VALIKKO

Elle s’en va / On My Way- Bettien matka

Bettie (Catherine Deneuve) on entinen Miss Bretagne, nykyinen ravintoloitsija, leski ja yhdessä äitinsä (Claude Gensac) kanssa asuva daami, jonka elämä romahtaa. Kesken työpäivän Bettie päättää lähteä tauolle, jolta ei ole enää kovin helppoa palata. Oman road-trippinsä aikana sinne jonnekin hän tapaa mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia ja yrittää viedä tyttärensä Murielin (Camille) lapsen Charlyn (Nemo Schiffman) hänen vaarinsa (Gerard Garouste) luokse.

Elokuva ei meinannut sitten millään lähteä käyntiin ja en todellakaan ole pitkääääään aikaan tuntenut itseäni näin tylsistyneeksi jo alkumetreillä. Toki Ranskan maaseutu on kaunista katseltavaa, mutta elokuvan juonen kannalta se ei vie sitä minnekään. Matkan mielenkiintoinen vaihe saavutettiin onneksi kuitenkin jossakin vaiheessa, jolloin Bettien ja hänen lapsenlapsensa suhteen edistymisestä jaksoi oikeasti kiinnostuakin. Mutta sitten törmättiinkin niin ennalta pedattuun ja arvattuun loppuratkaisuun, että mieleni olisi tehnyt poistua salista samantien. Mutta ei, aloitettu leffa istutaan loppuun asti vaikka kännykän tekstiviestien ja Sudoku-pelin avulla.

Miten ihmeessä leffa sitten kerää katsojia? Onko sen merkittävin saalistaja se, että Ms. Deneuve näyttelee hieman arkkityyppiään vastoin. Vai voidaanko road-trip leffan nimissä myydä todellakin ihan mitä vaan. Hyvällä tahdolla elokuvaa voi sanoa onnistuneeksi sen kuvatessa isoäidin (Bettien) ja hänen lapsenlapsensa (Charly) välistä suhdetta, mutta tähän se sitten jääkin. Tarinasta esiin satunanisesti tipahtelevat historian palaset pyrkivät luomaan jonkinlaista historiaa Bettiestä ja hänen valinnoistaan, mutta tätä naista ne eivät kyllä vakuuttaneet.

Voiko filmille antaa 0-pistettäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Bettien matka on parhaimmillaan sen kuvatessa niitä lyhyitä ongelmallisia hetkiä, joita daami kohtaa matkallaan sinne jonnekin. Plussaa pitää myös antaa lapsenlapsen ja mummun kohtaamisesta. Mutta siihen elokuvallinen anti jääkin. Vaikuttaa lähinnä siltä, että näyttelijät seisovat kuin sillit suolassa läpi roolinsa koko elokuvan ajan, eivät välitä pätkän vertaa itsensä ilmaisusta tai siitä, miten tarinasta saisi jotain mielenkiintoisempaa irti. Bettien matka ei meinaa käynnistyä millään, sitten se haahuilee Ranskan maaseudulla, kunnes kohtaa liian selvän loppunsa. Suosittelen leffaa niille, joilla on nukahtamisvaikeuksia, jotka haluavat kuulla ranskaa valkokankaalta tai jotka haluavat nähdä Ms. Deneuven hieman erilaisessa roolissa. Itse en tätä elokuvaa jää kaipaamaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: ???, Leffat
Kommentit

Vastaa