VALIKKO

Dumbo

Dumbo Movie Poster

Medicinin sirkuksen omistaja Max Medici antaa entiselle taitoratsastajalle Holt Ferrierille ja hänen lapsilleen Millylle ja Joelle tehtäväksi uudesta norsuvauvasta huolehtimisen. Ikävä kyllä uusi elefanttivauva ei ole mikään komistus massiivisten korviensa vuoksi, vaan pikemminkin pilkan ja ivan kohde. Sattumalta kuitenkin selviää, että juuri isojen korviensa vuoksi pieni elefantti Dumbo pystyy lentämään ja samalla siitä tulee talousvaikeuksissa kamppailevan sirkuksen uusi tähti. Tämä tietenkin houkuttelee paikan päälle myös toisen sirkusjohtajan V.A. Vendeveren, joka ottaa Dumbon elämää suurempaan show’hunsa Dreamlandiin. Kaikki ei kuitenkin mene suoraan oppikirjan mukaan, vaan pieni Dumbo kaipaa äitiään.

Vuoden 1941 animaatio on saanut uudet vaatteet. Disney on uudistanut suosikkinsa Dumbon live-action elokuvan voimin uusien katsojien iloksi ja pituuttakin entisen 64 minuutin sijaan on tullut reippaasti enemmän. Perinteisen tarinan rinnalle pienestä norsunpojasta, joka oppii lentämään suurien korviensa avulla on laitettu ihmisten pariin sijoittuvaa draamaa. Dumbo sai aikoinaan alkunsa Harold Pearlin ja Helen Aberson Pearlin kehittämästä sadusta. Satu oli muokattu kirjakääröön, joka paljasti vain yhden kuvan kerrallaan. Kuten olettaa saattaa Disney kiinnostui aiheesta ja osti sen omaan talliinsa. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 1948.

Disneyn klassikkosarja vaikuttaa olevan kovaa valuuttaa uusien elokuvien parissa. Modernisoinnin tai tarinan lisäavauksen ovat jo saaneet Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937) elokuvissa Mirror, Mirror sekä Lumikki ja metsästäjä. Liisa Ihmemaassa pääsi etsimään uusia faneja samannimisen elokuvan parissa pari vuotta sitten. Prinsessa Ruusunen (1959) sai lisää luuta ja lihaa tarinaansa Maleficent (2014) elokuvan myötä. Ja nyt valkokangastulevaisuutta on povailtu muun muassa myös Pinokkiolle (1940) ja Peter Panille (1953). Olipa kyseessä sitten live-action versio klassikkosadusta tai uudelleen lämmitelty animaation on mielenkiintoista nähdä minkä suosikin Disney kaivaa esiin naftaliinista seuraavaksi – Aladdinin (1992) lisäksi. Omia ehdotuksiani ovat muun muassa Bambi (1942), Kaunotar ja Kulkuri (1955), 101 Dalmatialaista (1961), Aristokatit (1970), Robin Hood (1973) ja aina niin jännittävä Notre Damen kellonsoittaja (1996).

Joka tapauksessa valkokankaalla tällä kertaa laittaa parastaan Mr. Tim Burtonin ohjauksessa tarina, joka nostaa esille erilaisuuden ja perheen merkityksen. Molemmat ovat tärkeitä ja vaikuttavia asioita. Ja mikä Disney-elokuvalla parasta, Mr. Burtonille tyypillinen synkkämielisyys ei alleviivaa jokaista kohtausta. Vaikka rainan mielestäni kyllä tunnistaa ensimmäisestä minuutista lähtien hemmon kädenjäljeksi.

Näyttelijät tekevät parhaansa, vaikka jäävät vähän pakostakin lentävän norsun taustalle. Suurimman vaikutukset tekevät sirkusjohtajia näyttelevät herrat Danny DeVito ja Michael Keaton. Tämä on tavallaan sääli, sillä Dumbossa on kyse myös ihmisperheistä, jolloin enemmän lihaa luiden päälle olisi toivonut Colin Farrelille ja hänen lapsiaan näytteleville Nico Parkerille ja Finly Hobbinsille. Juonesta itsessään on paha sanoa mitään, sillä se on tuttu ennestään (ainakin kaikille aikuisile). Mutta perheen pienimmät saavat siitä varmasti omat kiksinsä.

Mitä sitten tulee eläinsuojelulliseen näkökulmaan ja (villi)eläinten käyttämiseen sirkuksessa Dumbo ottaa siihen myös kantaa. Eläimet kuuluvat omiin luonnollisiin ympäristöihinsä ja tähän asenteeseen soisin jokaisen aikuisen nykyäänkin kallistuvan. Sirkuskokemuksista saa varmasti antoisia ilman niissä ärjyviä leijonia, tanssivia karhuja tai kahdella jalalla seisovia norsuja. Sirkukset voisivat seurata kehittyvää tekniikkaa, kehittää digitaalisia eläimiä, 3D-efektejä ja niin edelleen. Sellaisen shown minäkin haluaisin mielelläni nähdä, vaikka mikään sirkus-fani en olekaan.

Sentimentaalisuus jatkuuwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Siinä missä ensimmäinen Dumbo leffa aikoinaan kosketti katsojia, niin tämä versio avaa ne kyynelkanavat totaalisesti – ainakin tämän katsojan kohdalla. Dumbo on lämmin, surumielinen, haikea, rakastetettava ja ihastuttava tarina erilaisuudesta, perheen merkityksestä ja sen oman onnen löytämisestä. Visuaalisesti Dumbo on ihastuttavaa katsottavaa, se on täynnä vakuuttavia yksityiskohtia ja visuaalista tykitystä. Sirkuselämä ja showt ovat aina kaunista katsottavaa ja siinä tämä raina todellakin vastaa katsojan odotuksiin. Suosittelen elokuvaa, mikäli Dumbo tarinana kolahtaa omaa sydämeesi, pidät sirkuksesta ja annat yksilöllisyyden virrata vapaata
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Colin Farrell, Danny DeVito, Michael Keaton, Nico Parker, Finly Hobbins, Eva Green

Kesto: 1 tunti 52 minuuttia

Osastot: Draama, Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa