VALIKKO

Dheepan

 

 

Extra Large Movie Poster Image for Dheepan

Dheepan-elokuvassa Sri Lankassa rankkaa vallankumouksen todellisuutta pakeneva entinen tamilitiikeri Sivadhasan saa uuden nimen ja uuden perheen, koska perheiden on helpompi saada poliittinen turvapaikka toisesta maasta. Edessä on matka Ranskaan ja koilis-Pariisin sijoitetut täysin toisilleen aiemmin tuntemattomat Dheepan ja hänen uusi vaimonsa nuori Yalinii ja orpotyttö Illayaali koittavat oppia tuntemaan toisensa ja uuden maan tavat. Uuden elämän alku luvatussa maassa ei ole ruusuilla tanssimista vaan pikemmin rikollisten välttämistä ja hengissä pysymisen harjoittelua eri tavoin kuin entisessä kotimaassaan. Sopeutumista auttaa omalta osaltaan Dheepanin työ uuden asuinkorttelin talonmiehenä ja Yalinin työ taloudenhoitajana Mr.Habibin luona.

Kaiken Eurooppaa koettelevan pakolaistulvan keskellä Dheepan on mielenkiintoinen elokuva, sillä se esittelee kolikon toista puolta kiihkottomasti. Se kääntää perinteinen ajattelutavan pakolaisista lähes päälaelleen ja nostaa pääosassa olevan miehen altavastaajasta lähes antisankariksi.

Ilman tietoa ohjaajan nimestä elokuvan tunnistaa hänen teoksekseen. Ohjaaja Mr. Jacques Audiard on jälleen kerran oman lempiaiheensa (??) parissa esittelemässä yhteiskunnan alimmilla asteilla olevia ihmisiä, heidän kamppailujaan oikeudesta elämään sekä altavastaajien tarinoita. Joissakin ohjaajan elokuvissa ihmisten käytös ja siitä johtuvat tapahtumat ovat helpompia ymmärtää, mutta Dheepan ei kyllä turhia selittele tai anna katsojalle ”annan sinun ymmärtää, että ….” tuntemuksia.

Dheepan on jälleen vakuuttava teos ohjaaja Mr. Jacques Audiardilta. Miehen edelliset elokuvat A Prophet (2009) sekä Rust and Bone (2012) eivät myöskään maailman ruusuisuudella kaunistelleet vaan esittivät ikäviä asioita ikävässä valossa. Samalla joutuu toteamaan, että elokuva on yhtä aikaa rakkauselokuva ja hyvin väkivaltainen elokuva. Harvoin nämä kaksi ovat näin sopuisassa yhteistyössä valkokankaalla. Joten ei ole mikään ihme, että elokuva voitti Cannesissa Palme d’Or:n.

Dheepanin pääroolissa pyörivä Mr. Jesuthasan Antonythasan oli alkuperiään lapsisotilaana Tamili tiikereissä ja sai turvapaikan Ranskasta vuonna 1997. Miehellä itsellään ei ollut juurikaan aiempaa näyttelijäkokemusta, mutta tätä ei kyllä elokuvasta huomaa. Sen sijaan mies on kyllä omistautunut kirjallisen taiteen teolle. Samanlaista omistautumista on havaittavissa naispääosasa pyörineestä Ms. Kalieaswari Srinivasan, joka tekee vahvan suorituksen uuteen perheeseen lätkäistynä naisena, joka löytää rakkauden sieltä, mistä ei odottaisi.

Vieraalla maalla kaukanawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Vaikka elokuvan kuvaus on koskettavaa, ajatuksia herättelevää ja muutenkin erinomaista tarinoiden lukumäärää olisi voinut tiivistää tai vähentää. Nyt ohjaaja Mr. Audiard esittelee yhtä sun toista sivujuonta, jotka eivät saa mielestäni riittävästi tulta alleen ja siten niiden olemassaolo jää hieman epäselväksi sekä lopussa hutaistun oloiseksi. Mutta kun nämä onnistuu antamaan anteeksi aika Dheepanin ja hänen uuden perheen parissa kuluu rattoisasti. Miestä ymmärtää ja sitä kautta hänen toimintaansa. Sitä samanlaista ymmärrystä kaivattaisiin nyt myös vaan valkokankaan ulkopuolella. Dheepan ei ole mikään toiminnallinen supersankari-pläjäys vaan etenee hiljaisella poltolla kohti vääjäämätöntä loppuaan. Tämä on tehty taitavasti ilman moralisointia tai alleviivausta vain antamalla yhden miehen tarinalle tilaa. Tämä tarina ei ole mikään ruusuilla tanssimisen malliesimerkki, vaan ilmeisen rehellinen kuvaus arjesta keskellä vierasta kulttuuria yli sokeroitua loppua lukuunottamatta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby

Osastot: Draama
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa