VALIKKO

Flight – Lento

Flight Movie Poster

Flight – Lento-elokuvassa lentokapteeni Whip Whitaker (Denzel Washington) lähtee kostean ja valkojauheisen illan-yön-ja-aamun jälkee lentämään aamuvurooa Orlannosta Atlantaan. Kunnon alkoholisin ja nistin tavoin kapteeni salakuljettaa koneen ohjaamoon muutaman drinkin appelsiinimehussa ja suuntaa ilmojen halki vain törmätäkseen koneessa olevaan tekniseen vikaan, mikä pakottaa koneen pakkolaskuun. Selviääkö hän siitä? Siis tuomalla koneen kännissä/aineissa turvallisesti maahan? Vai pääseekö hän livahtamaan kuin koira veräjästä syyttämällä muita? Vai pääseekö hän loppujen lopuksi kuiville? Onko hän kansallissankeri vai syyllinen kuolinuhreihin? Mahdollisuuksia on monia ja elokuva on katsottava loppuun niiden selvittämiseksi, siitäkin huolimatta että loppuratkaisusta huokuu hollywoodimaisuus lähes joka sekunnista.

Matkalla lopputulosten selvittelyyn Whipiä auttavat lentoyhtiön lakimies Hugh Lang (Don Cheadle), narkoottisiin aineisiin mieltynyt tyttöystävä Nicole (Kelly Reilly) ja miehen paras ystävä, hänen diilerinsä Harling Mays (John Goodman). Kaikilla heistä on oma lusikkansa sopassa, jonka maun Whip loppupeleissä päättää. Tällä päätöksellä on sitten ne myös kuuluisat kauaskantoiset seurauksensa.

john-goodman-flight

Elokuva esittää draama kaaren lisäksi eettistä pohdintaa. Lopputuloksen ollessa mitä on, olisitko halunnut istua tuossa koneessa? Ehkäpä kapteeni ei ollut täysin selvin päin ryhtyessään hurjaan pelastustemppuunsa, mutta pakkolasku onnistui olosuhteisiin nähden yllättävän hyvin. Olisiko sama tyyli tullut hänen mieleensä selvinpäin? Se ei selviä koskaan.

film-review-flight.jpeg4-1280x960

Mr. Denzel Washington jaksaa aina yllättää roolivalinnoillaan. Tähän mennessä pitäisi olla jo oppinut, että mieheltä voi odottaa melkein mitä vain, mitä ei tarinan alkumetreiltä heti oivalla (mm. Malxom X, Training Day, Safe House, Unstoppable). En uskalla edes ajatella mitä listalta löytyy seuraavasti, mutta varmaa on se, että se tarjoaa kunnon tarinan ja esittelee jälleen kerran päähenkilön, jolla on inhimillisiä vikoja. Esitys kapteeni Whitakerin nahan alla on todella uskottava ja ei ole mikään ihme, että myös Mr. Washington on liittynyt tämän vuoden parhaan miespääosanehdokkaiden joukkoon tulevissa Oscar-mittelöissä. Ja ne, jotka pohtivat mistä Nicole (Kelly Reilly) oli niin tutun oloinen, kehoitan suuntaamaan katseensa Sherlock Holmesin uskollisen ystävän tohtori Watsonin morsiammen Mary Morstainin suuntaan. Nyt asiaa ei tarvitse leffasalissa pohtia.

FLIGHT

Ohjaaja Mr. Robert Zemeckisin nimen pitäisi tuoda hymynkareen kaikkien erikoistehosteita rakastavien huulille. Herjanomaisesti on joskus sanottu, että miehen elokuvissa, muun muassa Back to the Future (1985, 1989, 1990), Forest Gump (1994), Contact (1997), Cast Away (2000), Polar Express (2004) ja Christmas Carol (2009) on enemmän erikoistehosteita kuin itse varsinaista tarinaa. Ehkä tämä jossakin määrin pitää paikkansa, mutta jonkun piitää myös ottaa se aloitteentekijän rooli, joka niitä erikoistehosteita siellä valkokankaalle vaativalle yleisölle esittelee. Itse rohkenen tästä olla eri mieltä, sillä mielestäni Mr. Zemecksisin elokuvissa on myös se tarina ja se löytyy myös tästä draaman kaaren rakentamisen apuna. Mutta onhan se myös todella ihanaa, että ohjaaja on palannut Flight -elokuvan myötä elävien näyttelijöiden pariin tietokoneen edestä. Miehen edellisestä live-elokuvasta, Cast Aways:stä, onkin jo kulunut muutama vuosi Ja nyt Flight piilevänä trillerinä osoittaa, että miehen ohjaustaidot eivät ole kadonneet minnekään. Ja ennen kaikkea Mr. Zemeckis näyttää lentokohtauksen myötä, että mihin niitä erikoistehosteita oikeasti kannattaa käyttää – uskottavalla tavalla.

flight-movie-1112-de

Flight rainan sanotaan saaneen innotuksensa tai ainakin osan taiteellista sekä ennen kaikkea ilmoja halkaisevasta ilmaisuvapaudestaan vuoden 2000 Alaskan Airlinesin koneen tapaturmasta. Siinä koneen pakkolasku aiheutti sama tekninen vika ja myös tuolloin pilotti yritti välttää tulevaa katastrofia lentämällä ylösalaisin. Alaskan lentoyhtiöön koneen pakkolaskusta ei kuitenkaan, ikävä kyllä, jäänyt kukaan henkiin. Lentotyyli muistuttaa myös Mr. Robert Pichén tyyliä, hänen laskeutuessaan ilman polttoaineitta Azoreille. Kanadalainen Airbus A330 oli matkalla Torontosta Lissaboniin, kun sen polttoaine loppui keskellä Atlantia. Pilitti Piché liutti koneensa ilman polttoainetta, hidastellen sitä tekemällä 360 asteen pyörrähdyksiä ilmassa, Azorien lentokentälle. Pakkolaskun ainoa menestys oli 8 räjähtänyttä rengasta. Matkustajat ja koneen henkilökunta selvisivät pakkolaskusta hengissä. Tapaturmasta syytettiin Picheä, koska hän ei ollut käynyt läpi tarkistuslistaa, mutta toisaalta hän ei myöskään mennyt paniikkiin keskellä avomerta vaan sai tuotua koneen turvallisesti maanpinnalle. Tämäkin tarina olisi varmasti oman elokuvansa arvoinen.

Film Review Flight

Ehkä otin, ehkä enwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Flight on paluu perinteisen elokuvan pariin, missä on yllättävän jännittävä ja monitasoinen juoni hollywood-leimasta huolimatta. Flight-elokuvaa ei voi suoraan luokitella draamaksi, trilleriksi eikä todellakaan miksikään hyvän olon leffaksi. Silti se on noita kaikkia yhtäaikaa. Se vetoaa oikeisiin aikuisiin, joille kaikkea ei tarvitse suoraan alleviivata, vaan jotka ymmärtävät itsekin, että elämä ei aina ole helppoa. Teemansa, alkoholismin, puolesta siitä kertovaa elokuvaa ei ole aikoihin näkynyt valkokankaalla. Mutta tämän draaman lisäksi Fligh tarjoaa oivallisen mahdollisuuden kurkistaa vielä syvemmälle ihmisen sieuun, missä punnitaan totuudenpuhumisen merkitystä. Se on yhden miehen matka sieluunsa ja takaisin, jolloin satummainen onni lento-onnettomuuden estämisessä jää reippaasti taka-alalle. ELokuva arvioinnin näkökulmasta on todetta, että Flight kantaa mukanaan lähes yllätykselliseen loppuunsa asti. Elokuva on riittävän viihdyttävä ja vastuuta tarjoava. Tästä huolimatta jäin odottamaan sitä lopullisen vaikutuksen tekemistä, mitä en ikävä kyllä saanut. Suosittelen leffaa kaikille, jotka haluavat nähdä valkokankaalla viihdyttävää, hyvää näyttelijätyötä ja yhden miehen pohdintaa siitä, mikä on oikein..
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Alkoholismista valkokankaalla viehtyneet ihmiset voivat suunnata paikalliseen video (dvd) vuokraamoon etsimään seuraavia leffoja:

– Arthur (1981, uusinta 2001)

– When a Man Loves a Woman (1994)

– 28 Days (2000)

– Walk the Line (2005)

– Rachel Getting Married (2008)

Crazy Heart (2009)

– Country Strong (2010)

628x471

 

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa