VALIKKO

Ei kiitos – No thanks’

Ei kiitos -elokuva pohjautuu Ms. Anna-Leena Härkösen samannimiseen kirjaan vuodelta 2008. Kirjailijaa aihe kiinnosti aikanaan sen vuoksi, että julkinen keskustelu oli painottunut naisten haluttomuuteen, miesten jäädessä taka-alalle. Asian selvittäminen ja naistenlehtien ’terapiapalstojen’ lukeminen nosti kuitenkin esille päinvastaisen trendin – nainen pohtii mikä hänessä on vikana, kun ei enää kelpaa ja mies ei halua seksiä vaan katsoo sen sijaan televisiota, pyörii netissä tai pelaa tietokoneella. Ms. Härkösen alkuperäinen idea kirjoittaa ranttaliksi panevasta kiltistä naisesta sai tästä oman sysäyksensä, joka on nyt taidokkaasti kääntänyt päälaelleen asetelman, jossa vain miehille on annettu leima, jonka mukaan mies ei mitään muuta kuin seksiä ajattelekaan.

Elokuvassa Heli (Anu Sinisalo) rakastaa miestään Mattia (Ville Virtanen) todenteolla ja haluaisi seksin olevan yksi osa tätä rakastamisen osoitusta. Mattia ei seksi kuitenkaan kiinnosta, vaan hänelle riittäisi läheisyys, jota saadaan muun muassa katsomalla rinnakkain televisiota. Matin pitäessä Heliä liian yhdyntäkeskeisenä Heli löytää itsensä pian seksisuhteesta oppilaaseensa Jarnoon (Kai Vaine).

Kaikki kolme pääosassa pyörivää näyttelijää tekevät uskottavaa työtä. Erityisen ihastuttavaa on seurata miesten erilaista olemusta. Mr. Virtanen on täysin sivun toinen puoli Mr. Vaineelle, joka suurelle yleisölle on varmasti enemmän tuttu Uusi päivä -televisiosarjasta kuin vuoden 2012 elokuvasta Tähtitaivas talon yllä. Samoin on kyllä myös tunnustettava, että Mr. Virtasen monialaisuus jaksaa aina viehättää (sen peruskarisman kanssa. Sillä nyt nähtiin taas täysin erilainen roolisuoritus verratuna miehen edellisiin valkokangasesityksiin elokuvissa Kekkonen tulee (2013) ja Hulluna Saraan (2012). Miesten kaakoillessa oman yksioikoisten tilojensa ja alapään ilmaisuongelmien kanssa, Ms. Sinisalo Helinä joutuu todellakin etsimään itseään ja sitä mitä suhteelta oikein haluaa.

 Vaikka elokuva käsitteleekin miehen haluttomuutta, niin tämä seksin puute on vain yksi pariskunnan ongelmista. Pohdittavaksi jääkin miten paljon pelkällä seksuaalisella kanssakäymisellä on vaikessa jamassa olevassa suhteesta pelastettavissa. Ja onko Matti oikeassa siinä, että fyysinen läheisyys ja asioiden jakaminen yhdessä – vaikka se olisi u-tuben eläinvideoiden katselu – on seksiä parempi keino osoittaa kiintymystä ja yhteyttä. Ja kun oikein karrikoidaan lopulta voi myös miettiä sitä Ms. Härkösen tavoin, että onko Matti imbesilli impotentti ja Heli aggressiivinen seksihulluhirviö? Ehkä tämän elokuvan jälkeen olisi hyvä myös ottaa humoristinen revanssi Ms. Johanna Vuoksenmaan elokuvan ’21 tapaa pilata avioliitto’ parissa ja oikeasti miettiä, miten sen oman parisuhteensa saisi muuttumaan sisko-veli-kämppäkaverit tasolta uudestaan miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

Ohjaaja Mr. Samuli Valkama on samoilla linjoilla tämän pohdinnan kanssa. Pariskunnan välinen puhumattomuus ja kohtaamattomuus nousevat Matin haluttomuutta suurempaan asemaan. Ohjaajaa on kuitenkin kiitettävä, että hän on onnistunut pitämään tasapainon näiden vaikeiden asioiden ja komiikan välillä. Aihe on haastava itsessään ja kaatuu helposti jompaan kumpaan suuntaan, huolimatta siitä, että parisuhteet ovat pohjaton kaivo, josta ei varmasti materiaali lopu kesken. Ehkä olisin kaivannut hieman lisää tähän koskettavaan aiheeseen sukeltamista, mutta silloin kyseessä olisi varmasti enemmän draamaelokuva kuin komedia. Se voi kuitenkin olla Mr. Valkaman seuraava projekti, sillä miehen tunnetilan ohjaaminen on siirtynyt Hulluna Sarasta kepeästä piirteestä jo hieman syvällisempään, ehkä siinä seuraavassa elokuvassa voidaankin sitten jo käsitellä asioista pintaa hieman syvällisemmin.

Panokaveri suhdetta pelastamaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Ei kiitos -elokuva tasapainoilee hienosti draaman ja komedian välillä. Leffassa käyty dialogi ihastuttaa, sillä se on tyypillistä härköstä piikillisessä muodossa. Huumoria löytyy, mutta samalla katsoja löytää varmasti myös rinnastuksia omaan elämäänsä – niin hyvässä kuin pahassa. Elokuva herättää myös pohtimaan kiintymyksen, puhumisen ja kohtaamisen ilmaisun eri muotoja, joten leffa ei päästä helpolla mies- eikä naiskatsojaansa. Suomi-filmi on saanut tästä elokuvasta uuden hyvän esimerkin napsakasta sanailusta perinteisen eteenpäin tuijottamisen rinnalle, joten uskon elokuvan sopivan yllättyävän monille – myös niillle, joiden parisuhteessa seksi on säännöllistä ja monipuolista. Suosittelen leffaa kaikille aikuisille ihmisille, jotka haluavat kurkistaa parisuhteen salaisuuksiin ja miettiä miten nämä palikat sijoittuvat omassa elämässä. Elokuva 'Ei kiitos' jättää onnistunessaan jälkimaun, joka varmasti synnyttää (toivottavasti) hyviä keskusteluja parisuhteen sisällä ja oman halujen ilmaisusta / täyttämisestä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa