VALIKKO

Grudge Match – Ratkaisuottelu / Legendat kehässä

Kehäraakit Rocky Balboa (Rocky-leffat) ja Jake LaMotta (Kuin raivo härkä) ottavat mittaa toisistaan? Ainakin Warner Brosin mielestä se oli suurenmoinen idea, sillä Grudge Match -elokuvassa Billy´The Kid´ McDonnen (Robert DeNiro) ja Henry ´Razor´ Sharp (Sylvester Stallone) suostuvat uusio-otteluun vielä 30 vuotta sen jälkeen, kun he poistuivat nyrkkeilykehästä. Tässä yhteenotossa ei voi välttyä huumorin välittymiseltä eikä luurangoilta nurkissa.

Miehiä samaan kehään houkuttelee dollarinkuvat silmissään Dante Slate (Kevin Hart) onnistuneesti, sillä kumpainenkin löytää itselleen oivallisen valmentajan. The Kid:ä johdattelee eteenpäin B.J. (Jon Bernthal) ja Razoria ohjailee hänen vanha valmentajansa Louis ”Lightning” Conlon (Alan Arkin). Mukaan on saatu tietenkin sitä pakollista romantiikan tynkää ja köydenvetoa miesten välille toisen entisen heilan Sally Rosen (Kim Basinger) tullessa mukaan kuvioihin.

Ohjaajaksi rainalle on tunnustautunut Mr. Peter Segal, joka on aiemmin hankkinut ohjauskannuksiaan hyvin kevyiden ja paperinohuiden koomisten juonien kanssa (Nutty Professor – 2000, Anger Management – 2003, 50 First Dates – 2004, Get Smart – 2008). Ehkä tämän vuoksi tuntuu välillä, että mies ei saa kaikkea irti taitavista näyttelijöistään mihin olisi resursseja. Tässä kohtaa voisi harmittaa hyvän ammattitaidon hukkaan heittäminen, mutta päärooleissä pyörivät ikääntyneet näyttelijät yrittävät parhaansa. Sen lisäksi kuitenkin tarvittaisii ihme, jonka avulla juonesta tulisi edes hieman paksumpi. Tätä vastaan oikeasti välillä ihmetyttää, että elokuva on aina välillä yllättävän mainio, eikä se johdu yksinomaan hyvistä apujoukoista päähenkilöiden lisäksi. Siinä ymmärretään ikääntymisen ja loukkaantumisen merkitys, sekä osataan antaa huumorin kukan kukkia koko rahan edestä. Ja mikä parasta (pahinta), leffan myötä nyrkkeilykärpänen kuulemma puraisi Mr. Stallone niin reippaasti, että Rocky-sarja saa jatkoa (voi eiiiiii…..). Leffasta enemmän kiinnostuneet voivat klikata itsensä tänne elokuvan kotisivulle.

Vaikka miksikään suureksi nyrkkeilyn ystäväksi en itseäni laske, niin elokuva jaksoi siitä huolimatta kiinnostaa. Onneksi se ei ollut mikään varhainen Rocky-tyylinen hakkaa naama tohjoksi koostumus, vaan sen rinnalla tarjoiltiin paljon muutakin. Tosin on myönnettävä Rocky-elokuvien kohdalla, että niidenkin saadessa yhä suurempia numeroita peräänsä niissäkin sisältö muuttui enemmän nyrkkeilijän sielunelämän tutkimiseksi ja selviytymiskamppailuksi kuin varsinaiseksi hakkaan ketoon asti – kukosteluksi. Ehkä tämä kiinnostus johtui siitä, että elokuva sopii hyvin samaan yhä laajenevaan joukkoon, jossa esitellään ikääntyneiden toimintasankareiden comeback tyylejä nostalgian merkeissä. Hyviä (ainakin joidenkin mielestä) esimerkkejä näistä ovat muunmuassa RED, The Last Stand ja luonnollisesti Expendables– elokuvat.

Äksyt vanhat nyrkkeilijätwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Vaikuttaa siltä, että hollywoodlandia on päättänyt herätellä henkiin enemmänkin vanhojen äksyjen herrojen (Grumpy Old Men) eri variaatioita. Mafiaperhe oli tästä oiva esimerkki, eikä Grunge Match jää paljon jälkeen. Tässä kohtaa melkein voisi luulla, että elokuvateollisuuden tarkoitus on tehdä säännöllisesti näitä ´tiedä mitä saat´ -elokuvia harvoin elokuvissa kävijöiden iloksi. Elokuva ei ole varsinainen nyrkkeilyleffa (onneksi), mutta ei myöskään nyrkkeilijän sielunelämää tutkiva eepos, mutta ei kyllä ole myöskään mikään varsinainen ihmissuhdedraama, vaikka kliseitä näihin kaikkiin kyllä tarjoillaan tasaiseen tahtiin. Sen sijaan se yrittää tarjoilla tarkoin valikoitua tuttuja vitsejä vanhenemisen aatteesta ja sen vaikutusesta kehoon. Leffa toki naurattaa, hyvät näyttelijät pitävät sen hengissä vaikka lopputulos on suhteellisen selvää jo alkumetreiltä. Mutta kaikkien hyvien (siis laadukkaampien siis parempien siis jotain muuta) elokuvien rinnalla myös Grungde Match ansaitsee paikkansa aivojen nollaajana, vaikka jättääkin katsojan harmittelemaan näyttelijöiden alikäyttöä. Suosittelen leffaa kaikille herrojen Stallone ja DeNiro ystäville sekä niille, jotka kaipaavat sitä helppoa elokuvaa päivänsä piristämiseksi. Grudge Match tarjoillee ne pakolliset naurut, hyvän mielen tirskahdukset, eikä leffasta tarvitse murehtia salista poistuessaan. Mitä siitä muuta voisi aivojen nollaajalta toivoa?
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa