VALIKKO

Gullivers Travels 3D – Gulliverin matkat


Ooh!! Ihanaa!! Kerrankin jotain uutta sadun tynkää perinteisten prinsessaja-juttujen rinnalle. Tai ainakin näin voi ajatella, kun muistelee sitä alkuperäistä versiota Gulliverin tarinoista. Irlantilainen anglikaanipappi Jonathan Swift kirjoitti Gulliverin retkistä vuonna 1726. Ensi ilmestyksestään lähtien kirja on kulunut lasten ja lastenmielisten käsissä. Alkuperäinen tarina kertoo Gulliver nimisestä merimiehestä, joka joutuu haaksirikon myötä kummallisiin maihin. Ensiksi Lilliputtien maahan, jota asuttavat kääpiöihmiset, sen jälkeen jättiläisten maahan. Synkin matka vie yahoo-olentojen maahan, missä osuudessa näkyy erittäin hyvin Mr. Swifthin satiirinen kritiikki hallitsijoita ja ihmisluontoa kohtaan. Itse muistan omasta lapsuudestani erityisesti tavanneeni tuota Lilliputtien tarinaa.

Valkokankaalla Gulliver seikkaili ensimmäisen kerran vuonna 1939. Uusi yritys tulee nyt Jack Blackin tähdittämässä versiossa. Miehestä sitten joko pitää tai ei, välimuotoja ei tunnu olevan. Mutta varmaa on kuitenkin se, että Mr. Black on koomikkona ihan omaa luokkaansa. Joten niitä hyvin onnistuvia elokuvia soisi hänelle sattuvan useampia kuin vain muutamia. Mies on loistanut sellaisissa rainoissa kuin School of Rock (2003), The Holiday (2006), Nacho Libre (2006), Be Kind Rewind (2008), Kung Fu Panda (2008), Tropic Thunder (2008) ja viimeisimpänä leffassa The Year One (2009), jonka kyllä voi jättää ihan omaan arvoonsa. Mr. Blackille vaikuttaa olevan ominaista myös kitaran soittaminen elokuvissaan. Tässäkin rainassa mies pääsee osoittamaan taitojaan KISS:n musiikin tahtiin. Itse asiassa Mr. Black on niin omistautunut musiikilliselle puolelle, että soittaa Tenacious D nimisessä satiirisessa rock-bändissä. Miehen tyypillinen tyyli sitten valkokankaan puolella on näytellä hieman ulkopuolista hemmoa, jolla kuitenkin on suuri sydän, joka tulee aina esille ennemmin tai myöhemmin. Sama tapahtui myös Gulliverin matkoissa.

Elokuvassa Lemuel Gulliver (Jack Black) työskentelee NY City-lehden postiosastolla ja yrittää epätoivon vimmalla tehdä vaikutusta Darcyyn (Amanda Peet), uskalmatta kuitenkin ottaa sitä ratkaisevaa askelta. Yrittäessään valloittaa tätä elämänsä naista hän joutuu ottamaan vastuuta sanoistaan ja päätyy laivareissulle kohteena Bermudan kolmion alue. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan ja Gulliver löytää itsensä haaksirikon jälkeen Lilliputtien maasta. Seikkailu on valmis alkamaan, jossa on hyvin vähän tekemistä alkuperäisen Gulliverin matkojen kanssa, vaan tarjolla on herjan heittoa, veden heittoa, romantiikan tynkää, Princen matkimista ja transformeseita.

Hollywoodlandian tuotoksessa Lilliputtien rooleissa katsojia ilahduttavat maan viisas hallitsija (Billy Connolly) ja hänen tyttärensä prinsessa Mary (Emily Blunt) sekä hänen valittunsa Edward (Chris O’Dowd) ja kilpakosija hanskantekijä Horatio (Jason Segel). Gulliver sekaantuu tavalla tai toisella näiden jokaisen elämään.

Jostain kumman syystä raina on tehty 3D:nä. En todellakaan ymmärrä miksi, sillä tehosteet jäävät heikoksi ja antavat enemmän sellaisen kuvan, että ne olisi lisätty rainaan myöhemmin. Ohjaaja Rob Letterman vaikuttaa päättäneen, että kun kaikki kerta vääntävät niitä 3D-juttuja, niin kyllä sitten mekin. Olisi jättänyt vääntämättä. Tarinan olisi ollut paljon nautittavampi silloin, kun nyt kakkuloiden takaa kurkkiessa. Muutoin Mr. Letterman on tehnyt suhteellisen hyvää työtä ja työstänyt rainasta koko perheen elokuvan. Elokuva jaksaa aina välillä naurattaa, vaikka sen perusjuonen hallinta on varmasti meille kaikille tuttua. Miksi homma ei sitten kuitenkaan sytytä sillä tasolla, mitä olen Mr. Blackilta tottunut saamaan. En osaa sanoa. Ikävä kyllä.

Kaiva se kirja esiinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
niin saat paljon antoisamman version Gulliverin tarinoista. Elokuva toimii vain ja ainoastaan Mr. Blackin komiikan ansiosta. Vaikka tarina yrittää olla hauska hieman vanhahtavine puheenparsineen ja outoine tapoineen, niin se ei riitä pelastamaan tätä rainaa. Niin paljon kuin pidänkin Mr. Blackista, niin maailma olisi todennäköisesti pärjännyt hyvin ilman tätäkin rainaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa