VALIKKO

Fantastic Four – Fantastinen neljä

Supersankarielokuva Fantastic Four / Fant4stic perustuu Marvel Comicsin samannimiseen sarjakuvaan. Valkokankaalle fanipohjaa fantastinen nelikko on kalastellut vuodesta 2005 lähtien, jolloin ilmestyi Fantastic Four (2005) ensimmäisen kerran. Sen juoni oli nyt nähdyn uusioyrityksen kaltainen. Tämä sai jatkoa elokuvasta Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007). Elokuva ei saavuttanut haluttua kassamenestystä, joten nelikon toiminta laitettiin toistaiseksi jäihin. Ja nyt yritetään sitten uudestaan nelikon toiminnan käynnistämistä. Yritys vain olisi saanut olla parempi. Tämä kyllä taitaa onnistua vain unissani siitä huolimatta, että jatko-osa on luvattu ilmestyvän vuonna 2017. Ehkäpä nelikon olisi paras pysyä sarjakuvalehtien sivuilla. Siellä ne ovat tehneet vakuuttavaa jälkeä vuodesta 1961 lähtien, kun kaksikko Ms. Stan Lee ja Mr. Jack Kirby puhalsivat heihin henkeä.

Reed Richards ja Ben Grimm ovat alakoulusta asti rakentaneet yhdessä ulottuvuuksia ylittävää konetta, joka koulu-uran loppupuolella kiinnittää professori Franklin Stormin ja hänen tyttärensä Suen mielenkiinnon. Reed ja Ben onnistuvat lähettämään ja palauttamaan tavaraa toisesta ulottuvuudesta. Edessä onkin Stormin tutkimusryhmään siirtyminen ja sitä kautta uusien tuttavuuksien kuten Stormin pojan Johnnyn ja asiaa aiemminkin tutkineen Victorin tapaaminen. Yhdessä porukka onnistuu kokeissaan ja innoituksen huumassa Reed, Ben, Johnny ja Victor päättävät tehdä ensivierailun planeetta Nollalla. Jotain menee kuitenkin pieleen ja maahan palautuu vain kolme uhkarohkeaa tutkimusmatkailijaa Reed, Ben ja Johnny uusissa muodoissaan, joista erityisesti Tohtori Allen ja armeija ovat kiinnostuneet. Yksi asia johtaa toiseen ja pian Fantastinen nelikko huomaa olevansa maailmanpelastus puuhissa.

Mitä ihmettä oikein tapahtui?!?! Ohjaaja Mr. Josh Trank teki minuun lähtemättömän vaikutuksen vuoden 2012 elokuvallaan Chronicle ja samanlaista wauuuu –efektiä odottelin luonnollisesti myös tältä uudelleen käynnistämisyritykseltä. Mutta kun ei, niin ei. Valkokankaalla tyydytään pällistelemään, esittelemään minimaalisesti omia taitojaan, pällistelemään hieman lisää ja sitten pohtimaan, että miten tästä oikein saisi vauhdikkaan elokuvan aikaiseksi.

Näyttelijätyö ei ole paljon tätä parempaa. Jo pelkästä julisteesta voi päätellä, että näyttelijät yrittävät olla koviksen ja coolin oloisia. Ja siihen se näytteleminen sitten loppuukin. Paljon lienee kertoo myös se, että parhaimman suorituksen mielestäni tekee Mr. Jamie Bell Ben Grimmin alis kivilaattojen peittämän ”Thing” –kivikasan roolissa. Mr. Miles Teller (Reed Richards / Mr. Fantastic) teki minuun lähtemättömän vaikutuksen jo elokuvassa Rabbit Hole (2010), nauratti Footloose (2011) rainassa ja räjäytti pakan omistautumisellaan elokuvassa Whiplash (2014). Mutta mitä ihmettä tapahtui Reed Richardin kohdalla. Alku oli lupaava, mutta elokuvan loppu kyllä meni pelkäksi pällistelyksi. Ja se tarkoittaa, että Mr. Tellerin tulkinta oli suhteellisen kaukana siitä ajatuksesta, mikä hänellä oli roolista. Mr. Michael B. Jordan (Johnny Storm / Human Torch) ei ollut paljon Mr. Telleriä parempi tai huonompi. Kollegansa tavoin hän seisoo suolamuikkuna paikoillaan tai yrittää näyttää coolilta lennellessään paikasta toiseen. Mr. Tellerin tavoin Mr. Jordanin tönkköisyys ihmetyttä, sillä hemmo hallitsee kuitenkin näyttelemisen, mikä tuli jo todistettua elokuvissa Chronicle (2012), Fruitvale Station (2013) ja That Akward Moment (2014). Suolamuikun mallia jatkoi myös Ms. Kate Mara (Sue Storm / Invisible Woman). Mutta onneksi leffa antoi jotain näyttelemisen makua muiden pääosassa pyörineiden hemmojen osalta.

Nyt voi kuitenkin hyvällä omalla tunnolla pohtia sitä, että olisiko elokuva ollut vakuuttavampi, jos Mr. Reedin nahkoihin olisi valittu joku muu. Esimerkiksi Anton Yelchin, Richard Madden tai Jack O’Connell. Tai jos Sue Storm olisi ollutkin Saoirse Ronan, Rooney Mara tai Emmy Rossum. Jossittelu ei kuitenkaan koskaan vie mihinkään, joten tähän on nyt vain tyytyminen.

Onneksi, onneksi, onneksi elokuvassa oli kuitenkin mukana herrat Jamie Bell (Ben Grimm / Thing) ja Toby Kebbell (Victor von Doom / Doctor Doom). Se lienee todellakin kertoo paljon elokuvan näyttelijätasosta, kun pidän kivikasan tulkintaa onnistuneena. Tai sitten vaan täytyy myös tunnustaa fanittavalla ihan satasella Mr. Bellin suorituksia aina elokuvasta Billy Elliot lähtien. Tosin mukaan mahtuu muutakin, eikä Mr. Bell ole vielä pettänyt odotuksia, vaikka miehen elokuvalliseen CV:n mahtuu monenlaista rainaa (mm. Hallam Foe, Jane Eyre, Man on a Ledge, Filth ja Nymphimaniac). Mr. Bellin tavoin onnistuneena suorituksena pidän Mr. Toby Kebbelin (Victor von Doom) synkkää suoritusta ja halua olla maailmankaikkeuden ainoa ihminen (??). Ja tähän rooliin on vaikea kuvitella muita näyttelijöitä, vaikka ehdokkaina olivat muun muassa Sam Riley, Eddie Redmayne ja Domhnall Gleeson. Kaiken kaikkiaan voi todeta, että elokuva heittää ronskilla kädellä hukkaan lahjakkaiden ihmisten näyttelemisen taitoja. On vaikea ymmärtää miten se on voinut tapahtua. Eikö ohjaaja antanut näyttelijöiden antaa parastaan? Oliko elokuvan juoni todellakin (oli se) niin keppoinen, että sitä ei saatu pelastettua millään? Vai missä mentiin pieleen?

Fantastinen floppiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elokuvalle on varmasti asetettu fantastiset odotukset, mutta ne jäävät kyllä toteutumatta. Juoni jää loppujen lopuksi ohueksi kuin pannukakku, näyttelijäsuoritukset hyvin kepeiksi ja leffa porskuttaa eteenpäin lähinnä erikoistehosteiden voimin. Ne eivät ikävä kyllä kanna elokuvaa kovin pitkälle. Itseäni harmittaa erityisesti hyvien näyttelijöiden hukkaan heittäminen tässä rainassa. Mutta on vaikea sanoa, että mitä erityisesti olisin tehnyt toisin muuta kuin käsikirjoituksen. Poissaolollaan loistavat nyt kaikki se huumori, iloisuus ja jännitys mitä on totuttu liittämään Fantastic Four –nelikkoon. Koko elokuva tuntuu ylipitkältä trailerilta, joka antaa odottaa itse elokuvan alkamista. Positiivista palautetta on annettava kuitenkin siitä, että matkalla planeetta Nollalle elokuva esittää hyvin niitä ajatuksia, mitä insinöörien ja muiden taitavien ihmisten päässä liikkuu. Kuka oikeasti muistaa se, kuka suunnitteli raketin, jolla lennettiin kuuhun? Ja kuka muistaa sen, kuka käveli kuussa ensimmäisenä 1969? Kaikesta huolimatta suosittelen leffaa hyvin kevyeksi kesäkokemukseksi kaikille Marvelin elokuvien ystäville. Ehkäpä se seuraava osa on antoisampi, toivottavasti.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ei sitten olisi pitänyt lähteä himmailemaan ilman lupaa. Tai tylsemmin voisi todeta, että siihen on syynsä miksi  insinöörit rakentavat ja astronautit matkaavat.

Näyttelijät: Miles Teller, Michael B. Jordan, Toby Kebbell, Jamie Bell, Kate Mara, Reg E. Cathey, Tim Blake Nelson

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Sci-fi
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa