VALIKKO

Floride – Florida / Matkalla Floridaan

http://medias.unifrance.org/medias/228/62/147172/format_page/media.jpg

80-vuotias Claude haluaa elää itsenäisesti ja pompottelee kotiapulaistaan Madame Forgeatia ihan miten haluaa. Eräänä päivänä kodin apuhengetär saa tarpeekseen, pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa sekä jättää Clauden liike-elämässä olevalle tyttärelle Carolelle uuden avun etsimisen. Tehtävä ei ole sieltä helpommasta päästä, koska Claude ei mielestään tarvitse mitään apua. Apua Clauden mielestä korkeintaan tarvitsee hänen kaikesta hössöttävä tyttärensä, joka ei suostu soittamaan siskolleen Floridaan.

Matkalla Floridaan on ohjaaja Mr. Philippe Le Guayn (Kuudennen kerroksen naiset, Pyöräretkellä Molièren kanssa) uusin draama, jossa on hieman liikaa menossa yhdessä elokuvassa. Pääasiallisesti se kertoo ikääntyvästä itsepäisestä ja muistiongelmia potevasta Claude Lherminieristä ja hänen aikuisesta tyttärestään Carolesta. Mutta tämän lisäksi leffassa on sivujuonta sivujuonen perään, joita ilmankin se oliksi selvinnyt vallan mainiosti. Elokuva on saanut innoituksensa Mr. Florian Zellerin näytelmästä Le Pére. Elokuvan nimi tulee Clauden muistoista, mutta jätettäköön katsojalle sen yhteyden löytäminen.

Kun sivujuonet jättää omaan arvoonsa ja keskittyy perheen sisäisiin tilanteisiin sekä Clauden muistiongelmiin pääsee sukeltamaan suhteellisen mielenkiintoisella tavalla siihen, mitä muistissa oikein tapahtuu. On toki myös myönnettävä, että en vieläkään oikein osaa päättää matkustiko Claude sinne Floridaan vai oliko kaikki sittenkin hänen mielikuvituksessaan. Joten kun tällainen asia jää vaivaamaan on tunnustettava ohjaajan tehneen jotain oikein.

Elokuvaa on kiitettävä siitä, että se ei kermakuorruta muistiongelmia ja sen kanssa elämistä eikä myöskään tee elokuvasta sairaskertomusta. Mutta se ei myöskään osaa oikein päättää kertooko se siitä koomiset vai traagiset puolet. Mutta ainakin se kertoo miten vaikeaa lähiympäristön on elää tämän tiedon kanssa ja miten se vaikuttaa heidän toimintaansa. Ja tässä kohtaa ohjaajaa on kiitettävä tavasta, jolla hän sai katsojat (ainakin minut) tuntemaan syvää yhteenkuuluvuuden tunnetta Carolen kanssa. Lähiomaisen asemaan asettuminen ei ole pitkästä aikaa tuntunut yhtä vakuuttavalta. Tähän tietenkin voi vaikuttaa oma ammatinvalinta, mutta silti.

Pääosissa pyörivät Mr. Jean Rochefort ja Ms. Sandrine Kiberlain ovat oivallinen parivaljakko paljastamaan isän ja tyttären välistä suhdetta. Tytär haluaa isälleen parasta ja on todellakin valmis panostamaan siihen lähes kaiken. Isä puolestaan naruttaa mustisairaana eläkeläisenä, josta on välillä vaikea tietää mitä kaikkea hän teeskentelee vai teeskenteleekä hän sittenkään.

Arjen surunäytelmäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
josta löytää kaiken kaaoksen keskeltä hyvää mieltä ja tuskaisia päätöksiä. Matkalla Floridaan nostaa katsojan pohtimaan omaa asennettaan vastaavassa tilanteessa sekä suunnittelemaan omaa hoitotahtoaan. Jos minä joskus, niin sitten.... Leffa olisi voinut keskittyä enemmän isän ja tyttären väliseen suhteeseen sekä muistin rappeutumiseen, mutta näillä nyt kuitenkin mennään. Itse lähdin leffaa katsomaan ankean työpäivän jälkeen, eikä tämä välttämättä ollut oiva valinta mielialan parantamiseksi, mutta ainakin tuli jotain muuta ajateltavaa. Suosittelenkin elokuvaa kaikille omaishoitajille, muistisairaiden parissa töitä tekeville sekä niille, jotka haluavat nähdä yhden vaihtoehdon vanhenemisesta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Jean Rochefort, Sandrine Kiberlain, Edith Le Merdy, Laurent Lucas, Anamaria Marinca, Clement Metayer, Coline Beal, Christele Tual, Carine Piazzi, Stepanie Bataille, Audrey Looten

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa