VALIKKO

Ganster Squad – Gansteriyksikkö

gangster-squad-final-poster

Ganster squad elokuva on saanut innoituksensa Mr. Paul Libermanin artikkelista ’Tales From the Gasters Squad’ LA Times -lehdessä. Valkokankaalla nyt nähty elokuva sijoittuu vuoteen 1949, jolloin LA:n poliisivoimisissa toimi erityinen gansteriyksikkö, jonka virallinen olemassaolo kiellettiin – varmaankin osin sen hieman kyseenalaisten tapojen vuoksi. Yksikköä kehoittettiin keinoja kaihtamatta saattamaan LA jälleen turvalliseksi kaupunkiksi elää ja siten yksikön tehtäväksi tuli kitkeä pois paikallinen korruptio ja kaupungissa rehoittava rikollisuus. Tämä tosin tapahtui usein lain toisella puolella kävelemisen kautta – rikollisen keinoin, rikollisuutta vastaan.

LAPD:n polisiilaitoksen johtaja Bill Parker (Nick Nolte) antaa vastuun gansterivastaisen ryhmän vetämiselle suoraselkäiselle John O’Maralle (Josh Brolin). O’Maran alaisuudessaan rikollisia elokuvassa jahtailee gansterityylisestä elämästä pitävä Jerry Wooters (Ryan Gosling), veteraanipoliisi Max Kennard (Robert Patrick), kovista otteista pitävä Coleman Harris (Anthony Mackie), porukan aivot Conwell Keeler (Giovanni Ribisi) ja uusi tulokas Navidad Raminez (Michael Pena). Miehet yrittävät saada paikallisen gansteripomin Mickey Cohenin (Sean Penn) lukkojan taakse valtion huolteisiin. Yhteenotot elokuvassa käydäänkin poliisin ja gansterien välillä gansterien ehdoilla.

GANGSTER SQUAD

Elokuvan piti alunperin tulla ensi-iltaan Yhdysvalloissa syyskuussa 2012 ja sitä kautta myös päätyä Suomessa levitykseen huomattavasti aikaisemmin kuin nyt. Mutta Jokeria liikaa fanittaneen miehen elokuvateatterissa suorittama ammuskelu Aurorassa, Coloradossa siirsi sitä. Onneksi nyt on rauha maan päällä (ainakin nimellisesti) ja leffa on saatu turvallisesti valkokankaalle levitykseen. Suomessa menestymisen kannalta tämä elokuvan valkokankaalle pitkittämisen saaminen ei varmaankaan vaikuta, mutta onhan se ihastuttavaa, että hollywoodlandia koittaa näin omalta osaltaan kunnioittaa uhreja tai vähentää väkivallan esimerkkiä (hih, hih… aika tekopyhää loppujen lopuksi, ainakin tämän elokuvan kohdalla).

_65191396_65191395

Ganster squad elokuvan ohjaaja Mr. Ruben Fleicher on varmasti pomppinut riemusta saadassaan näinkin nimekkään ja lahjakkaan joukon näyttelijöitä ohjauksensa alle. Ohjaajan mukaan elokuvassa on kyse hyvin perinteisestä hyvikset vastaan pahikset tarinasta, poliisien ottamista vapauksista huolimatta. Ja tämä on laitettu todellakin näkymään runsaassa toiminnassa, takaa-ajokohtauksissa sekä Thompsin-konepistoolien ammusten tyhjentämisessä. Näiden lisäksi mukaan on toki satu nasevaa dialogia. Mr. Fleicher on onnistunut puhaltamaan elokuvaan aitoa 1940-luvun henkeö ilman, että se näyttää liian teolliselta tai yliampuvalta. Elokuvan jälkeen nimittäin ymmärtää taas entistä paremmin sen ajan tyylistä haaveilevia ihmisiä – kaunista on, todella kaunista. Tähän asiaa ovat voineet vaikuttaa ne lukuisat tunnit, jotka ohjaaja vietti gansterielokuvien sankareiden, kuten herrojen Edward G. Robinsson ja James Gagneyn (oooh), elokuvien parissa. Toki innoitusta on haettu myös tuoreemmista rainoista, kuten elokuvista The Godfather, The Untouchables ja LA Confidental tarjomista virikkeistä.

GANGSTER SQUAD

Elokuvasta on todellakin annettava tunnustusta yhdysvaltalaiselle Thompson-konepistoolille, jota perinteisen gansterin tyylin omaavan ihmisen oli helppo kantaa ympäriinsä viulukotelossa. Ensi esiintymisensä kyseinen konepistooli teki Mr. Howard Hawkesin elokuvassa Arpinaama (Scarface) vuodeta 1932. Siinä sille oli annettu niinkin herttainen lempinimi kuin chicagolaien konekirjoitin.

gangster-squad-movie-image-sean-penn (1)

Oikeassa elämässä Mr. Mickey Cohen (1913 – 1976) oli todellakin yhdysvaltalainen Los Angelissa vaikuttanut gansteri, jolla oli yhteyksiä niin juutalaiseen kuin amerikkalaiseenkiin mafiaan 1930-1960-luvuilla. Alun perin Chicagossa toiminut Mr. Cohen joutui jättämään ne nurkat taakseen järjestettyään yksityistä uhkapeliä ja siirtymään LA:n. Siellä hän aloitti gansteripomo Mr. Bugsy Siegelin oikeana kätenä ja jatkoi pääkallopaikalla Mr. Siegelin päästyä hengestään vuodenna 1947. Mr. Al Caponen tavoin Mr. Cohen tuomittiin lopulta veropetoksesta vankeuteen neljäksi vuodeksi vuonna 1950. Mutta vahingosta ei ilmeisesti oltu kuitenkaan opittu, sillä mies pääsi valtion selleihin taas nauttimaan omasta olostaan uudelleen vuonna 1961 samasta syystä usemmaksi vuodeksi.

gangster-squad-01

It's wild fucking westwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kuvaa hyvin sitä pääasiallista sanomaa mitä gansteriyksiköstä nousee pinnalle. Elokuva on brutaalia taistelua LA:n sielusta rosvojen ja poliisien välillä. Alku leffassa onkin toiminnallisen lupaava, mutta sen jälkeen kaadutaan jossain määrin maisemisen katseluun. Toki toimintaa on loppuun asti, mutta alun räjäyttävän malliin se ei enää pääse kiinni. Tästä e pitäisi valittaa, mutta vaihde väkivallan kuvaamisen välillä on huomattava siinä määrin, että jossain vaiheessa piti tunkea sormia korviin ja pipoa silmille. Elokuva arvioinnin puolesta on kuitenkin todettava, että Ganster Squad on helppo aivoille, helppo silmille ja sen unohtaa suhteellisen kiitettävästi poistuessaan elokuvasalista. Tämä siitäkin huolimatta, että leffaa on mainostettu vuosikymmenen parhaaksi gansterileffaksi. Jos näin on, meillä on edessä aika ankeat gansterivuodet. Nyt nähty suoritus kun esittelee niiden maisemisen lisäksi loppupeleissä suhteellisen vähän sitä gansteri yksikön toimintaa pintaraapaisua enempää.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa