VALIKKO

Early Man – Varhainen mies / Luolamies

Kuvahaun tulos haulle early man film poster

Esihistoriallisten otusten ja mammuttien valtaessa maan päällä kivikautinen Dug yhdessä lemmikkipossunsa Hognobin kanssa yhdistää heimonsa pronssikautisia ja heidän johtajaansa Lord Noothia vastaan jalkapallopelissä pelastaakseen kotikontunsa. Apua he saavat jalkapallolle sydämensä menettäneeltä pronssikautiselta tytöltä Goonalta. Ja se onkin tarpeen, sillä vastassa on pronssikauden paras jalkapallojoukkue Real Pronssio.

Tämän muovailuvaha stop-motion animaatio-seikkailukomedian on ohjannut brittiläinen Mr. Nick Park (mm. Wallace & Gromit; Chicken Run). Käsikirjoituksen siihen ovat kynäilleet herrat Mark Burton ja John O’Farrell perustuen Nick Parkin luomaan tarinaan. Eli ohjaajan pitäisi olla tyytyväinen joka suuntaan. Ja minä ainakin olin suhteellisen tyytyväinen, sillä tiesin odottavani hyvää esitystä valkokankaalta. Joskin on myönnettävä, että ihan samaan juonelliseen kehitykseen ei päästy kuin Aardmanin aiemmissa animaatioissa. Tämä voi tietenkin osin johtua jalkapallollisesta tietämättömyydestäni tai tiedon vähyydestä. Sillä Early Man kallistuu nopeasti treeneiksi ja jalkapallolliseksi kikkailuksi. Yhtä kaikki sitä on kuitenkin kiva seurata ja ainakin se kuuluisa ryhmätyön henki on ulotettavissa kentän ulkopuolelle, vaikka en itsestäni Ronaldoa / Peleä / ketä lie…. löytäisikään. Ja jos ei muuta, niin ainahan tämän rainan kanssa voi orientoitua tulevan kesän jalkapallon MM-otteluihin.

Omalla tavallaan Early Man – Luolamies toimiikin huvittavana urheiluelokuvana, jossa painopiste on treenien puolella. Oma heimo pitäisi saada innostumana jalkapallosta ja tulemaan siinä vielä jopa taitavaksi ilman suurempia apuvälineitä – onneksi heillä on Goona luotsaamassa pelin saloihin. Treenien lisäksi leffa repii huvittavia aiheita viestipulun sanomista. Mutta näiden avulla ei ikävä kyllä koko elokuvaa pelasteta. Kolmas kohokohta lienee onkin lopullinen grande finale – jalkapallo-ottelu pronssikauden pelaajien ja Tukin kotiheimon välillä. Se on oikeasti aika hauska ja omalla tavallaan korostaa pelaamisen riemua. Sitä soisin kaikille kentille pelistä riippumatta. Toiseksi Aardman luottaa turvallisiin vitseihin, toki tässäkin elokuvassa mennään navan alapuolelle, mutta siitä ei heitetä herjaa, vaan pikemminkin poistetaan krokotiilin poikasia kalsareista. Kaiken tämän jälkeen on kuitenkin todettava, että leffasta puuttuu pitkään rakennettu komediallinen kohtaus. Sillä on ne hauskat ja huvittavat hetkensä, mutta se ei satsaa pitkäkantoiseen toiminnalliseen kohtaukseen, mikä oli todella, todella, todella sääli.

Kotisoffapsykologian näkökulmasta tässä treenaamisessa (yhteishenki rulettaa) ja altavastaajasta kuumien kivien kautta voittajaksi tarinassa ei ole mitään sellaista, mitä ei olisi jo tavattu useissa eri urheiluelokuvissa. Uskoa itseensä on enemmän kuin taitoa hallussa, mutta sehän ei ole mikään este – vaan korkeintaan hidaste. Sen sijaan suurempi merkitys nousee varmasti yhteisen hyvän ajattelusta, ryhmän merkityksestä ja pelaamisen riemusta. Kaikkeen tähän Aardman on saanut tungettua mukaan hauskoja hetkiä.

Visuaalisesti leffa ei petä. Se on tasokasta Aardamin tuotosta ja sitä katsoessa ymmärtää jälleen kerraan näiden hahmojen työstämisen hitauden. Toki leffa ei mikään väripläjäys ole, mutta sitäkin enemmän se on tarkka kuvaus ihmishahmoista. Ja ennenkaikkea se on omalla tavallaan edelleen kunnianosoitus hitaalle tavalle tehdä elokuvia. Sen jälkeen, kun ohjaaja Mr. Park aloitti elokuvabisneksessä paljon on muuttunut. Erikoistehosteita on helppo tehdä tietokoneella, 3D-printterillä, vihreää kangasta vasten, liikkeen kaappaamisen avulla ja niin edelleen. Mutta siitä huolimatta Aardman Animation -studio luottaa edelleen muovailuvahan satumaiseen voimaan. Ja varmaan sen vuoksi heidän luomat hahmot ovat ihastuttavia. Ne ovat riittävän humaaneja ilman täydellisyyttä ulkonäössä. Sama inhimillisyys ja omanlaisensa tarkkuus tulee esille myös kaikista yksityiskohdista. Miljöö ei ole vain muovailuvahamassaa, vaan sinne on todellakin upotettu asioista ja aikaa.

Periaatteellisesti tuotantoyhtiö Aardman Animations jaksaa aina vaan yllättää minut myönteisesti. Olen nähnyt ja tykännyt jokaisesta heidän animaatiostaan aina Chicken Run (2000) leffasta lähtien. Firma on onnistunut tekemään mielenkiintoisia yksittäisiä tarinoita (Wallace & Gromit: kanin kirous; Flushed Away – Virran viemään: Arthur Christmas; The Pirates ja Shaun the Sheep Movie – Late Lammas elokuva) ilman sortumista jatko-osiin. Joten on myönnettävä, että hieman nikottelin kuullessani uudesta elokuvasta, jonka perässä on 2:n. Mutta ehkäpä Shaun the Sheep Movie 2 – Late Lammas 2 ansaitsee paikkansa. Toivottavasti Aardman Animations kuitenkin jatkaa tämän jälkeen valitsemallaan tiellään uniikkikappaleiden teossa.

Mikäli matka ihmisen alkuaikaan kiinnostaa, suosittelen katsomaan myös tämän leffan lisäksi The Croods (2013) ja The Good Dinosaur – Kunnon dinosaurus (2016). Niiden parissa saa viettää aikaa isojen otusten parissa, örähdellä kommunikaatiota ja luottaa ystävyyteen. Ja ne, joita todellinen jalkapallon historia kiinnostaa voivat klikata itsensä tänne wikipedian sivulle siitä lukemaan. Ja tästä voi kurkata kulissien taakse.

Jalkapallon saloihin tutustuminenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
World Cup ottelua odotettiin, kulman kundin peliä katsottiin. Joka tapauksessa Early Man jatkaa asiallisella tavalla Aardman Animations elokuvien sarjaa. Sen vitsit ehkä uppoavat paremmin pieniin jalkapallo ja dinosaurusaika faneihin kuin muihin. Mutta raina jaksaa silti viihdyttää koko perhettä, eikä asiaa ainakaan haittaa jos fanittaa jo valmiiksi Wallace & Gromit sarjoja. Itse odottelin selkeästi enemmän aiheesta ja hampaan kolossa tuntuukin, että tästä olisi saanut oikeasti jotain muutakin irti. Näillä nyt kuitenkin mennään. Vaikka animaatio on hyvin englantilainen, niin altavastaajasta nouseminen, ryhmähengen luominen ja jalkapallon pelaaminen ovat puolestaan varmasti hyvinkin universaaleja. Suosittelen elokuvaa kaikille jalkapallon ja Aardman Animation elokuvien ystäville. Mikään supertuotos Early Man ei välttämättä ole, mutta rahoilleen saa silti kyllä vastinetta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ääninäyttelijät: Eddie Redmayne, Maisie Williams, Tom Hiddleston, Timothy Spall

Kesto: 1 tunti 40 minuuttia

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa