VALIKKO

Deepwater Horizon

Kuvahaun tulos haulle deepwater horizon film poster

20.4.2010 Meksikolahdella porauslautalla räjähtää. Oman ja muiden hengen pelastamisen puolesta töihin käy lautalla työskentelevä sähköteknikko Mike Williams. Tässäpä tämä juoni tiiviisti ja ytimekkäästi.

Elokuvasta nousee hyvin esiin kolmen eri miehen suoritukset. Mr. Mark Wahlberg tekee töitä oman itsensä ja muiden pelastamisen eteen motolla ”kaveria ei jätetä”, työnjohtajan roolia vetävä Mr. Kurt Russell massiivisten viiksien takana kantaa hyvin huolta aluksen miehistön turvallisuudesta haluamalla olla 110 % varma kaiken toimivuudesta ennen porausten aloittamista ja Mr. John Malkovich on vakuuttava rahan äänen edustajana. Oikeassa elämässä missä raha todellakin puhuu, voi hyvin kuvitella 110% varmuuden käyvän aikamoista käden vääntöä rahan mahtia vastaan. Koska koskaan aiemminkin ei ole sattunut mitään, miksi nytkään sitten tapahtuisi mitään, ei kun pora käyntiin vaan.

Tämän katastrofielokuvan ohjauksesta on vastannut hyvin isänmaallinen mies Mr. Peter Berg. Ohjaajan testosteronilla täyteen ämpätyt elokuvat houkuttavat varmasti toiminnasta ja isänmaallisuudesta innostuneita amerikkalaisia. Mr. Bergin elokuvat ovat siinä mielessä kiitollisia, että kaikki eivät sentään selviä hengissä, vaan oikeasti kärsitään miestappioita. Ja kunnon isänmaalliseen tapaan siellä lopussa sitten liehuu Yhdysvaltojen loppu. Mutta samalla tässä kaiken testosteronin keskellä naisilla ei oikeastaan ole mitään roolia. Deepwater Horizonissa Ms. Gina Rodriguez ei nyt sentään vienosti vikise ja on saanut jopa aikaa valkokankaalla, mutta jää silti toiminnaltaan äijämeiningin jalkoihin.

Oikeassa elämässä lautalta pelastunut Mike Williams on varmasti puun ja kuoren välissä koko loppuelämänsä. Hänen lausuntojensa mukaan lautalla oli päätetty ohittaa varoitussysteemi, että miehistöä ei häirittäisi turhilla hälytyksillä unien aikana. Ilmeisesti tämä ohitusjärjestelmä monen muun ”pikkusyyn” lisäksi johti poraustöissä olleiden yhdentoista miehen aika välittömään kuolemaan tapaturman sattuessa. Syyllistä varoitusjärjestelmän poiskytkemiseen ei ole luonnollisesti saatu kunnolla selville. Ja lopullista vastuunkantajaa tästä ei varmastikaan myös koskaan saada selville.

Deepwater Horizon -elokuva perustuu Meksikonlahden öljyonnettomuuteen vuodelta 2010. Tuolloin Transocean-yhtiön omistama ja öljy-yhtiö BP:n vuokraama Deepwater Horizon -porauslautta syttyi räjähtäen palamaan huhtikuun 20s päivä. Onnettomuudessa kuoli yksitoista työntekijää. Lautta upposi kaksi päivää myöhemmin, mutta sen tuomat ongelmat olivat vielä kaukana helpoista. Merenpohjalle vuotanut öljy saastutti Yhdysvaltojen rannikkoa satojen kilometrien matkalta. Sen keräämiseen käytetyt kemikaalit aiheuttivat tuhoa pelastustöissä mukana olleille ihmisille, muille sivullisille ja luonnolle. Meren ja rannikon eliöt eivät enää palanneet entiselleen. Presidentti Barack Obama kielsi turvallisuussyistä uudet öljynporaukset yli 150 metrin syvyydessä puoleksi vuodeksi öljykatastrofin takia. Perinteiseen tapaan öljy-yhtiöt valittivat tästä ja voittivat jutun oikeudessa antaen niille oikeuden poraamiseen. Ja tässä nähdään samalla malliesimerkki ihmisen piittaamattomuudesta luontoa kohtaan. Sekä ajattelemisen aihetta kaikille niille, jotka miettivät siä lopullista vastuunkantajaa.

Onnettomuudesta ja siihen kenties johtuneista syistä kiinnostuneet voivat klikata itsensä tänne. Siellä on koskettava tarina ihmisten ihmeellisistä pelastumisista ja ihmishengen menetyksistä ilman hollywoodlandian erikoistehosteita tai ammattinäyttelijöitä. Elokuvan voi omistaa ihan syyllä henkensä menettäneille työntekijöille: Jason Anderson, Dale Burkeen, Donald Clark, Stephen Curtis, Gordon Jones, Roy Wyatt Kemp, Karl Dale Kleppinger, Blair Manuel, Dewey Revette, Shane Roshto ja Adam Weise sekä luonnolle, jolla ei ollut myöskään mitään mahdollisuuksia selvitä tästä seuranneesta öljytuhosta. Jälleen kerran sitä tuli osoitettua, että luontoa on vaikea hallita eikä raha todellakaan merkitse kaikkea. Samalla sitä voi pohtia, että miten sitä omaa kulutuskäyttäytymistä voisi oikeasti oikeasti muuttaa ekologisempaan suuntaan.

Kuvahaun tulos haulle deepwater horizon

Onko liika varovaisuus oikeasti tarpeenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
vai ratkaiseeko raha kaiken? Siinäpä sitä riittävästi pohdittavaa Deepwater Horizon elokuvan merkeissä. Deepwater Horizon on oman lajinsa malliesimerkki toimintaelokuvasta. Jännitystä riittää loppumetreille saakka, työntekijöiden yritykset pelastaa lautta, itsensä, öljylähde ja niin edelleen on esitettty uskottavasti ja elokuva nojaakin paljon perinteisiin lavasteisiin tietokone-efektien massakäytön sijasta. Ehkäpä juuri tämä tekee näyttelijöiden esityksestä uskottavamman. Itse sitä jäin pohtimaan välillä, että alukselta pelastui noissa olosuhteissa yllättävän monta ihmistä, kaikki se lienee oli riittävän harjoittelun ansiota. Vastaus siis kysymykseen onkin: kyllä se riittävä varovaisuus on tarpeen. Hollywoodlandian tuotokseksi Deepwater Horizon on yllättävän aikuinen ja realistisen oloinen. Suosittelenkin sitä kaikille elämänmakuisesta draamasta ja toiminnasta pitäville, jotka pitävät samalla testosteronin hajusta valkokankaalla.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malcovich, Gina Rodriguez, Dylan O’Brien, Kate Hudson, Ethan Suplee, Henry Frost, Jeremy Sande

Osastot: Draama, Jännitys, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa