VALIKKO

Ella ja kaverit

ella_juliste_750

Ella ja kaverit -elokuva esittelee meille Mr. Timo Parvelan Ella-kirjoihin perustuvan Ellan ystävineen ratkaisemassa rakkaan ja pienen kotikoulun kohtaloa. Ella ystävineen joutuu muuttamaan uuteen isompaan kouluun  väärinkäsitysten vuoksi. Kyläkouluun ja sen tutun opettajan (Eero Milonoff) johdolla Ella (Freja Teijonsalo) ystävineen käy kisaan vanhan koulun pelastamiseksi. Edessä on kuitenkin yksi haaste, formulaurasta haaveileva Äf Yksi (Oliver Kivi) yhdessä vielä fanaattisemman isänsä (Kari Ketonen) kanssa.

Tarinallisesti Ella ja Kaverit -elokuva perustuu Mr. Parvelan kirjaan Ella ja Äf Yksi (2008). Kirja-sarjaa on tehty jo 13-osaa, joten voi varmaan suhteellisen luotettavasti olettaa, että mikäli kassakoneet kilisyttävät riittävän määrän euroja kotiinpäin Ella-elokuville olisi myös jatkoa. Tätä todellakin soisin, sillä lastenelokuvia ei suuressa määrin valkokankaiden tarjonnassa ole. Mieleen tulee lähinnä Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvat sekä Risto Räppääjä kumppaneineen. Ella mahtuisi todella hyvin mukaan tuohon joukkoon omalla tarjonnallaan, joka eroaa omanlaisekseen edellä mainituista valkokankaan sankareista.

Ella_ja_kaverit_600

Vaikka elokuvan kohderyhmäksi voisi ajatella Ellan ikäisiä nuoria ihmisiä, ikäluokassa 7 – 8, niin ainakin leffasaliin oli löytänyt tiensä sitä nuorempaa ja vanhempaa lasta yhdessä vanhempiensa kanssa. Itsekin leffasta pidin, vaikka en lainannut kummityttöäni rekvisiitaksi, massaan sopimiseksi, sen sijaan pakotin mukaan kouluvaarina toimivan isäni. Elokuva on hyväntahtoinen ja välillä suhteellisen vauhdikaskin, päättäköön jokainen vanhempi sitten itse kuinka paljon perheen pienemmät näitä kohtauksia sulattavat. Tarkastellessa niitä kuitenkin sitä ryminää ja räminää vastaan, mitä televisiosta tulevissa lastenohjelmissa tarjotaan, en usko pienempienkään lapsien saavan traumoja leffasta.Lapset ovat lähteneet autokaupoille formulavermeissä.

Elokuvan ohjauksesta on vastannut Mr. Taneli Mustonen, joka tekee hyvää työtä debuuttiohjauksensa parissa. Mies on saanut vaikean yhtälön (lapsinäyttelijät) toimimaan suhteellisen kiitettävästi. Mistä tietenkin on myös syytä kiittää näitä lapsinäyttelijöitä. Esittämisen taito on vaikuttavaa, ilman yliampumisen vaaraa. Lapset tuovatkin valkokankaalle lapsuuteen kiinteästi kuuluvaa päättäväisyyttä itselleen tärkeäksi koetun asian suhteen, vastuullisuutta ja ylitse vuotavaa huolettomuutta asioiden järjestymisestä. Elokuva maistuu kotoiselta, eikä se pursuile optimisesta yrittämisestä huolimatta samanlaista yliampuvuutta, mitä välillä on ollut tarjolla esimerkiksi Risto Räppääjä-rainoissa.

1288506031661

Kotisoffan syvennyksestä voi todeta, että kirjoittajan  Mr. Parvelan mukaan elokuvan syvin sanoma syntyy ajatuksesta, että aikuiset pyrkivät tekemään asioita lasten puolesta. Tämä siitäkin huolimatta, että se ei välttämättä ole lasten parhaaksi. Ellan ja kavereiden kamppailu pienen kyläkoulun edestä lienee kiteyttää tämän kiittevästi. Lapset eivät kuitenkaan ole heitteillä, vaikka aikuisilla on hieman erilaisia lähestymistapoja käsiteltyihin asioihin.

ella+ja+kaverit

Kyllä  tällä porukalla saadaan useampikin ongelma ratkaisu, sillä mukana on jos jonkin sortin taitajaa. Toivottavasti jokaiselta lapselta (ja vähän isommaltakin ihmiseltä) löytyy yhtä luova ja avuliasta ystäväjoukko.

Peruslastenelokuvawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jossa on mukana kaikki elementit, joiden avulla lapsikatsoja (ja miksei vähän vanhempikin) saadaan viihtymään. Lapset ovat tarinan kantava voima ja kaikessa nuoruudessaan aikuisia viisaampia. Aikuisten tehtäväksi on jäänyt koheltaminen. Vaikka elokuva välillä vahvasti alleviivaakiin moraalisia käsityksiä, se ei paljon asian kanssa synkistele, vaan on reipas ja pirteän oloinen. Itse jäin kuitenkin odottelemaan sitä suurta ja mukaansa tempaavaa ajatusta, joka jäi nyt saavuttamatta. Joten elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että Ella ja Kaverit toimii tasaisena (tasapaksuna) tuotoksena, joka kyllä kantaa alusta loppuun asti, mutta ei tarjoile sitä arkea suurempaa juttua. Kiva tapa kuitenkin kuluttaa sitä aikaansa ja voin hyvillä mielin suositella elokuvaa koko perheelle.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen
Kommentit

Vastaa