. Soisin miehelle vastaisuudessakin yhtä vakuuttavia rooleja. Ja nyt ainakin näyttää hyvältä, sillä miehen seuraava elokuva Silence ei myöskään ole sieltä helpommasta päästä.

Asenteella ihmisten pelastajaksiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Hacksaw Ridge on tyylillisesti tasaisen laadukas elokuva, joka jakautuu kahteen hyvin erilaiseen osaan. Ensimmäisen tunnin aikana pedataan Dossin aseistakieltäytymisen syitä ja toisen tunnin aikana käydään etsimässä tykin ruualta säästyneitä ihmisiä, joista löytyy vielä pulssi. Elokuva on poikkeuksellisen graafisen yksityiskohtainen ammusten kohteeksi joutuneiden ihmisten kohtalosta, eikä siten sovi kovin herkkävatsaisille. Se ei nyt ihan suoraan mässäille suolilla tai puuttuvilla raajoilla, mutta kovin kaukana se ei siitä ole. Taidokasta työtä sinänsä. Onneksi se myös antaa tilaa Dossin näkemyksien harjoittamisella ja oman paikkansa löytämiselle. Ohjaaja Mr. Gibson todellakin ottaa yleisönsä tasalaatuisen ja taidokkaan elokuvan myötä. Omalla kohdallani se jätti kuitenkin hieman siistin ja etäisen tunteen, mikä ehkä oli hyvä. Jos leffa olisi tullut niin sanotusti iholle, tässä pillittäisi vielä monta päivää. Suosittelen elokuvaa kaikille sotaelokuvien ja koskettavien draamojen ystäville. Ihmisiä kuolee, mutta niitä jää myös henkiin. Kehenkään ei siis kannata kiintyä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Andrew Garfield, Vince Vaughn, Sam Worthington, Luke Bracey, Hugo Weaving, Ryan Corr, Teresa Palmer, Richard Pyros, Rachel Griffiths

Osastot: Draama, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa