VALIKKO

Godzilla

Olen odottanut Godzillan paluuta sen edellisestä valkokankaalle tömistelystä lähtien (Godzilla – 1998). Ja nyt vihdoinkin ollaan tässä vaiheessa, kiitos, kiitos, kiitos, kiitos. Vaikka en kaiju-sukuisille monstereille paljon lämminnytkään aikoinaan Pacific Rim -elokuvassa (2013), tilanne on nyt vallan toinen. Godzilla – täältä tullaan. Godzilla saa alkunsa vuodesta 1999, jolloin Filippiineiltä löytyy jättimäinen luuranko, kasa fossiloituneita munia ja yksi auennut, jonka asukas jäljitettiin suutaavan kohti japanilaista ydinvoimalaa. Tämän aloituksen jälkeen elokuva hyppää 15 vuotta eteenpäin seuraamaan Japanissa vaimonsa menettäneen ydinfyysikon Joe Brodyn (Bryan Cranston) ja hänen poikansa luutnantti Ford Brodyn (Aaron Taylor-Johnson) välistä suhdetta heidän yrittäessä selvittää mitä Japanissa oikeasti tapahtui ja miksi. Godzillan paluu on tehty jälleen mahdolliseksi.

Brittiläinen ohjaaja Mr. Gareth Edwards on saanut monstereiden parista aiempaa kokemusta muutaman vuoden takaa näytellessään pääosaa pienen budjetin Monsters (2010) elokuvassa. Nyt tarkoituksena on ollut viedä Godzilla lähelle takaisin japanilaisia juuriaan. Elokuvasta on pyritty tekemään muutakin kuin pelkkä halki-poikki-kasaan-monsteri-leffa. Se, miten se onnistuu nostamaan esille ihmisen vaikutusta maapallon pahoinpitelyyn ja sitä kautta luonnon kiertokulun muokkaamiseen jää jokaisen katsojan päätettäväksi. Itse olin ainakin vakuuttunut. Onko ihmisellä oikeasti mitään keinoa luonnonvoimia vastaan? Vilkaisu todellisuuteen osoittaa, että ei. Ja kuka tässä on oikeasti pahis ja kuka ei?

Lisäksi olin vakuuttunut Mr. Edwardsin tavasta tuoda Godzilla esille. Kunnon jännitysromaanin tavoin elämää suuremmasta ihmeestä tarjoillaan pieniä paloja sieltä sun täältä ennen kuin koko monsteri pääsee valkokangasta täyttämään. Tämä toimi hyvin myös juonen rakentamisen suhteen, sillä on vaikea kuvitella miten jännitystä voisi enää pitää yllä yhtä intessiivisesti, jos kaikki nähtäisiin heti elokuvan alussa. Joskin  on myönnettävä, että  hyvistä erikoistehosteista huolimatta elokuvan loppusuoralla tuli mieleen todella vanhat godzilla-elokuvat. Mutta jotta en pilaisi elokuvatunnelmaa, en voi asiasta paljastaa enempää.

Ensi esiintymisensä japanilaisesta Kaiju-perimästä nouseva Godzilla teki vuonna 1954, jota on seurannut yli 28 teemaan liittyvää japanilaista elokuvaa. Ensimmäinen kokonainen hollywoodlandian tuotos Godzillasta oli vuoden 1998 Mr. Robert Emmerichin elokuva ’Godzilla’. Nyt nähty ’Godzilla’ jatkaa tätä amerikkalaista perintöä omalla tavallaan. Joskin ohjaaja Mr. Gareth Edwards lupasi tehdä tästä Godzillasta niin vakuuttavan, että vuoden 1998 elokuva jäisi kokonaan sen unholaan. Toivottavasti näin ei käy. Vuoden 1988 elokuva on humoristinen ja varmasti ansaitsee paikkansa Godzilloista kertovien leffojen parissa. Mutta on toki myönnettävä, että tämä on raina on huomattavasti synkkämielisempi ja ehkä suuntaa tyyliään enemmän Pacific Rim -elokuvan suuntaan pienen (??) sievän yllätyksen muodossa. Humoristisena tai hyvinkin satunnaisena yhteytenä edelliseen Godzilla elokuvaan on nyt nähdyn elokuvan aloitusvuosi. Se sijoittuu vuoteen 1999, eli tasan vuosi Mr. Emmerichin elokuvan jälkeen, mutta kyse ei ole mistään jatko-osasta.

Wauwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Ohjaaja Mr. Edwards on onnistunut tuomaan jotain uutta ja mielenkiintoista esille Godzillasta. Juonta enempää paljastamatta on todettava, että valkokankaalla on luvassa massiivisia taistelukohtauksia, joissa ihmisellä ei ole loppupeleissä paljon sanottavaa. Näyttelijät ovatkin selvästi sivuosissa tässä elokuvassa ja pääroolia kantaa kunniakkaasti erikoistehosteiden osasto Godzillan nimissä. Ohjaustyyli kuvaa myös onnistuneesti ihmisten pienuutta Godzillan edessä ja vasta elokuvan loppumetreillä päästään käsiksi sen todelliseen suuruuteen. Elokuva tarjoaa yllätyksiä, joita ei osaa odottaa, mutta jotka tekevät leffasta katsomisen arvoisen. Tämäkin Godzilla valloittaa varmasti valkokankaan omalla tyylillään. Suosittelen leffaa kaikille kaiju-monstereista pitäville sekä niille, jotka nauttivat hitaasti rakennetusta jännityksestä. Godzilla tekee parhaansa valkokankaan valloittamisessa, vaikka sen koolla on välillä vaikeuksia sitä vakavasti suorittaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Jännitys, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa