VALIKKO

Fantastic Mr Fox – Suurenmoinen Kettu / Kekseliäs Herra Kettu

Kekseliäs Kettu on vuonna 2009 markkinoille tullut animaatioelokuva, joka kertoo ketuista ja muista metsän eläimistä. Se perustuu Roald Dahlin vuonna 1970 julkaistuun kirjaan ”Fantastic Mr Fox”. Eikä ole ensimmäinen (ja tuskin viimeinen) kirjailijan teos, joka on päässyt valkokankaalle. Mr. Dahlin faneille kelloja pitäisi soittaa myös sellaiset elokuvat / kirjat kuin Jali ja suklaatehdas, Matilda sekä Jaakko ja jättipersikka. Itse toivoisin vielä näkeväni valkokankaalla sellaisia suosikkejani kuin Suunnattoman suuri krokotiili ja Tynkätyiset.

Kekseliäs Kettu, alias Fantastic Mr Fox (George Clooney) on kettuperheen pää, joka on aikoinaan varastanut ruokansa suoraan naapurissa olevien maanviljelijöiden Boggis (Robin Hurlstone), Bean (Micheal Gambon) ja Bunce (Hugo Guinness) farmeilta. Hänen piti kuitenkin rauhoittaa toimintaansa vaimonsa Mrs. Felicity Foxin (Meryl Streep) pyynnöstä ja hankkia kunniallinen ammatti perheen elannon turvaamiseksi. Aikaa kuluu, tilanne muuttuu maanviljelijöiden suuttuessa ruuan varasteluun ja edessä on lopulta yhteenotto maanviljelijöiden ja metsän eläinten kesken. Elokuvassa on monta kotisohvapsykologista sanomaa, kuten kunnon sadussa (tarinassa) kuuluukin olla, mutta se ei siitä huolimatta ole liian alleviivaava vaan jättää tilaa oivalluksille katsojan päässä tapahtuvaksi. Kiitos ja kumarrus siitä.

Boggis and Bunce and Bean
One fat, one short, one lean
These horrible crooks
So different in looks
Were nonetheless equally mean

Elokuvasta tekee mielenkiintoisen animaatioiden joukossa sen luonne. Näin nykyaikana on luotu jotain näin vanhanaikaista: stop-motion-animaatio. Liikkeet valkokankaalle eivät ole sujuvia tietokonepiirrosten tapaan, vaan muistuttaa enemmän kaukaisesta lapsuudesta ja silloin televisiosta tulleista sarjoista. Klassikko tavat kunniaan!! Retro takaisin!! Voitaisiin tämän jälkeen vaatia elokuvasaleissa ja mielipiteeseeni varmaankin yhtyivät kaikki muut aikuiset, jotka olivat kanssani elokuvaa katsomassa.

http://www.youtube.com/watch?v=n2igjYFojUo

Tekniset maisematwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kaiken kauniin syksyn kuvailun ja rouva Foxin suorittamien maalaismaisemien lisäksi, elokuva Fantastic Mr Fox todellakin ansaitsee maisemapojoja animaatio toteutuksesta missä hahmoihin on oikeasti liimailtu niille sopivaa karvapeitettä ja vaatteista kangaspalasista. Lähin mieleentuleva tyyli on Wallace & Gormit: kanin kosto. Tämä voi luonnollisesti jakaa katsojien mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Mutta kun leikkaa-liimaa-tyyliin tottui, hyvinkin nopeasti, niin elokuva vei mukanaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Elokuvassa merkittäviin rooleihin ja saavutuksiin nousevat myös Ash Fox, kettuperheen poika (Jason Schwartzman), myyrä Clive Badger (Bill Murray), rotta Rat (Willem Dafoe) ja Foxin perheen serkkupoika Kristofferson Silverfox  (Eric Chase Anderson) vain muutamia mainitakseni.

Fantastic Mr Foxin ohjaaja Wes Anderson (olen aina sitten miettinyt, miten näyttelijöitä ohjataan rooleihinsa äänitysstudioissa….) on tehnyt hyvää työtä äänensä hahmoille antaneiden näyttelijöiden kanssa. Ehkä ohjaustilannetta on auttanut se, että äänitykset on – kuulemma – tehty aidoissa paikoissa: ulkona, kellarissa, ullakolla ja niin edelleen. Vastaavasti ohjaajalla oli pyrkimyksenä käyttää autenttisia ääniä erikoistehosteiden sijasta – tämän kaiken pitäisi lisätä elokuva nautintoa omalla tavallaan. Ja ainakin omasta mielestäni se ei tehnyt elokuvasta liian kotikutoisen oloista, vaan pikemminkin laajensi sen mahdollisuuksia steriilien tietokoneiden ulkopuolelle.

Erikoinen piirrettywww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
mutta se ei tee siitä huonoa, pikemminkin päinvastoin. Se mitä aikuiset ja muut riittävän kielitaitoiset voivat sitten saada elokuvasta, ei ole vain paluu retrokauteen, vaan ehkä enemmänkin perhearvojen ja oman itsensä sellaisena kelpaamisen korostuminen tarinan etenemisen lomassa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Loppukaneettina mainitsen, että elokuva Fantastic Mr Fox, Kekseliäs Kettu, voitti ensimmäisen palkinnon Annecyn animaatioelokuva festivaaleilla. Niille, joille Ranskan Annecyn animaatiofestarit ovat hieman tuntemattomampia, mainittakoon, että se on ”THE” animaatio festivaali, jota arvostetaan ympäri maailmaa tässä sarjassa. Pääpalkinnon lisäksi elokuva pokkasi myös yleisön suosikkipalkinnon. Ja näin elokuvan jälkeen ymmärrän sen vallan hyvin.

Toisena kaneettina mainitsen sen, että elokuva pyörii tällä hetkellä Tampereella Niagarassa. Ja ei ikävä kyllä (tai onneksi) ole tekstitetty tai puhuttu suomeksi. Joten vaikka sen ikäraja on huimat K7, niin tämä varmasti sitoo vanhempien kukkaron nyörejä yhteen jälkikasvun leffaan viemiseksi. Se on todella sääli, sillä elokuva on oikeasti aika hauska ja sen dialogi on hyvinkin nokkelaa, kuten seuraavasta rotan rouva Foxille suuntaamasta kehusta voi päätellä: ”You’re still as fine-looking as a creme brulee.

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa