VALIKKO

Ex_Machina – Entinen kone

Verkkoyhtiössä koodaajana työskentelevä Caleb (Domhnall Gleeson) voittaa firman arpajaisissa pääpotin. Se on viikko valioaikaa yhtiön toimitusjohtajan Nathanin (Oscar Isaac) kanssa tämän eristyksissä olevalla huvilalla. Viikon aikana Caleb pääsee tutustumaan Nathanin luomuksiin tekoälystä, joita edustavat Ava-robotti (Alicia Vikander) ja Nathanin tyttöystävä Kyoko (Sonoya Mizono). Calebin tehtävänä onkin selvittää omaako Ava todellakin tietoisuuden vai onko se vain hyvin ohjelmoitu.

Elokuva perustuu debyyttiohjaajan Mr. Alex Garlandin myös itse tehtailemaan käsikirjoitukseen. Voi siis todellakin sanoa, että mies on varmasti saanut elokuvasta itsensä näköisen tekemättä liikaa taiteellisia kompromisseja. Käsikirjoittajana Mr. Garland on jo esittänyt omaksi suosikikseen erilaisten yhteiskunnallisten järjestysten kuvaamisen. Miehen aiemmat käsikirjoitukset (The Beach, 28 Days Later, Judge Dredd) kertovat myös sääntöjen alaisuudessa olevien ja niitä hallitsevien ihmisten keskinäisistä ristiriidoista ja jännitystiloista. Ja näin homma eteneekin, kunnes Avan tietoisuus lisääntyy, joka johtaa siihen lopullisen kysymykseen: jos robotti pystyy ajattelemaan ja kokemaan tunteita, onko hänellä tietoisuus / omatunto / onko se ”ihminen”?

Toivottavasti elokuva tulee jossakin vaiheessa arvostetuksi erikoistehosteidensa kautta. Avan keho on omaa luokkaansa ja tekee hänestä uskottavan ’ihmisen’. Tämä jopa siinä määrin, että elokuvan jälkeen sai miettiä, että ketä tässä oikeasti vietiin kuin sikaa säkissä. Myös päärooleissa olevan kolmikon näyttelijätyö on erinomaista. Mr. Isaac vetää hyvin alfa-uroksen roolinsa, Mr. Gleeson haahuilevan romantikon ja Ms. Vikander robotin, joka on paljon muuta kuin ohjelmointi sallisi.

Ihminen vai eiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elokuva on mielenkiintoinen ja jännittävä. Se esittää ja paljastaa ja alkaa sen jälkeen rakentamaan tiiviillä tavalla jännitystä, jonka lopputulosta ei pysty kokonaan arvaamaan ennakolta. Varmaa tuntuu olevan vain se, että väkivallalta ei voi välttyä. Ex_Machina tulee varmasti olemaan oman tyylilajinsa klassikko hamassa tulevaisuudessa. Se on oivallinen esimerkki teknisestä toteutuksesta, mutta välillä tuntuu, että se tulee ikävä kyllä sujuvan tarinan kerronnan kustannuksella. Suosittelen elokuvaa kaikille tekoälystä kiinnostuneille. Leffa tarjoilee näillä markkinoilla aivan taatusti jotain uutta ja mielenkiintoista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

Osastot: Draama, Sci-fi
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa