VALIKKO

Ella ja kaverit 2: Paterock

Ella ja kaverit –elokuva saa ansaitsemaansa jatkoa uudessa Ella ja kaverit 2: Paterock –rainassa. Kirja perustuu edelleen Mr. Timo Parvelan Ella-kirjoihin, joten tuttua lapsenomaista lähestymistapaa ja nokkelia toisiaan auttavia toka-luokkalaisia pitäisi olla luvassa koko elokuvan ajalta. Ja tässä kohtaa on hyvä painottaa sanaa ’pitäisi’.

Elokuvassa Ella on edelleen toisella luokalla ja hänellä on edelleen mukava opettaja (Eero Milonoff), joka kuitenkin saa tiukan käskyn koulun rehtorilta (Armi Toivanen), että tokaluokkalaisten on opittava kertotaulu tai kolmannelle luokalle ei ole asiaa. Ella, Tuukka, Hanna, Tiina, Samppa ja Pukari sen jo taisivat, mutta luokan musiikkihenkinen Pate (Jyry Kortelainen) ei sitä hallitse, joten edessä on Paten opettaminen. Luokkalaisten suunnitelmia tulee kuitenkin sotkemaan Paten intohimo ryhtyä rokkistara Elviiran (Malla Malmivaara) lapseksi, koska rokkitähden lapsien ei tarvitse osata tai tehdä itse mitään. Ensin Paten pitää vain itse muuttua kansakunnan kuumimmaksi musikaaliseksi lapsitähdeksi.

Leffassa on omat hauskat hetkensä, mutta edellisestä Ella-elokuvasta poiketen suurempaan rooliin nousevat aikuiset – ikävä kyllä, eikä lasten omia oivalluksia tilanteiden korjaamisessa nähdä samalla tavalla. Musiikimanageri Tommi (Jarkko Niemi) johdattelee Patea musiikkimaailmaan tavalla, joka pyrkii osoittamaan sen laskelmallisuuden kritiikin kautta. Mutta aikuisten elämän ongelmat eivät sinänsä lastenelokuvaan kuuluisi, vaikka kuinka tahansa elettäisiin Salattujen Elämien katsomisen parissa.

Pohtimisen arvoista on myös kotisohvapsykologin näkökulmasta elokuvan opetus. Sen voisi kuvitella olevan jotain, missä opetetaan vastuunottamisen merkitystä ja työntekemistä. Mutta samalla kertaa valkokankaalle heitetään tosi-tv:mäistä menoa sen 15 minuutin julkisuuden tavoittelusta oli siihen potentiaalia tai ei. Ehkäpä lapsikatsojat ovat kuitenkin armollisempia (toivottavasti) tämän sanoman suhteen kuin aikuiset ja siten myös nauttivat leffasta enemmän. Toisaalta on kyllä myönnettävä, että katsaus kulissien taakse on aina virkistävä kokemus.

Ohjaaja Mr. Marko Mäkilaakso on onnistunut pitämään kasassa toiminnallisen ja nopeatempoisen leffan. Ehkä miehelle onkin tässä ollut hyötyä natsizombie-elokuvan ja musiikkivideoiden tekemisestä. Seuraavaksi ohjaaja haaveilee tekevänsä (joskus) kotimaisen version Yksin Kotona -tyylisestä elokuvasta. Sitä odotellessa.

Kertotaulu kompastuskivenäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka estää Patea etenemästä luokalla. Sen sijaan edessä onkin ryhtyminen ottolapseksi musiikkitaivaan Elviiralle. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelman mukaan, mutta se ei tehokkata ja kekseliäitä nuoria haittaa vaan laittaa heille pökköä lisää pesään. Elokuva Ella ja kaverit 2: Paterock omaa kaikki mahdollisuudet hyväksi lastenelokuvaksi, jossa lapset näyttelevät. Ikävä kyllä he vain vaikuttavat nyt jäävän paitsioon aikuisten varjoon. Toimintaa kyllä riittää myös aikuisten parissa valkokankaalla ja elokuva jopa pyrkii osoittamaan jossain määrin koulunkäynnin tarpeellisuuden, mutta loppu kaatuu suhteellisen auki. Miten tässä oikein kävi? Miten Paten musiikkiuran käy? Ja missä lienee se piilo-opetus, sen paasaamisen rinnalla, että julkisuus ei tee ketään onnelliseksi. Suosittelen leffaa kuitenkin kaikille Ella-kirjojen ystäville (myös pojille, vaikka salissa olikin tyttöenemmistö), sillä lapset ovat minua armollisempia leffan pintaliitelylle.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Kommentit

Vastaa