VALIKKO

Dinner for One – Illallinen yhdelle

Hyvää uutta vuotta 2012 kaikille sinne bittiavaruuteen 🙂 🙂

Flunssan kourista en ole saanut itseäni elokuvateatteriin, joten sen sijaan päätin ilahduttaa bittiavaruutta uuteen vuoteen liitetyllä sketsillä, joka ainakin omalla kohdallani kuuluu joka vuotiseen vuoden vaihtumiseen. Yleensähän tämän rainan kyllä näkee televisiosta, itse olen siitä päässyt myös nauttimaan teatterin katsomosta käsin ja aina se jaksaa ilahduttaa  ja naurattaa yhtä paljon. Tässä lienee hyvän komedian salaisuus, vaikka tarina on tuttu ja vuorosanat osaa ulkoa, niin tiiviisti esitetty kokonaisuus osuu ja uppoaa aina uudestaan ja uudestaan nauruhermoihin sekä hymykuoppiin. The same procedure as every year, on edessä varmasti ensi vuonnakin (ja toivottavasti jo tämän vuoden lopussakin). Ja jos joku paikallinen pienempi elokuvateatteri (vink, vink) nyt ymmärtäisi ottaa tämän vaikka joka uusivuotiseen esitykseensä, niin ainakin yksi paikan päällä kiivaasti istuva katsoja ilmoittautuu tässä ja nyt. Esitys itsessäänhän ei kestä kuin noin 10 minuuttia, joten sitä voisi esittää vaikka useamman kerran uudenvuoden aaton aikana.

 

(Tässä nähtävä esitys on vuodelta 1963, joka saatiin nauhalla ensi yrittämällä. Ammattitaitoinen näyttelijä on aina ammattitaitoinen näyttelijä, riippumatta siitä miten monta ruokalajia hänen täytyy hallita – kaiken muun lisäksi).

Brittiläinen Lauri Wylien (1880-1951) oli tietämättään 1920-luvulla kynäillyt klassikon, Dinner for One, tai The 90th Birthday – Illallinen yhdelle, joka on jaksanut vakuuttaa vielä vuosia sen jälkeenkin. Teatraalisen ensiesityksensä se sai kuitenkin vasta 1945 ja jostain kumman syystä Dinner for One liitetään usein uuteen vuoteen.  Tämän syy ei ole oikein koskaan kunnolla avautunut. Sketsissä kuitenkin vietätään Miss Sophien 90-vuotissynttäreitä, ei uutta vuotta. Mutta ’the same procedure as every year’ viehättää ajatuksena uuden vuoden tuntumassa. Ja jos oikein tarkkaa dialogia kuuntelee, siellä ehkä vilahtaa viittaus uuteen vuoteen jonkin maljapuheen kohdalla…. Ja tätä samaa proseduuria esityksessä (vuosi vuoden jälkeen) saavat olla jatkamassa Miss Sophien hyvät ystävät: Mr. Pommeroy, Mr. Winterbottom, Sir Toby ja Admiraali von Schneider. Ikävä kyllä kukaan Miss Sophien vakuuttavista ystävistä ei kukaan fyysisesti ole paikalla, vaan heidän sijastaan juhlamaljoja Miss Sophielle kaatelee ja kohottelee hänen miespuolinen palvelijansa James.

James: The same procedure as last year, Miss Sophie?                                               (Teemmekö samoin kuin viime vuonna, Miss Sophie?)

Miss Sophie: The same procedure as every year, James!                                           (Samoin kuin joka vuosi, James!)

Ja juuri Miss Sophien ja Jamesin välisestä keskustelusta on noussut yksi sketsin kantavista lauseista: The same prodecedure as last year. Samat kujeet ensi vuonna, samat jutut, samat asiat ensi vuonna.  Joissakin kulttiasemaan noussutta Dinner for One dialogian fraaseja pääsee näissä merkeissä kuulemaan ihan arkikäytössä tai lukemaan päivän lehdistä. On kuitenkin mainittava tässä yhteydessä, että kyse ei ole (vielä) englanninkielisistä maista.  Kummallinen kuriositeetti onkin se, että kukaan ei ole sitten todellakaan ole profeetta omalla maallaan. Dinner for one, on jäänyt vähemmän tunnetuksi Iso-Britaniassa, sen saavuttaessa totaalisen fanituksena ja kulttiasemaan pääsemisensä saarivaltion ulkopuolella, erityisesti Pohjoismaissa ja manner-Euroopassa. Ehkä sketsin suosiota selittää sen dialogin rajallisuus. Siinä on oikeasti helppo pysyä kärryillä, vaikka englantia ei kauheasti osaisikaan. Ehkä humalainen mongerrus kuulostaa loppujen lopuksi samalta kaikilla kielillä. Sitä, miten taas voisi selittää brittiläisten tietämättömyyttä Dinner for One -esitystä kohtaan, ei voi ymmärtää. Vielä vuonna 2004 sitä ei oltu esitetty kertaakaan BBC:n toimesta.

Toinen spontaani ihastus sketsissä oli sen muovautuminen esityksen mukaan. Illallinen yhdelle – rainan nähneet muistavat hovimestarin jalkatyön lattialla olevan tiikerintaljan kanssa. Alunperin tätä ei oltu kirjoitettu sketsiin lainkaan. Eräässä esityksessä sattunut suunnittelematon  kompuroiminen taljan parissa saavutti kuitenkin massiivisen suosion ja siitä asti James on saanut katsella jalkoihinsa ihan toisella tavalla.

Osastot: Elokuvia ja elämää
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Dinner for One – Illallinen yhdelle”

  1. Arlette-Helena Adolph sanoo:

    Paras ikinä. Toivon että tämä tulee tänäkin vuonna televisiosta! ☺

    • Outi sanoo:

      Sitä samaa odottelen minäkin. Ja vielä kun sen näkisi vaikka elokuvateaterissa, niin saisi nauraa vielä suuremman joukon kanssa tälle kahden tähden illalliselle 🙂 🙂

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa