Lähestyvään vuodenvaihteeseen liittyy usein monia eri elokuva-alan kisoja ja palkintoja, joissa palkitaan raskaasta työstä ja hyvästä ilmaisusta eri elokuva-alan ammattilaisia. Kiihdytysajot kohti maaliskuuta ja siellä olevia Oscar-mittelöitä voidaan omalla tavallaan katsoa alkavan Independent’s Spirit Award -palkintojen ehdokkaiden nimeämisestä. Spirit Awardia on yleensä pidetty hyvänä ennustajana tuleviin Oscar-kisoihin. Mutta mikään ei tietenkään ole niin varmaa kuin tuomariston epävarmuus. Tarkastellessa viimeisten kolmen vuoden ajalta Independent’s Spirit Awardin ja Oscar-pystien voittajia on kuitenkin havaittavissa jotakin yhdenmukaisuutta, tai sitten ei. Voittajan veikkaamiseen pitääkin suhtautua siihen kuuluvalla varovaisuudella ja hyvällä huumorilla. Mutta jokainen saa vetää johtopäätöksensä seuraavasta.
Vuonna 2010 parhaan elokuvan Spirit Awardin sai Black Swan -elokuva. Raina ei kuitenkaan vakuuttanut tuolloin Oscar-raatia, vaan pystin vuoden kisoista vei kotiinsa The King’s Speech -elokuva. Vuonna 2011 tilanne oli täysin toinen. Parhaan elokuvan Indie- ja Oscarpalkinnot vei kotiinsa mustavalkoinen mykkäelokuva The Artist. Vuoden 2012 voitto ei myöskään taannut menestystä Oscar-kisoissa. Parhaan Indie-elokuvan palkinnon voitti Silver Linings Playbook -elokuva. Elokuva hävisi Oscar-mittelöissä Argolle. Eli tämän logiikan mukaan Independent’s Spirit Awardin voittavan elokuvan tulisi myös voittaa parhaan elokuvan pysti seuraavissa Oscareissa. Olkoon (arpa)onni myötä jollekin seuraavista ehdokkaista: 12 Years a Slave, All Is Lost, Frances Ha, Inside Llewyn Davis ja Nebraska. Parhaan Indie-elokuvan ja Oscar-elokuvan voittamisessa on tavoitetta itse kullekin rainalla. Tämä tuplavoitto on saavutettu vain kaksi kertaa aiemmin. Ensimmäisen kerran vuonna 1986, jolloin Platoon voitti tuplapalkinnot ja vuonna 2011, jolloin The Artists suoritti saman. Haasteita siis pitää olla. Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä muistaa, että tämän Indie-ehdokaslistan ulkopuolella on vielä hurrrrrjaaaannn paljon hyviä elokuvia, joilla on mahdollisuus osallistua Oscar-mittelöihin. Näitä ovat muun muassa American Hustle, August: Osage County, Captain Phillips, Gravity, Lee Daniels’ The Butler, Mandela: Long Walk to Freedom, Philomena, Prisoners, Rush, The Secret Life of Walter Mitty ja The Wolf of Wall Street.
Vanha fraasi pitää myös tässä kohtaa paikkansa, eli hyvä elokuva vaatii taitavan ohjaajan. Vuonna 2010 parhaan Indie-elokuvan ohjaajan patsaan saanut Mr. Darren Aronofsky (Black Swan) koitti laittaa kampoihin myös Oscar-mittelössä, mutta joutui häviämään Mr. Tom Hooperille (The King’s Speech). Vuonna 2011 The Artist toisti parhaan elokuvan onnen myös ohjaajan kohdalla. Elokuva voitti niin parhaan ohjaajan Indie-palkinnon kuin Oscar-pystinkin samasta kategoriasta. Vuonna 2012 palkinnot jakautuivat taas eri henkilöille. Parhaan ohjaajan Indie-palkinnon vei kotiinsa Mr. David O. Russell (Silver Linings Playbook) ja vastaavan Oscar-palkinnon korjasi mukaansa Mr. Ang Lee (Life of Pi). Parittomien vuosien logiikan mukaan parhaan indie-elokuvan ohjannut voittaisi myös tulevat Oscar-mittelöt. Indiepalkinnosta kisaavat seuraavat herrat: Steve McQueen (12 Years a Slave), J.C. Chandor (All Is Lost), Alexander Payne (Nebraska), Jeff Nichols (Mud) ja Shane Carruth (Upstream Color).
Parhaan miespääosan näyttelijän kohdalla tilanne on hyvin samanlainen kuin parhaan elokuvan tai ohjaajan kohdalla. Vuonna 2010 Indie-raadin parhaasta miespääosasta vastasi Mr. James Franco (127 Hours). Mr. Franco pääsi toki kisaamaan saman vuoden Oscareihin, mutta voiton vei Mr. Colin Firth (The Kings’s Speech). Vuonna 2011 Mr. Jean Dujardin (The Artist) puolestaan korjasi potin kotiinsa molemmista kisoista voittaen sekä parhaan miespääosan Indie- ja Oscar-palkinnon. Parillisten vuosien vainon tavoin tavoin vuonna 2012 Indie-palkinnon voitti Mr. John Hawkes (The Session), mutta ei päässyt Oscar-ehdokkuus listalle. Oscarin voitti vuonna 2012 Mr. Daniel Day-Lewis (Lincoln). Joten jos parittomiin vuosiin on uskomista, niin onni voisi jatkua parhaan elokuvan ja ohjaajan tavoin myös miespääosan kohdalla, jolloin voittaja molempiin kisoihin voi olla joku seuraavista herroista: Bruce Dern (Nebraska), Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave), Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis), Robert Redford (All Is Lost), Matthew McConaughey (Dallas Byers Club) tai Michael B. Jordan (Fruitvale Station).
Edellisten kategorioiden tavoin myös miesivuosapalkintojen kohdalla vaikuttaa olevan parillisella ja parittomalla vuodella merkitystä. Vuonna 2010 Indie-palkinnon voitti Mr. John Hawkes (Winter’s Bone) päästen myös mukaan Oscar-mittelöön. Oscar-palkinto kuitenkin meni Mr.Christian Balelle (The Fighter). Vuonna 2011 puolestaan Mr. Christopher Plummer (Beginners) voitti sekä parhaan miessivuosan palkinnot Indie- ja Oscar-kisoissa. Vuonna 2012 puolestaan Indie-palkinto annettiin Mr. Matthew McConaughey (Magic Mike), kun taas kun taas Oscareissa pysti annettiin Mr. Christopher Waltzille (Django Unchained). Mikäli sama logiikka pitää yhä paikkansa niin miespääosan kuin miessivuosan esittäjien suhteen tuleva vuoden tuplavoittaja on joku seuraavista: Michael Fassbender (12 Years a Slave), Will Forte (Nebraska), Jared Leto (Dallas Buyers Club), Keith Stanfield (Short Term 12) tai James Gandolfi (Enough Said). Ilmassa on kuitenkin nyt haastetta, sillä kuolleiden kanssa on vaikea kilpailla. Mr. Gandolfi on ehdokkaana, joten nähtäväksi jää voittaako hän Indie-palkinnon kuolemansa jälkeen. Samassa asiassa on onnistunut vain kaksi näyttelijää ennen häntä ja nekin Oscar-mittelöissä. Mr. Peter Finch elokuvasta Network (1976) ja Mr. Heath Ledger elokuvasta The Dark Knight (2008).
Naisten palkintojen jakautuminen on paljon tuulisempaa kuin miesten. Tämä koskee erityisesti naissivuosanäyttelijättäriä. Vuonna 2010 parhaan Indie-palkinnon parhaasta naispääosasta sai Ms. Natalia Portman (Black Swan). Ms. Portman voitti myös parhaan naispääosan Oscar-palkinnon. Vuonna 2011 paras Indie-naispääosa annettiin Ms. Michelle Williamsille (My Week with Marilyn), joka ei taas menestynyt Oscareissa vaikka pääsikin mukaan ehdokas-listalle. Parhaan naispääosan Oscar-palkinnon voitti Ms. Meryl Streep (Iron Lady). Ja vuonna 2012 Indie- ja Oscar-palkinnot vei Ms. Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook). Siinä missä miehiä vaikuttavat suosivan parittomat vuodet, naisille parilliset ovat onnekkaampia naispääosan tuplapystien saamisen suhteen. Tämän logiikan mukaan tulevissa kisoissa ei nähdä tuplavoittajaa. Ehdokkaita Independent’s Spirit Awardin saajaksi parhaan naispääosan kohdalla ovat: Cate Blanchett (Blue Jasmine), Julie Delpy (Before Midnight), Gaby Hoffman (Crystal Fairy), Brie Larson (Short Term 12) ja Shailene Woodley (The Spectacular Now).
Naissivuosan trendin mukaan kelläkään Indie-palkinnon voittajalla ei ole mahdollisuuksia voittaa naissivuosa Oscaria. Vuonna 2010 parhaan naissivuosa Indie-palkinnon sai Ms. Dale Dickey (Winter’s Bone), joka ei kuitenkaan päässyt Oscar-ehdokkuuslistalle. Parhaan naissivuosa-Oscarin voitti Ms. Melissa Leo (The Fighter). Vuonna 2011 paras Indie naissivuosapalkinto meni Ms. Shailene Woodleylle (The Descendants),Oscareissa sivuosan suorituksesta palkittiin vuorostaan Ms. Octavia Spencer (The Help). Ja vuonna 2012 parhaan naissivuosa Indie-palkinnon sai Ms. Helen Hunt (The Session), joka kyllä pääsi mukaan Oscar-mittelöön, mutta hävisi tuolloin Ms. Anne Hathawaylle (Les Miserables). Naisivuosien kohdalla ei ole näin ollen havaittavissa mitään logiikkaa paitsi tuplavoiton puutetta. Joten jos joku seuraavista daameista yltää Oscar-voittoon naissivuosan kohdalla, sitä voi pitää ansiokkaana toimintana. Ehdokkaita ovat: Melonie Diaz (Fruitvale Station), Sally Hawkins (Blue Jasmine), Lupita Nyong’o (12 Years a Slave), Yolondo Ross (Go For Sisters) ja June Squibb (Nebraska).
Vieraskielisiä / ulkomaalaisia elokuvia hollywoodlandian näkökulmasta en tässä edes käsittele, koska Independent’s Spirit Awards tuomaristolla on sitä kohtaan erilainen näkökanta kuin Oscareilla. Lisäksi tunnustaudun niin pinnalliseksi, että mielenkiintoni riittää vain näyttelijöiden, ohjaajien ja itse elokuvien seuraamiseen. Tiedän toki, että tuotoksen saamiseksi valkokankaalle tarvitaan monta muutakin taitavaa ammattilaista, mutta ne eivät juurikaan vaikuta elokuvavalintoihini. Sen sjaan tyydyn totetamaan, että Independent’s Spirit Awards palkinnot jaetaan lauantaina 1.3.2014, joten siihen asti voi jokainen rauhassa miettiä omaa suosikkiaan. Itse olen tyytyväinen, että minun ei tarvitse moiseen osallistua, vaan saan pelkästään keskittyä nauttimaan elokuvista ja niiden kommentoinnista.
Näissä merkeissä toivotan jokaisella hyvää joulukuuta ja antoisia elokuvakokemuksia 🙂 🙂
Osastot: Elokuvia ja elämää