VALIKKO

Get The Gringo / How I Spent My Summer Vacation – Nappaa muukalainen, eli kuinka vietin kesälomani

Get the Gringo elokuvassa ammattirikollisella The Driver:lla (Mel Gibson) on ollut hieman huono päivä. Paetessaan rikollispomoja, jolta hän varasti rahaa hän päätyy Meksikon puolelle, jossa edessä ei ole hiekkarantaa Acapulcossa vaan uudenlainen vankilajärjestelmä Tijuanassa, joka muistuttaa omaa pientä kaupunkia – mutta samalla suurta helvettiä, El Pueblito, muurien sisällä. Täällä Gringo – talon ainoa muukalainen ja kalpeanaama – oppii talon tavoille ja selviytymään apunaan nuori poika The Kid (Kevin Hernandez), jota kohtaan vankilakaupungin pomo Javi (Daniel Giménez Cacho) ja hänen veljensä Caracas (Jesús Ochoa) tuntevat mielenkiintoa terveydellisistä syistä. Se on sitten Gringosta kiinni sekoittaa pakka uudestaan, paeta muurien sisältä ja aloittaa uusi elämä uusien tuttavuuksien kanssa. Kuulostaa siis ihan helpolta päiväkeikalta…..

Ohjaaja Mr. Adrian Grünberg on laittanut parastaan Mr. Gibsonin kanssa. Asiaa on tietenkin voinut auttaa se, että Mr. Gibson on leffan ainoa ’tähti’ ja osin rahoittaja. Jolloin Mr. Grünberg on tässä esikoisohjauksessaan vain seurannut kiltisti Gringon neuvoja. Tai sitten hän tietenkin voi olla myös ihan itsenäisesti älyttömän lahjakas. Itse kallistuisin tuohon jälkimmäiseen suuntaan miehen esikoisohjauksen jälkeen. Hyvä Adrian, sillä niin napakasti ohjaaja kyllä liimaa katsojan penkkiin. Jännitystä, odottamattomia asioita ja mielenkiintoa on luvassa riittämiin.

Mr. Mel Gibson on varmaankin viime vuosina ollut enemmän julkisuudessa alkoholin käyttönsä ja kännissä örveltämisen vuoksi. Siltä pohjalta ajatellen paljon ei häneen ole kyllä uskottu valkokankaan valloittamisessa. Itse olen sitä mieltä, että mies on kuitenkin tehnyt hienoa paluuta. Elokuvat Edge of Darkness (2010) ja The Beaver (2011, siis todellakin oikeasti hyvää näyttelijätyötä – vaikka käsinukelle puhumisen ymmärtäminen olikin joillekin katsojille haasteellista) ovat siitä oivia esimerkkejä. Eniten Mr. Gibsonin näytttelijälahjat taidetaan kuitenkin edelleen liittää Mad Max-sarjaan (1979 – 1985) ja Lethal Weaponiin 1-4 (1987 – 1998). Ja kaikki me, jotka olemme kaivanneet sitä rähisevää miestä, mitä noissa elokuvissa ja Braveheart (1995) sekä Ransomissa (1996) esiintyi saavat nyt huokaista helpotuksesta – aaah, vihdoinkin 🙂 🙂 . Mr. Gibson on palannut. Ja saman linjan voi kuvitella hyvin jatkuvan, sillä alustavan suunnitelman mukaan mies on myös kiinnitetty elokuviin Machete Kills (2013 – joka on jatkoa Danny Trejon elokuvahahmolle Machetelle) ja kolmanteen The Expendables (2014) – rainaan. Mr Gibson onnistuu pitämään yksityiselämänsä ongelmat poissa valkokankaalta ja se, jos jokin, kertoo ammattitaidosta. Samoin kuin se, että vaikka hän loistaakin elokuvan tunnetuimpana tähtenä, Mr. Gibson antaa tilaa myös muille rainassa mukana oleville näyttelijöille.

El Pueblito -The Litte Village – vankila, jolle oli oma vastinparinsa oikeassa maailmassa, saa elokuvassa paljon tilaa. Oikeassa elämässä siellä vallitsi rahamarkkinat, missä kaikesta maksettiin – juomavedestä vierailijoihin. Kaikki on kaupan, paitsi lippu vapauteen. Kuitenkin väitteiden mukaan noin puolet vangeista piti elämästään omassa pienessä rikollisessa kyläyhteisössään. Vankilassa olo ei heidän mielestään paljonkaan eronnut kehnosta lähiöstä vankilan ulkopuolella. Elokuvan tekijät ovat hyvin onnistuneet tuomaan tämän esille, vaikkakin välillä vähän kieli poskessa mentaliteetilla. Mutta se taas sopii hyvin tämän tyyliseen elokuvaan.

Mel Gibson haluaa kiinnittää huomiosiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja hän tekee sen vauhdilla. Leffa on perinteinen mutkat suoriksi kostotarina, jossa on kyllä mustaa huumoria ja kunnon perinteistä pyssyllä ammuskelu-toimintaa mukana kiitettävällä tavalla. Mukana on kiroilemista, väkivaltaa, aseita, kranaatteja ja sanansäilää, sekä suhteellisen hyvä ja toimiva juomni. Toimintapainotteisuudesta huolimatta elokuva antaa riittävästi tilaa Gringon toiminnan kuvaamisella alamaailman omissa ympyröissä ovelilla tavoilla. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että Get the Gringo on eloisa ja väkivaltainen toimintatrilleri -aika mielenkiintoinen yhdistelmä kaiken kaikkiaan. Leffan jälkeen on lienee varoitus paikoillaan muille pyssysankareille – Mr. Gibson on vapaalla jalalla ja tekee hyvää jälkeä. Ja katsojille puolestaan siinä, että leffasta joko totaalisesti tykkää tai sitten sieltä lähtee kesken pois, hienohelmojen ei kuitenkaan kannata edes vaivautua saliin asti. Itse kallistun ensimmäiseen ryhmään, joka nautti koko rahan edestä reilusta puolentoista tunnin leffasta. Tästä ei pako-leffa enää paljon parane,sillä leffa on oikeasti ihan älyttömän hauska omassa tyylilajissaan, joten soisin mahdollisimman usean pääsevän nauttimaan siitä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Vankila(pako) elokuvista innostuneille suosittelen seuraavia leffoja. Aiheesta tehtyjä leffoja on varmaankin paljon enemmän, mutta nämä ovat kolauttaneet minua.

Papillon (1973)

The Shawshank Redemption – Rita Hayworth Avain pakoon (1994)

Dead Man Walking (1995)

The Green Mile – Vihreä Maili (1999)

Chicken Run (2000)

Chicago (2000)

The Life of David Gale – David Galen elämä (2003)

Law Abiding Citizen – Lainkuuliainen kansalainen (2009)

 

 

 

 

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Toiminta/äksönpläjäys, Väkivalta
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa