VALIKKO

Delivery Man – Mies, joka antoi

Delivery man -elokuvassa todellakin kyse on jakelusta, sperman jakelusta. Entinen sperman luovuttaja David Wozniak (Vince Vaugh) saa vuosia myöhemmin selville, että hänen geeninsä ovat periytyneet useammalle sadalle eri lapselle. Ja nyt nämä kasvaneet pienokaiset haluavat tavata biologisen isänsä. Edessä onkin pitkä reissu tapaamaan jokaista lastaan, joiden elämään hän koittaa jollakin tapaa tehdä isällisesti kannustavan vaikutuksen. Matkalla isyyteen on kuitenkin omat kompastuskivensä, joista pienin ei ole hänen raskaana oleva tyttöystävänsä Emma (Cobie Smulders) tai hyviä neuvoja antava lakimies-ystävänsä Brett (Chris Pratt).

Mukaan elokuvaan on myös ämpätty perinteisiä perhe-arvoja, moraalista kasvatusta ja nopeaa rahan tekemistä, josta olisin voinut suosiolla jättää viimeisen pois. Elokuva olisi toiminut mielestäni paljon paremmin, jos Davidin rahaongelmien sijasta olisi keskitytty enemmän hän salaisiin auttamisyrityksiinsä jälkipolveaan kohtaan. Tätä kautta olisi myös hänen naisystävänsä Emma ja yh-isä Brett saaneet enemmän näkyvyyttä ja uskottavuutta valkokankaalla. Erityisesti olisin toivonut lisää valkokangastilaa Mr. Prattille, koska hänen kuvauksensa isyydestä ja siinä oleminen on yksi elokuvan helmiä. Tämä ihan vain tiedoksi niille, jotka haluvat vielä tehdä yhden version tästä leffasta.  Delivery Man on nimittäin siinä mielessä mielenkiintoinen tuttavuus hollywoodlandiasta tulevien rainojen joukossa, että se sai ensi-iltansa Kanadassa nimellä Starbuck (2011). Kanadalaisuus ei sinänsä tee leffasta erikoista vaan se, että kanadalaisen version käsikirjoittaja-ohjaaja Mr. Ken Scott on myös vastuussa tästä elokuvasta. Näin voisi kuvitella, että ensimmäisen elokuvan lastentaudit olisi saatu korjattu pois ja nyt luvassa olisi todella priimaa tavaraa. Ennen hurraa-huutojen ääneen kajauttamista on kuitenkin hyvä muistaa, että Kanadan ja Yhdysvaltojen rajan ylitettyään, on myös Starbuck amerikalisoitu. Katsoja saakoon päättää mitä se tarkoittaa Delivery Man -elokuvan kohdalla.

Ne, jotka etsivät syvällisempää totuutta perheen eri muodoista voivat hyvällä omalla tunnolla hypätä tämän spermanluovuttajan ylitse. Delivery Man ei ota kantaa mihinkään liian vakavaan tai lapsia aikuisiksi kasvattaneiden vanhempien tuntemuksiin biologisen isän etsinnästä. Sen sijaan se todellakin keskittyy vain ja yksinomaan Davidin road-trippiin isyyteen erilaisten aikuisiksi kasvaneiden lasten kautta. Keinosiemennyselokuvat (kamala sana) vaikuttavat päässeen suosioon hollywoodlandiassa. Viime vuosina niitä on nähty muutama samantyylinen esitys, joten Delivery Man on myönteinen poikkeus tässä joukossa. Ne, joita spermapankin kautta aloitetut tarinat kiinnostavat, voivat pongailla itselleen katsottavaa seuraavasta listasta ja pohtia sitä, että mikä oikein määrittää sen perheen / vanhemmuuden:

The Kids Are All Right (2010)

The Switch (2010)

The Back-up Plan (2010)

Happy Endings (2005)

Made in America (1993)

Look Who’s Talking (1989)

Twins (1988)

Kohti isyyttäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tavalla tai toisella. Elokuvan jälkeen voi pohtia sitä, että onko Delivery Man hauska - no, sillä on hyvät hetkensä. Enemmänkin se on viihdyttävä. Onko siinä pintaa syvempää isyyden sanomaa - yritystä tähän ainakin on, tavalla tai toisella. Onko se hyvin amerikkalainen elokuva - no, totta maar, joten lopun tietää jo kuoren avaamisen kohdalla. Elokuvassa ei siis syvemmin asiaa pohdiskella, ei edes siitä näkökulmasta onko lahjoistusspermalla alkunsa saaneiden lasten oikeus todellakin tietää isänsä ja mitä sitten. On kyllä myönnettävä, että tätä sivutaan hieman, mutta pian se jää taka-alalle Davidin lapsen tapaamisreissujen taustalla. Myönteistä kaiken pullamössö - olette niin ihania - lapsien keskellä on myös itsekeskeinen Viggo, joka osoittaa, että isyys ei ole aina kovin helppoa. Delivery Man todellakin tarjoaa kevyttä viihdettä, pakollista naurun yritystä ja alle 7-vuotiaalle sopivaa huumoria. Suosittelen sitä kaikille, joita kiinnostaa kevyt komedia (jostain kumman syystä leffasalissa enemmistö oli nuorisolaisia poikia), aivojen narikkaan heittäminen ja helpot naurut.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Nobody but the father can decide if he is the father or not.- David Wozniak

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa