VALIKKO

Get Low – Ennen aikojaan (Mene matalaksi)

Kuolema ja kuoleminen vaikuttavat olevan mielenkiintoisia elokuvanaiheita – ja varmoja kyynelkanavan aukaisijoita. Niillä on useita lempinimiä, niin suomeksi kuin englanniksikin. Elokuvan nimi Get low lienee yksi niistä, jonka lisäksi mieleen nousee ainakin  pass away, kick the bucket, cash in one’s chips, buy the farm, give-up the ghost, drop dead ja pop off. Elokuvasta Patch Adams niitä voi poimia lisää. Mutta asiaan.

Get Low kertoo erakosta Felix Bushista (Robert Duvall), joka päättää järjestää omat hautajaisensa ja olla niissä läsnä – elossa. Tarkoitus olisi kertoa oma tarinansa ja siinä samalla selvittää tilit ihmisten ja Jumalan kanssa. Asia vaikuttaa yksinkertaiselta ja sitä lähtikin järjestämään Quinnin hautaustoimisto vetäjineen Frank Quinnin (Bill Murray) ja hänen apulaisensa Buddy Robinsonin (Lucas Black) kanssa. Mutta matkalle sattui muutama muuttuja, jotka vaikuttivat lopputulokseen mielenkiintoisella tavalla ja metsien mies yllättää yhden jos toisenkin ihmisen elokuvan aikana.

http://www.youtube.com/watch?v=y17Me8uL6mA

Kuten kaikki kunnon draamat (jos näin nyt uskaltaa sanoa) tälläkin elokuvalla oli tosielämässä innoittajansa. Vuonna 1938 Felix ”Bush” Breazeale päätti järjestää omat hautajaisensa niin, että olisi itse niissä osallisena – elossa. Elokuvan tavoin myös Mr. Breazealen hautajaisjuhla oli vuoden tapahtuma, joka keräsi runsaasti väkeä niin paikalliselta tasolta kuin aikansa poliitikkojenkin taholta. Hautajaisjuhlissa oli tarjolla luonnollisesti jäätelöä, kuoroesityksiä ja puheita vielä elossa olevalle Mr. Breazealelle. Mr. Breazeale eli hautajaistensa jälkeen vielä viisi vuotta, ennen kuin hänet haudattiin hiljaisuudessa vain muutamien todistajien läsnä ollessa. Toisin kuin elokuvassa, Mr. Breazealen syy omiin hautajaisiinsa osallistuminen, elävänä, jäi yhteisölle epäselväksi. (Vaikka tässä yhteydessä voisi myös pohtia tietenkin sitä, että eikö se Jumalalle tunnustaminen olisi riittänyt, miksi siihen tarvittiin koko kylää asiaa todistamaan??)

Tältä pohjalta käsikirjoittajat Chris Provenzano ja C. Gaby Mitchell ovat saaneet paljon aikaan. Tarina on tietenkin hollywoodilaistettu kohtuullisessa määrin aina viiksien olemassaoloon asti, mutta kyllä se totuus sieltä myös esiin pilkahtelee. Ohjaaja Aaron Schneider tekee hyvää työtä ammattimaisten näyttelijöiden kanssa ja kantaa draamaa eteenpäin tavalla, joka sai ainakin meikäläisen vollottamaan salaan kaulaliinaansa elokuvan loppua lähestyessä. Tarinan kerronta on sujuvaa, kuvaus hyvää ja näyttelijät todellakin tekevät työnsä.

Nessuja mukaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja hyvästä elokuvasta nauttimaan. Elokuvan Get Low pitäisi olla draamallinen – ja sitä se kyllä onkin, mutta samalla on tunnustettava, että siinä on hyvinkin koomisia piirteitä, joista saa kyllä osoittaa kiitoksen hyvälle näyttelijäkaartille, erityisesti Bill Murraylle (pystyykö sitä miestä ikinä täysin vakavissaan ottamaankaan??). Maininnan vaatii myös Mr. Duvall, joka on päässyt mukaa Oscar-hypetykseen tämän roolin myötä. Asiaa en yhtään ihmettele, koska hän suoriutuu erakosta kuoriutuvana ihmisenä erittäin hyvin ja koskettavasti. Elokuva ei myöskään vaadi onnistuakseen suuria pamauksia tai erikoistehosteita, vaan kantaa vanhan kunnon ajan tyylisen tarinan mukaan katsojaa eteenpäin. Samalla se sitoo tuoliin kiinni niin tiiviisti, että saa olla kyllä aika kylmä tapaus, että tarina ei herättäisi minkäänlaisia tuntemuksia esitettyjä hahmoja kohtaan. Kun haluat rauhoittua kaiken äksöntoiminnan ja erikoistehosteita täynnä olevan maailman keskellä hetken ja miettiä, mikä siinä elämässä on tärkeää, niin mene katsomaan tätä. Raina koskettaa ja niin sen on tarkoitus tehdäkin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Mr. Felix ”Bush” Breazeale ja hänen uskollinen muulinsa. Täytyy näin leffan jälkeen tunnustaa, että juuri oikea mies oli valittu näyttelemään tätä metsien miestä.  Kumpikin heistä veisi voiton kotiin edelleen.

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa