VALIKKO

Exodus: Gods and Kings – Toinen Mooseksen kirja: jumalia ja kuninkaita

2 Mooses 3: 7 – 10 Herra sanoi: ”Minä olen nähnyt kansani ahdingon Egyptissä ja kuullut, miten israelilaiset valittavat sortajiensa kovuutta. Minä tiedän kyllä heidän hätänsä. Olen tullut vapauttamaan heidät egyptiläisten käsistä ja viemään heidät Egyptistä maahan, joka on hyvä ja avara ja tulvii maitoa ja hunajaa, maahan, jossa nyt asuvat kanaanilaiset, heettiläiset, amorilaiset, perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset. Israelilaisten hätähuuto on nyt kantautunut minun korviini, ja olen nähnyt, kuinka kovasti egyptiläiset heitä sortavat. Mene siis, minä lähetän sinut faraon luo. Sinun on vietävä minun kansani, israelilaiset, pois Egyptistä.” Jatkoa voi lukea Raamatusta.

Exodus jatkaa Raamatullisten aiheiden esittely valkokankaalla. Tällä kertaa luvassa on Toisen Mooseksen kirjan tarina kerrotuna Moosen (Christian Bale) avulla, missä hän koittaa panostaa faarao Ramses II:sta (Joel Edgerton) vapauttamaan israelilaiset ikeensä alta.

Ohjaaja Mr. Ridley Scott ei päästä katsojaa helpolla, vaan kaataa valkokankaalta raakaa Vanhan Testamentin tyylistä väkivaltaa katsojan päälle. Ohjaaja ei sinänsä keski polkupyörää uudestaan, vaan pikemminkin tuo siihen lisää pinnoja laajentamalla vitsausten selityskuvaa ja tehden elokuvasta pömpöösin, joka jättää katsojan helposti jalkoihinsa. Katsoja saakin sitten itse selvittää Raamattua kädessään pitäen, että miten paljon ohjaaja on ottanut tässä taiteellisia vapauksia.

Ihmisillä on eri syitä katsoa Exodus: Gods and Kings – elokuva. Minulle se oli erityisesti karvapallokiinnostus, eli nähdä Toisessa Mooseksen kirjassa kuvatut Egyptin vitsaukset valkokankaalla (eikä Christian Balekään nyt huono syy ole  mennä elokuviin). Jumala vitsasi Egyptiä kymmenellä eri onnettomuudella, joiden avulla hän pakotti faaroa Ramses Suuren vapauttamaan israelilaiset ikeen alta. Tunnetusti faaroa taipui vasta kymmenennen vitsauksen kohdalla. Vitsauksia olivat: Niilin veden muuttuminen vereksi, sammakot, sääsket, paarmat, karjarutto, paiseet, raesade, heinäsirkat, pimeys sekä esikoisten äkillinen kuolema. Visuaalisen vitsauskuvauksen lisäksi Exodus oli tässä kohdin mielenkiintoinen elokuva, koska se esitti myös faaraon hovin tiedemiesten selityksiä näille vitsauksille. Suurimman osan tiede varmaankin pystyy selittämään, mutta valikoitu esikoisten kuoleminen onkin jo kinkkisempi juttu.

Visuaalisista efekteistä lumoutuneena tyydyn toteamaan, että parempaankin moosestelua on varmasti nähty. Mr. Bale nimiroolissa ei vakuuta tuskaisena miehenä, jonka harteille Jumala on laittanut suuren tehtävän. Eikä sen puoleen Mr. Edgerton Ramseksenakaan ole riittävän faaraollinen. Kumpikin mies toki vie roolinsa ja tehtävänsä läpi, mutta kosketuspintaa heidän piirteihinsä on vaikea saada. Tehtävä on toki haastava ja sitä ovat yrittäneet monet muutkin jo aiemmin. Yksi varhaisimmista Mooseksista valkokankaalla oli Mr. Cecil B. Millen ohjaamassa mustavalkoisessa mykkäelokuvassa The Ten Commandments (1923) Mr. Theodore Roberts. Ja tämän jälkeen vaikuttaakin siltä, että Moosesta, vapautusta Egyptin ikeen alta sekä kymmentä käskyä on säännöllisesti tuotu katsojien iloksi noin 20 vuoden välein.

Vuoden 1956 elokuvaa The Ten Commandments – Kymmenen käskyä pidetään joidenkin mielestä ainoana ja oikeana Mooses-elokuvana, ohjauspuikoissa pyöri edelleen Mr, Mille ja Mr. Charles Heston vakuutti tuollon kivipaadet käsissään katsojia ja omaa kansaansa valkokankaalla. Elokuva oli aikoinaan aikamoinen kassamenestys ja nykyisen mittapuun mukaan enemmän kuin hyvin menestyneenä. Uskonnollisten elokuvien hittilistalla se piti ykkössijaa aina vuoteen 2004, jolloin The Passion of the Christ (juuri se, rakas siskoni, juuri se) sen ohitti.

Mooseksen ura jatkui muutaman vuoden kuluttua tästä. Televisioelokuvassa Moses the Lawgiver (1974) ihmisiä ojennukseen Jumalan avulla saatteli valkokankaalta Mr. Burt Lancaster. Aikaa kului taas enemmän tai vähemmän raamatulliset parikymmentä vuotta ja Mooses oli valmis palaamaan julkisuuteen televiossa. Nimikkoelokuvassaan Moses häntä esitti vuonna 1995 Mr. Ben Kingsley. Nyt onkin menty sitten ympyrä aika lailla kiinni, sillä Mr. Kinsleyllä oli pieni rooli myös nyt nähdyssä elokuvassa. Tällä kertaa hän oli saanut pitää harteillaan viisaan vanhuksen Nun:n kaapua tovin ajan.

Tästä olikin aika siirtyä sitten animaation puolelle, missä The Prince of Egypt – Egyptin prinssi (1998) valloitti sydämiä. Englanninkielisessä versiossa äänensä Moosekselle antoi Mr. Val Kilmer ja suomeksi dubattuna Mr. Velimatti Ranta. Egyptin prinssi oli aikansa kallein animaatioelokuva ja sen kyllä ymmärtää hyvin, animaatio vakuutti hyvin.  Ja nyt oli taas aikaa kulunut riittävästi Mooseksen edellisestä vierailusta. Mr. Ridley Scottin ohjaamassa elokuvassa suhteellisen inhimillisen Mooseksen meille esitti Mr. Christian Bale. Tämän logiikan mukaan saamme odottaa sitten taas seuraavat 20 vuotta ennenkuin seuraavalle sukupolvelle esitellään uusi Mooses-teemainen elokuva. Sitä odotellessa…..

Hyvästä aiheestawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kehno kuva. Exodus Gods and Kings lupaa paljon, mutta tarjoilee vähän - ainakin vitsausten visualisoinnissa. En ymmärrä, miten elokuvasta on saatu näinkin pitkä näin pienellä sisällöllä. Jotain olisi voinut jättää pois sisällön suuremmin kärsimättä leikkaamon lattialle. Leffa on kuitenkin hyvin ohjaajansa Mr. Scottin näköinen pömpöösin kuvauksen kautta, mutta henkilöhahmot jäävät pinnalliseksi ja se syö mielestäni tarinaa. Ne, jotka ovat kuitenkin leffasta kiinnostuneet saavat suunnistaa leffateatteriin, sillä television ruudusta tämäkin tuotos näyttää pateettisen pieneltä. Suosittelen elokuvaa kuitenkin kaikille, jotka haluavat nähdä uusimman version Mooseksen tarinasta. Elokuvallisen logiikan mukaan sitä seuraavaa pitää nimittäin odottaa ainakin kymmenen vuotta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Oho – se tuli sitten 600s elokuva vuoden alun kunniaksi. Joten olettaa voi hyvällä onnella, että tänä vuonna tulee 700s täyteen vuoden loppuun mennessä. Pitäähän sitä tavoitteita elokuvissa kävijällä olla, vai mitä. Onneksi elokuvia rakastavien ihmisten palkintokausi on alkamassa, joten voi taas ruveta bongailemaan niitä omia suosikkejaan, ihmetellä menoa valkokankaalla ja raapustaa niistä jotain tänne kaiken kansan luettavaksi. 600 elokuvaa kasassa ja kohti 700 aloitetaan tämän elokuvan jälkeen mielenkiintoinen matka.

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: ,
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Exodus: Gods and Kings – Toinen Mooseksen kirja: jumalia ja kuninkaita”

  1. Mari Säisä sanoo:

    Olen ymmärtänyt, että Amerikan ihmemaassa Raamattu ynnä muut uskonnolliset elokuvat ovat paljon suositumpia kuin täällä. Nyt on vain pari kassamagneettia sattunut pääsemään tänne saakka,

    • Outi sanoo:

      Samassa mielentilassa ollaan täälläkin puolella bittiavaruutta. Mutta onhan se aina mielenkiintoista nähdä, miten Raamatun tapahtumia visualisoidaan nykytekniikan avulla. Toivottavasti pidit Exodus-elokuvasta.

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa