VALIKKO

Fading Gigola – Himmenevä gigolo

Kukkakauppias Fioravante (John Turturro) ryhtyy ammattimaiseksi Don Juaniksi auttaakseen hyvää ystäväänsä Murraytä (Woody Allen). Kaikki sujuukin aluksi hyvin taiteilijanimien Virgil ja Bongo alaisuudessa, kumpikin miehistä saa hieman ylimääräistä käteistä ja asiakkaatkaan eivät valita, mitä nyt miesten kotinurkkien über-juutalainen ympäristö tästä hieman ärähtelee. Työt jakaantuvat hyvin Murrayn kaupatessa Fioravantea ja uuden gigolon hoitaessa hommat kotiin. Ongelmia tulee kuitenkin vastaan, kun kuvaan astuu se perinteinen rakastuminen ja vanhat asiakkaat Dr. Parker (Sharon Stone) sekä Selima (Sofia Vergara) eivät leskivaimosta Avigalista (Vanessa Paridis) oikein innostu. Soppaa sekoittaa entisestään hasidijuutalaisen korttelipoliisin roolin omaksunut Dovi (Liev Schreiber), joka haaveilee myös yhteenpääsystä Avigalin kanssa.

Fading Gigolo on sen pääosassa pyörivän Mr.Turturron käsikirjoittama ja ohjaaja. Ja onkin sanottava, että mielestäni mies on onnistunut hyvin. Sen lisäksi voin vain ihastella miten hyvin Mr. Allen antaa mennä toisen ohjaajan alaisuudessa. Sillä yleensä Mr. Allen on vastuussa omasta ohjauksestaan. Mutta vaikka Mr. Allen näytteleekin hyvin ja tekee yhden parhaista rooleistaan valkokankaalla, niin elokuva elää ja hengittää Mr. Turturron mukaan. Fading Gigolo on hauskasti rakennettu, lempeästi etenevä ja sydämellistä sähäkkyyttä täynnä oleva tuotos. Mr. Turtutton valkokankaan valloittaminen on myös sitä luokkaa, että hänen menestyksensä naisten parissa on uskottavaa. Mies ei ole komea, mutta hänessä on sitä jotakin…..

Fading Gigolo on myös saanut arvoisensa musiikin taustalla. Useissa kohtauksissa taustalla rakkauden kiemuraista tietä tasoittaa Mr. Gene Ammonsin jazz-kappaleet. Leffaa voisi kuvailla myös hyvin oloksi hieman savuisessa ja sumuisessa blues-jazz-baarissa, jonka tunnelma vie mukanaan sinne jonnekin. Soundtrack taitaa lähteä mukaani heti, kun sen näen. Leffasalista poistuu jo pelkän musiikin vuoksi erittäin lämpimällä ja hyvällä tuulella. Tuntuu kuin huolet olisivat sulaneet jonnekin savuiseen hämärään.

Haaveita vainwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ootko mun? Fading Gigolo elokuva maistuu ja tuntuu Woody Allenin elokuvalta olematta sitä. Asiaa ei auta Mr. Allenin olemassaolo elokuvassa. Mutta kun pääsee pakollisista juutalaisuutta, neuroottisuutta ja newyorkilaisuutta koskevista satiirista ajatuksista yli voi rauhassa todeta elokuvan olevan suhteellisen nautinnollinen. Leffa jättää niin miehet kuin naisetkin hyvällä tuulelle ja pohtimaan rakkauden tuulen vaikeuta puuskia, hellyyden ja ystävyyden kaipuuta. Tämän ja oman sisäisen olemuksensa löytämisen seuraaminen on hauskaa, koskettavaa ja välillä totaalisen ylitseampuvaa, mutta ehkä juuri tämä sekainen sotku tekee leffasta hyvän. Ohjaaja-käsikirjoittaja-näyttelijä Mr. Turturro olisi kaikesta huolimatta saanut kuitenkin vielä hioa elokuvaansa lisää. Nyt aikuisten tunne-elämän syvyyksiin sukeltaminen jää välillä puolitiehen ja keskittää elokuvaa liikaa woodyallenmaisiin epäolennaisuuksiin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Fading Gigolo on erinomainen lisä muihin valkokankaan Don Juanehin, joiden joukosta jokainen löytää taatusti omat suosikkinsa. Niitä voi bongailla seuraavasta listasta:

  • Midnight Cowboy – Keskiyön Cowboy (1969). Joen (Jon Voight) haaveet gigolon ammatista eivät toteudu ja hän joutuu myymään itseään miehille.

  • American Gigolo (1980). Julian (Richard Gere) tienaa ylimääräistä gigolona ja joutuu syytetyksi murhasta.

  • Cocktail (1988). Brian (Tom Cruise) hioo baarimikon oppejaan Jamaikalla ja osoittaa samalla Don Juanin taitojaan.

  • My Own Private Idaho – Matkalla Idahoon (1991). Mike (River Phoenix) myy itseään rahaa vastaan ja tekee tuttavuutta toisen prostitoidun Scottin (Keanu Rivers) kanssa.

  • Deuce Bigalow – 10 dollarin gigolo (1999). Deuce (Rob Schneider) joutuu ryhtymään gigoloksi korvatakseen aiheuttamansa vahingon. Tarjolla ei ole seksiä, vaan hyvää mieltä.

  • Deuce Bigalow: European Gigolo – Deuce Bigalos: Koko Euroopan Gigolo (2005). Deuce (Rob Schneider) jatkaa maailmanvalloitusta Euroopan naisten piristämiseksi.

  • Spread (2009). Nikki (Ashton Kutcher) etsii elättäjää itselleen.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa