VALIKKO

Det Enda Rationella – Rationaalinen ratkaisu / Ruotsalainen avioliitto

Arto Paasilinna kirjoitti kirjan Onnellinen mies vuonna 1976. Kirja kertoi siltainsinööri Akseli Jaatisesta, joka järjestelee elämänsä niin, että hänellä on kaksi vaimoa, joiden kanssa perhe-elämä sujuu hyvin. Vaikuttaa siltä, että myös ruotsalaiset ovat lukeneet tämän kirjan, vaikka lopputulos on vallan erilainen, todellisempi, kuin siltainsinööri Jaatisen kohdalla. Det Enda Rationella elokuvassa naimisissa oleva pariskunta Erland (Rolf Lassgård) ja Maj (Stina Ekbland) pyörittävät avioliittoneuvojan roolia seurakunnan tiloissa. Kaikki sujuu vanhaan hyvään malliin, kunnes samaan sessioon osuu Erlandin työkaveri Sven-Erik (Claes Ljundmark) uuden vaimonsa Karinin (Pernilla August) kanssa. Heidän suhteensa on hyvä, mutta ainahan sitä voi parantaa. Käy kuitenkin niin, että Erland ja Karin ihastuvat toisiinsa ja lopulta sitä koko konkkaronkka päättää muuttaa yhdessä saman katon alle, että rakkaus saisi rauhassa roihuta ja intohimo sammua – jotka ovat siis kuulemma kaksi eri asiaa.

Elokuva koskettaa ja nostaa esille asioita, mistä ei nyky-yhteisössä puhuta ääneen. Aikuisetkin saavat rakastaa ja näyttää tunteitaan avoimesti. Periaatteessa elokuva tarjoaa mahdollisuuksia naurahteluihin silloin tällöin, mutta samaan aikaan ei voi olla tuntematta kipua toisen pariskunnan puolesta. Loppu kuitenkin yllättää, joten pinnistelkää siihen asti ja ruotsalaiseen tapaan se on suhteellisen sivistynyt. Suomessa varmaan olisi vaan isketty kirves siihen etuoveen ja heitetty bensakanisteri paperitehtaan ovesta sisään. Ruotsalainen avioliitto on aikuisille suunnattu parodinen komedia ystävyydestä, parisuhteesta ja mahdottomasta rakkaudesta.

Pitäisikö itkeä vai nauraawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
siihen elokuva ei anna selvää vastausta. Sen sijaan ruotsalainen avioliitto kyllä vetää elokuvallisen antinsa hitaan varmasti läpi ja nostaa katsojan iholle asioita, joista ei välttämättä niissä vuosikymmeniä jatkuneissa avioliitoissa puhuta. Uuteen ihmiseen rakastumisesta, toisen edelleen rakastamisesta – ja kaffipöydässä istumista sekä yhteisistä säännöistä sopimista. Yksi elokuvan koskettavampia kohtauksia onkin se, kun May kysyy Erlandilta, vieläkö hän rakastaa Mayaa. Erlandin vastaus toi mieleen prinssi Charlesin vastauksen lehdistölle siitä, kun häneltä tiedusteltiin, että rakastaako hän Dianaa: 'Whatever love means.” Erland oli ihan samoilla jäljillä omien selityksiensa kanssa. Mutta takaisin elokuvaan. Raina lähtee liikkeelle verkkaisesti ja pysyy sellaisena koko ajan. Välillä tuntuu, että filmi on kuin kotoisesta lauantai-illan vietosta saunan jälkeen, mitään ei tapahdu ja tekee mieli naputella kännykkää. Mutta samaan aikaan hyvä näyttelijätyö tuo osallistujien omat ahdistukset ja sääntöjen mukaa elämiset yhä lähemmäksi. Loppupisteissä näkyykin hyvä näyttelijätyö, sillä vaikka juoni on kompakti ja ei kovin helposti ennalta arvattava, olisin kaivannut vähän enemmän satiiria kehiin. Elokuvan lopettava laulu ”Love hurts” kertoo kaiken oleellisen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Det Enda Rationella elokuva osoittaa, että naapurimaasta saadaan markkinoille muitakin kuin Ingmar Bergmanin tai Lukas Moodyssonin ohjaamia, Wallanderista kertovia tai Stieg Larssonin kirjoihin perustuvia elokuvia. Toki siellä viime vuosina itseään on tehnyt tykö myös Fares Fareksen elokuvat, mutta niiden luonne huomattavasti enemmän komediallisempi ja maahanmuuttajiin kohdistuva kuin Ruotsalainen Avioliitto. Omat suosikkini ovat edelleen viime vuoden (2009) Bröllopsfotografen (Hääkuvaaja), vuoden 2008 kauhuelokuva Låt den rätte komma in (Ystävät hämärän jälkeen) ja vuoden 2002 Grabben i graven brevid (Naapurihaudan kaveri) – syy tähän voi löytyä sen kuvaamisesta Uumajassa samaan aikaan kun siellä itse oli töissä vuonna 2001. Ruotsalaiset tuntuvat osaavan taidon tuottaa niin sanotuista mielenkiintoisista aiheista (lue ja ymmärrä: joskus aika arkisistakin) hauskoja ja koskettavia elokuvia.

Love Hurts (ei elokuvassa esitetty versio,  mutta tuo sanoman kyllä riittävän hyvin esille..)

Love hurts, love scars

Love wounds, and marks

Any heart, not tough

or strong enough

To take a lot of pain

Take a lot of pain

Love is like a cloud

Holds a lot of rain

Love hurts

Osastot: Draama, Rakkautta & Anarkiaa
Kommentit

Vastaa