VALIKKO

Eedenistä Pohjoiseen – Garden Lovers

Eedenistä Pohjoiseen on dokumentti puutarhanhoidosta ja rakkaudesta toiseen ihmiseen (ja siihen puutarhaan). Joten on kai myönnettävä, että vanhassa kiinalaisessa sananlaskussa on oma viisautensa, minkä mukaan yksi tärkeä asia elämässä on juuri se kuokkiminen multatilkun parissa. Ohjaaja Ms. Virpi Suutari itse kuvaakin parien elämää tapahtuma, jossa puutarhanhoito on lähtenyt lapasesta, mutta rakkaan annetaan rauhassa myöriä ja toteuttaa itseään puutarhan parissa. Siinä on viisautta, sitkeyttä ja armollisuutta kummallakin osapuolella.

Kaupunkielämään sydämeni menettäneenä en ymmärrä täysissä määrin tätä puutarhainnostusta, mutta tunnen kyllä monta, jotka ovat varmasti samaa mieltä dokumentissa nähtyjen pariskuntien intohimon kanssa. Mutta meitä on moneen lähtöön, on kerrostalo- ja sitten on omakotitalo-ihmisiä. Ja sitten tietenkin niitä, joilla on jo riittävästi vaikeuksia erottaa kukka ja heinä toisistaan – mutta eipä tarvitse enää kukkapenkkiä perata.

Ohjaaja Ms. Virpi Suutari käsittelee dokumenttinsa ihmisiä kauniisti antaen tilaa itselliselle ilmaisulle. Tämä näkyy erityisesti kevyesti etenevänä ja vaivattomana kerrontana. Oma miellyttävä lisänsä on oivaltaa puutarhan kiertokulun merkitys ihmiselämään ja sen koukeroihin. Meilläkin on omat kasvukautemme, kukoistuksemme ja kuihtumisemme. Katsojan näkökulmasta olisin vain kaivannut selkeämpää yhteenvetoa loppua kohden, puutarhan talviteloille panoa, jotain jynkkä-rönksis tyylistä lopetusta, joka kertoisi myös tällaiselle viherpeukalottomalle, että se dokumentti loppuu nyt.

Puutarhailu elokuvan teemana on haasteellinen ja onkin myönnettävä, että viherpeukaloille suunnattuja ohjelmia löytyy lähinä television puolelta. Valkokankaalla oikeaa tai kuvitteellista puutarhan merkitystä on saanut kuitenkin ihailla elokuvissa: Edward Scissorshand (1990), Enchanted April (1991), the Secret Garden (1993), Saving Grace (2000), Greenfingers (2000), Just Like Heaven (2005) ja Alice in Wonderland (2010).

Sormet multaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja katse valkokankaalle. Eedenistä pohjoiseen kuvaa muutamaa hyvin erilaista puutarhaa ja niistä huolehtivia pariskuntia. Jokaisella on oma elämänfilosofiansa puutarhansa hoitoon ja se heille sallittakoon. Katsoja pääsee nyt tutustumaan osiin niihin kuin salaa. Samalla dokumentti antaa hienovaraisia vinkkejä siitä, miten siinä rakkauden täyttämässä parisuhteessa oikein pysytään. Tästä johtuen dokumentti on suhteellisen kaksijakoinen, se ei ole puhdas puutarhanhoitotuotos eikä myöskään rakkaudenosoituksien esittely erilaisten ihmisten välillä. Vaan se tarjoaa jotain tästä välimaastosta. Itse jäin kaipaamaan selvempää rakennetta dokumenttiin sekä selvempää loppua, nyt olo on hieman ilmassa roikkuva, vaikka kauniita kukkia tulikin runsaasti katseltua. Suosittelen leffaa kaikille multasormille, pitkissä parisuhteissa olleille ja niille, jotka haluavat änkeä samaan saliin useamman mummon kanssa. Viimeisimmissä tapauksessa on hyvä myös varautua välikommmenttien kuunteluun yleisön taholta. Puutarhailoa kaikille siitä innostusta saaville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Se olisi ollut kiva tietää, miten Mutasen pariskunnan möhkäle-kurpitsalle oikein kävi.

Osastot: ???, Dokumentti, Kotimainen, Leffat
Kommentit

Vastaa