VALIKKO

Fast & Furious 7 – Lujaa ja raivokkaasti / Hurjapäät 7

Kaksi viimeistä Fast & Furious elokuvaa (2012, 2013) nostivat nämä ammattilaiset autovarkaat ja maantiekisaajat omaan arvoonsa uudestaan. Edessä oli luonnollisesti sarjan jatkaminen ja sen kehittäjä Mr. Vin Diesel olikin suunnitellut sille ainakin vielä viisi lisäosaa. Elämä kuitenkin puuttui peliin julmalla tavalla ja toista pääosaa näyttelevä Mr. Paul Walker kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 2013. Tämä johti spekulointeihin sarjan jatkamisesta ja työn alla olleen elokuvan kohtalosta. Uusin Fast & Furious on nyt kuitenkin täällä ja katsoja saakoon päättää mitä pitää Brian O’Connerin (Paul Walker) kohtalosta siinä.

Fast & Furious 7 jatkaa edellisen elokuvan tarinaa. Siinä ryhmä on palannut kotiinsa Yhdysvaltoihin, mutta kohtaa uuden uhan edesmenneen Owen Shaw isoveljen Deckard Shaw (Jason Statham) kautta. Isoveli pyrkii tasoittamaan tilit veljensä tilasta yrittämällä päästää kuskeista yksitellen ilmoja pihalle. Dominic Torretto (Vin Diesel) joutuu tekemään pakon edessä sopimuksen Frank Pettyn (Kurt Russell) kanssa, joka ´palkkaa´Dominicin ystävineen vapauttamaan kidnapatun hakkerin Ramseyn (Nathalie Emmanuel) Mose Jakanden (Djimon Hounsou) käsistä. Vastineeksi tästä Dom ystävineen saa pääsyn God’s Eye järjestelmään, joka löytää Shawn olipa hän missä tahanssa. Edessä onkin luottokuskien Brian O’Connorin (Paul Walker), Roman Pearcen (Tyrese Gibson), Tej Parkerin (Chris Bridges) ja Letty Ortizin (Michelle Rodriguez) kokoontumisajot, joissa kaasupoljinta tai autoja ei säästellä.

Ohjauksesta on tällä kertaa huolehtinut Mr. James Wan, joka on tullut tutummaksi kauhufilmien Saw-ohjauksista. Ja onneksi miehen kauhuelokuvataustasta huolimatta leffa oli tosi hauska ja mukaansa tempaava. Perinteisiä on-linereitä riittää vaikka muille jakaa ja yli 230 autoa päätyi romuttamolle elokuvan aikana. Ohjaajan on täytynyt olla mielissään tai haasteellisessa elementissään myös hurjapäiden keskellä, sillä vain noin 10 prosenttia elokuvan toimintakohtauksista oli kuvattu CGI:n avulla. Ja hyvä niin, autenttisuus näkyy ja tuntuu. Ja niin sen tuleekin myös tehdä.

Fast & Furious -elokuvat eivät ole olleet koskaan pelkästään esityksiä autoista, vaan jos tarinoita katsoo taaksepäin, niin niissä jopa tapahtuu henkilöhahmojen syventymistä. Ja nyt kaikki nauravat nakit siellä tekstin toisella puolella saavat lopettaa, sillä ellei sitten kyse ole henkilöhahmojen syventämisestä, niin sitten ainakin perheen merkityksen korostamisesta. Rakkaus autoja kohtaan on toki varmaan koodattu jokaisen Fast & Furiuous sanan DNA:n asti, mutta se ei estä muun tarinan syntymistä.

Perheen merkityksen korostumisen lisäksi filmeissä ovat kyllä myös korostuneet miesten mieliautot. Mr. Walker ajoi lähinnä aina Nissanilla, kun taas Mr. Diesel puolestaan päästeli pahimpia kaasuja pihalle yleensä jonkin periamerikkalaisen muskeliauton ratin takana. Mikä tarinassa sitten oikein uppoaa – rehellisesti. Luullakseni se, että maasta, rodusta ja niin edelleen huolimatta nopeat autot, vähäpukeiset naiset ja testosteronia täynnä olevat miehet ovat kiinnostavia kaikilla mantereilla. Se voisi määritellä Fast & Furious leffat niin sanotuiksi B-luokan elokuviksi, mutta jos ne ovat näin viihdyttäviä, niin katson niitä lisää erittäin mielelläni.

Peheen puolestawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Fast & Furious 7 on monella tapaa hyvä esimerkki perheen puolesta toimimisesta. Läheisiä ystäviä ei ole liikaa ja uskollisia / luotettavia sellaisia vielä vähemmän. Sarjan elokuvissa autot ovat olleet aina pääosassa eikä se ole paljon nyt muuttunutkaan. Toki leffa oli selvästi sentimentaalisempi Mr. Walkerin kuoleman vuoksi. Tämä tulee hyvin esille henkilöhahmojen syventämiseen käytetyn ajan kautta. Mutta onneksi valkokankaalla nähdään myös siitä perinteistä tappelua ja autolla kaahaamista. Nyt sarjan elokuvissa on auton kanssa tehty lähes kaikki muu paitsi noustu meren pinnan alta maalle. Mutta eiköhän sekin ole jossakin osassa vielä mahdollista. Suosittelen elokuvaa kaikille Fast & Furious -elokuvien ystäville. Tämä leffa ei petä odotuksia, vaan jättää pikemminkin pohtimaan sitä, että mitä kaikkea sitä vielä voi olla jäljellä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa