VALIKKO

Demain / Tomorrow – Huomenna / Kohti parempaa huomista

http://focusonfrenchcinema.com/wp-content/uploads/2016/02/Demain-Poster-Fr-663x900.jpg

Maapallo ei kestä nykyistä meininkiä kovinkaan hyvin. Perinteisesti maapallon tulevaisuutta on esitelty erilaisin uhkakuvin, tällä kertaa kaikki on kuitenkin lähes toisin. Toki taustalla lillii edelleen tietoisuus siitä, että kovin hyvin ei mene, mutta saaviin survomisen sijasta ohjaajat Mélanie Laurent ja Cyril Dion ovat päättäneet esittää niitä muutosmahdollisuuksia. Soisinkin mahdollisimman monen näkevän tämän leffan ja hakevan sitä kautta myös lisää inspiraatiota itselleen omissa yrityksissään parantaa maailmaa.

Tämä ohjaajien Laurent ja Dion esitystapa ruohenjuuresta ylöspäin onnistuu lyömään luun kurkkuun kaikille niille, jotka mussuttavat siitä, että yksi ihminen ei voi tehdä mitään merkittävää maapallon tilan parantamiseksi. Demain näyttää tämän vääräksi ja sen lisäksi inspiroi katsojaa itsekin muuttamaan omaa käyttäytymistään. Dokumentin vertaus paikallistason Pingviinien marssiin (March of the Penguins) sopii sille paremmin kuin hyvin.

Dokumentti osuu myös omalla tavallaan hyvin siihen pollyannismiin, mitä oli havaittavissa selkeämmin Mr. Mooren dokumentista Where To Invade Next. Siinä missä Mr. Moore haki myös eri maiden hyviä tapoja, lähinnä viedäkseen niistä tietoa Yhdysvaltoihin, Demain – Tomorrow keskittyy maapallon hyvinvointiin viidellä eri alueella: maanviljely, energia, talous, demokratia ja koulutus. Tässäkin dokumentissä haastatellaan asiantuntijoita ja tavallisia ihmisiä, jotka ovat onnistuneesti toimineet kohti parempaa tulevaisuutta näillä aloilla.

Mr. Mooren dokumentin tavoin myös Suomi on saanut oman osuutensa valkokankaalla. Tällä kertaa vieraillaan Kirkkonummen peruskoulussa, jossa ranskalaisille esiteltiin suomalaista koulujärjestelmään. Perinteisesti ole ollut kahta ilman kolmatta, joten sitä potentiaalista dokumenttia kotimaisesta koulumallista ulkomaille myytynä saa varmaankin vielä nähdä jossakin yhteydessä. Koulu on tärkeä myös elokuvan menestyksen kannalta, sillä sen tuotto käytetään nepalilaisten koululaisten hyväksi Smile4Hope Finland Säätiön kautta.

Demain – Tomorrow – Kohti parempaa huomista on omalla positiivisella asenteellaan saanut jo Keski-Euroopan sekaisin. Parempi huominen on mahdollista, se vaatii vain inspiroivaa ja uutta ajattelumallia. Ei siis olekaan yllätys, että dokumentti on saanut Ranskan César-palkinnon. Tämä todellakin kannattaa katsoa ja miettiä, miten sitä omaa käytöstään voisi muuttaa vielä luontoystävällisempään suuntaan kestävän kehityksen kautta. Painopiste tässä kaikessa vaikuttaa olevan paikallisuudessa, päätöksenteon läpinäkyvyydessä ja demokratiassa. Tuttuja asioita kaikille, jotka haluavat hyvää omalle paikkakunnalleen. Mutta siitä huolimatta jotenkin onnistumme tunkemaan taaloja suurten yrityksien taskuun, joista ei välttämättä jää kovinkaan paljon paikallisesti tilannetta parantamaan.

Ratkaisuja ei ongelmiawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja tämä todellakin on erittäin viihdyttävä vaihtoehto perinteisen suossa tarpomisen sijasta. Näistä maailman laajuisista esimerkeistä voi jokainen ottaa jotain oppia itselleen. Toki ilmassa leijuu myös sitä perinteistä paasaamista, paapomista ja alleviivaamista, mutta meillä käsittääkseni on vain yksi maapallo, jonka hyvinvointiin olisi korkea aika ruveta kiinnittämään huomiota. On myös myönnettävä, että dokumentti sortuu välillä liialliseen paatoksellisuuteen asiansa edistämisessä, mutta se ei vähennä sen tietoisuuden lisäämisarvoa. Suosittelenkin dokumenttia kaikille, se herättää hyvää keskustelua, saa aikaan toivottavasti muutoksia omassa käyttäytymisessä ja sitä kautta tekee tästä maailmasta paremman elää.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

Osastot: Dokumentti, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa